Бойко Борисов направи депутат съдружничка на опасен наркобос от Косово

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0bed0b9d0bad0be d0b1d0bed180d0b8d181d0bed0b2 d0bdd0b0d0bfd180d0b0d0b2d0b8 d0b4d0b5d0bfd183d182d0b0d182 d181d18ad0b4d180d183d0b6

Росица Кирова, която днес се закле като депутат от ГЕРБ, е съдружник на прочутия косовски наркобос Исмет Османи – “Цури”, арестуван през 2019 г. в Прищина. Дамата от Видин стана известна след като бившия вече премиер Бойко Борисов я повози в джипката си и я назначи за водач на листата на ГЕРБ. Преди да се афишира публично с Борисов, Кирова беше координатор на “Има такъв народ” за Видин, но след кадрите от джипката тя беше изключена от партията.

Кирова и Османи заедно с още две лица са създали акционерното дружество “Цитадела БГ” АД през ноември 2004 г. В него Османи участва с 20% от акциите. Предметът на дейност е производство на строителни материали, лепила и сухи смеси, както и строителство.

Според собственоръчно подписаната декларация на Исмет Османи, той е гражданин на Югославия, роден на 04.09.1962 и е подновил паспорта си в Посолството на Сърбия и Черна гора в Прага.

Доклади на немските и сръбските служби: Османи е особено опасен престъпник

Три месеца след като става акционер в Цитадела БГ, немското разузнаване BND пише за Османи пише следното:

ОСМАНИ Исмет, наречен „Цури“, косовски албанец с база в КОСОВСКА МИТРОВИЦА, занимава се с контрабанда на цигари, наркотици и гориво (марихуана, хероин) и се счита за особено опасен. Поддържа тесни връзки с UCK и с ТАЧИ, когото през 1998 трябва да е поддържал мощно финансово, както и с ИБИШИ Нуредин (контрабанда).

Докладът на BND за балканската организирана престъпност с фокус върху Косово стана обществено достояние след като беше публикуван в платформата на Wikileaks.

Преди това Исмет Османи е споменат и в доклад на сръбската полиция известен като “Бяла книга на сръбската организирана престъпност”, изтекъл през 2000 г., цитиран от партньорите на OCCRP от сръбския разследващ портал Krik.rs.

Според доклада, с който колегите са се запознали в съдебно заседание, Исмет Османи е лидер на престъпна организация, участваща в международни канали за трафик на наркотици, а в Сърбия работи в тясно сътрудничество със Звонко Веселинович, който купува наркотиците от Османи и ги пренася в Сърбия, а в обратна посока продава на албанците оръжие.

Арест в Косово и политическите връзки на “Цури”

През 2019 г. в Прищина са задържани Исмет Османи “Цури”, Илир Бойку, Ментор Макани, Фадил Тачи и Рахим Хашими, известни като групата “Цури”. Те все още са разследвани за лихварство, измама и принуждаване. Освен в Косово, тази група е заподозряна да участва в организираната престъпност и в Чешката република, където “Цури” има постоянно местожителство. По данни на колеги от чешкия център за разследваща журналистика Investigaze, групата не е била предмет на активно разследвана в Чехия. “Цури” е живял в малък град до Бърно заедно с още двама косовски албанци, които са осъдени за търговия с наркотици през 2003 г.

Случаят предизвиква голям медиен интерес и е подробно отразен в косовските медии и международната преса, следяща новините в Косово и в Сърбия. Групата на “Цури” прекарва няколко месеца зад решетките, след което през октомври 2019 г, той успява да излезе от ареста срещу гаранция от 50 000 евро.

Както е споменато в доклада на BND “Цури” е считан за близък до косовския президент Хачим Тачи, който е с обвинения за престъпления срещу човечеството от съда в Хага. Но също и като приближен на Кадри Весели, председател на косовския парламент. След ареста на Османи избухва и политически скандал, след като косовските медии публикуват снимки на Османи с Весели и с друга известна фигура на UCK – Сами Луштаку. Публикувани са и снимки на Хачим Тачи с Адил Тачи, който е задържан като част от групата на “Цури” – пише Courrier des Balkans в репортаж за ареста и последвалите скандали. Френскоезичното издание нарича “Цури” един от кръстниците на косовската мафия.

С помощ от колегите от портала KRIK.rs, които имат достъп до съдебните документи и регистрите на населението в Сърбия потвърдихме по неоспорим начин, че съдружникът на депутата от ГЕРБ Росица Кирова, лицето описано в докладите на немските и сръбските служби и арестуваният в Косово Исмет Османи са едно и също лице, родено на 04.09.1962 г. в Югославия.

БРРД опита да се свърже за коментар с адвоката на Исмет Османи – Албан Арифи, но той не отговори на изпратените запитвания за коментар.

Народният представител Кирова: Не познавам такъв човек

В първия работен ден на 45-то народно събрание нашият репортер разговаря с Росица Кирова, която отрече да познава Исмет Османи.

– Нямам изобщо представа, за пръв път чувам от Вас. Не го познавам този човек.

– Но Вие сте съдружници, излизате в Търговския регистър.

– Аз имам много фирми и съдружия. Възможно е, ще проверя, само да ми кажете коя беше фирмата. Знам коя е Цитадела, имало е съдружник от чужбина.

Росица Кирова обеща да проучи случая и да го изясни на последваща среща с нашия репортер.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кандидат за нов премиер на Южна Корея

0 (0) Държавният глава на Южна Корея Мун Дже Ин обяви кандидатурата на Ким Бу Гьом за нов премиер, съобщи ТАСС. Преди кандидатът заемаше поста на министър на вътрешните работи. Временно задълженията ще се изпълняват от вицепремиера Хон Нам Ги. Кандидатурата на новия премиер трябва да се гласува след явяване […]
d0bad0b0d0bdd0b4d0b8d0b4d0b0d182 d0b7d0b0 d0bdd0bed0b2 d0bfd180d0b5d0bcd0b8d0b5d180 d0bdd0b0 d18ed0b6d0bdd0b0 d0bad0bed180d0b5d18f

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.