Всеки министър – с любимци за милиони

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d181d0b5d0bad0b8 d0bcd0b8d0bdd0b8d181d182d18ad180 d181 d0bbd18ed0b1d0b8d0bcd186d0b8 d0b7d0b0 d0bcd0b8d0bbd0b8d0bed0bdd0b8

Годината е 2009 г. Бойко Борисов идва на власт и с изненада намира стотици необзепечени договори за над 2 милиарда лева – наследство, оставено му от правителството на Сергей Станишев, тройната коалиция БСП-ДПС-НДСВ, конструирана от бившия президент Георги Първанов. Следват закани с прокуратурата и … нищо.

Дванадесет години по-късно от ревизията на управлението на Борисов отново изкачат необезпечени договори за милиарди. Разкритията са на служебния кабинет на Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев. Мащабът е значително по-голям, тъй като само от агенция "Пътна инфраструктура" са поети допълнително договори за над 2.5 милиарда лева над бюджета ѝ само за тази година. Отново следват закани с прокуратурата, пише "Медиапул''.

В четвъртък финансовият министър Асен Василев представи пред Обществения съвет как са разпределени и при кого са отишли 31 млрд. лева публични средства в периода 2019 – април 2021 г. Близо половината от тези пари са дадени чрез т.нар. in house възлагане или чрез поръчки с един участник.

Разпределителните гари

Най-много средства са били разпределени чрез държавни структури – агенции, предприятия и компании. Без изненада лидер е АПИ с близо 5.5 млрд. лв. Пътищата и магистралите бяха основен приоритет през цялото управление на Борисов, който по думите му е построил "над половин милиард километра магистрала". Почти всички 5.5 млрд. лв. с вътрешно възлагане са отишли към държавната "Автомагистрали". На свой ред тя ги преразпределя на частни фирми по неясни критерии. Лъвският пай е за "Автомагистрали Хемус" (960 млн. лв.) – последният фаворит на ГЕРБ.

Над 3.8 млрд. лв. е разпределила Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). За разлика от АПИ обаче това е ставало основно с обществени поръчки с участието на повече от един кандидат. Тук няма изненада може би, защото ресурсът идва основно от европейските фондове. Отделен е въпросът, че в търговете пряко се намесваше съдът и дори да бъде избрана по-изгодната оферта за българските и европейските данъкоплатци, в крайна сметка победителят винаги беше "правилният", на моменти с цена от над 100 млн. лв. по-висока спрямо определената от тръжната комисия.

На трета позиция в списъка на финансовото министерство е държавното дружество "Булгартрансгаз" с близо 3.5 млрд. лв. По-голямата част от тези средства отидоха за саудитския консорциум "Аркад" (2.5 млрд. лв.), който построи българския участък от газопровода "Турски поток".

Топ 10 на разпределителите на бюджетни средства се допълва от Министерството на здравеопазването (1.78 млрд. лв.), АЕЦ "Козлодуй" (1.31 млрд. лв.), Столичната община (693 млн. лв.), Държавната консолидационна компания (ДКК – 740 млн. лв.), ЕСО (682 млн. лв.), БДЖ "Пътнически превози" (677 млн. лв.), болница УАБАЛ "Св. Иван Рилски" (553 млн. лв.) и държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (515 млн. лв.).

За вътрешно преразпределение

Само шест държавни компании са разпределили получения държавен ресурс изцяло с in house възлагане, показват данните на финансовото министерство. Това са "Автомагистрали" (5.5 млрд. лв.), "Монтажи" (754 млн. лв.), Транспортно строителство и възстановяване (440 млн. лв.), оръжейният търговец "Кинтекс" (238 млн. лв.), "Летище София" (158 млн.лв.) и "Еко антрацит" (151 млн. лв.).

Всички останали са провеждали обществени поръчки, като в повечето случаи е имало две и повече оферти. Единствено търговете на "ТЕЦ Марица Изток 2" са били само с един кандидат.

"Монтажи" раздава над 700 млн. лв. на 3 фирми

И ако старото ръководството на "Автомагистрали" макар и леко да повдигна завесата около големите получатели на държавните пари без поръчки, а Сметната палата изкара получените суми наяве, сега за първи път на светло излиза кой е получил парите за ремонта на язовирите от държавното предприятие "Монтажи". То е под шапката на икономическото министерство и ръководството му не беше сменено от служебния кабинет.

Получените от държавата 754 млн. лв. "Монтажи" отпуска основно на три фирми. Лъвският пай от 367 млн. лв. отива за "Ковел-Про" ЕООД. Тя е еднолична собственост на Велизар Пенков Копчев. Регистрирана е в София с капитал от 5000 лв. Приходите на компанията от малко над 1 млн. лв. през 2015 г. скачат на над 9 млн. лв. през 2019 г., показва справка в Търговския регистър.

"Планекс-ГЕС" ДЗЗД има договори за 228 млн. лв. с държавната "Монтажи". Обединението е създадено през 2019 г. и в него участват "Планекс" (60%) и "Грийнтех инженеринг солюшънс" (40%). Собственик на "Планекс" е Христо Димитров, а на "Грийнтех" – Гаро Мамасян и Татяна Георгиева.

"Абак ДС" ЕООД има сключени договори за 125 млн. лв. с "Монтажи". Компанията е собственост на Антоанета Чайкова и оборотите ѝ през последните три години възлизат на между 1 млн. и 3 млн. лв., показва справка на Камарата на строителите. Компанията не е декларирала производствен опит за последните три години.

За първи път изскача и кой прави удълбаването на пристанището във Варна към ТЕЦ-а на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Това е "ЕС Биллд" ДЗЗД, което има сключен договор за 393 млн лв. с държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". В обединението с равни дялове влизат "ЕИС Строителна компания" на братята Веселин и Евгени Огнянови и "СЕМ ремонт" на Васил Янакиев Василев, показва справка в Търговския регистър.

Ще се промени ли моделът?

Целта на всичките тези разкрития на служебния кабинет е да се смени моделът и той повече никога да не се повтаря. С такива обещания на власт идва всяка партия, но после бързо забравя за тях, отбеляза кметът на Плевен Георг Спартански по време на заседанието на Обществения съвет в Министерството на финансите в четвъртък.

Натрупаният опит в съвременната история на България след 1989 г. показва, че всяка власт си има любимци, с които работи. Някои от тях са гъвкави и оцеляват независимо от това кой е на власт. Бизнесът роптае и не спира да повтаря, че иска честни и прозрачни търгове. А България продължава да затъва в блатото на корупцията. Дали ще се промени нещо, предстои да видим…

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Борисов: Мили мои, нямате какво да кажете и вече лъжете (ВИДЕО)

0 (0) „Срещу нас имаме само празни приказки. Тук в София десетилетия нищо не беше направено. Това са деструктивни хора, които само мрънкат и не работят“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и кандидати на партията. „Сега вече говорят […]
d0b1d0bed180d0b8d181d0bed0b2 d0bcd0b8d0bbd0b8 d0bcd0bed0b8 d0bdd18fd0bcd0b0d182d0b5 d0bad0b0d0bad0b2d0be d0b4d0b0 d0bad0b0d0b6d0b5d182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.