Горски шеф летял до Германия – пратил служебния си “Туарег” да го посрещне и развежда там

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b3d0bed180d181d0bad0b8 d188d0b5d184 d0bbd0b5d182d18fd0bb d0b4d0be d0b3d0b5d180d0bcd0b0d0bdd0b8d18f d0bfd180d0b0d182d0b8d0bb

Шефът на Югоизточното горско предприятие Пейчо Върбанов пътувал със самолет до Дортмунд на изложение, но няколко дни по-рано командировал служебния си джип да го чака на летището и да го развежда из Германия – разкрива разследване на Биволъ.

Случката е стара, от богатите години на Тройната коалиция, но е старателно прикрита през годините и излиза документално чак сега. Този факт показва колко устойчиво се е вкопал в поста си Върбанов, известен още като агент на ДС с псевдоним “Гора”.

На 29.01.2007 г. по данни на МЗХ инж. Пейчо Върбанов пътува с тогавашния министър на земеделието Нихат Кабил на ловно изложение в Дортмунд – Германия. Служебният му VW Tuareg (с “мутренския” регистрационен номер СН 0001 НН) потегля за Дортмунд по земя няколко дни по-рано.

Бившата секретарка на Върбанов – Нина Велева твърди, че колата и личният шофьор на агент « Гора” са пътували до Германия за негов личен комфорт. Той използвал служебната командировка, за да гостува на Меглена Плугчиева-Александрова, с която били близки приятели. По това време Плугчиева е посланик в Германия.

Биволъ се срещна с Върбанов на 23 12 2014 пред МЗХ. Питахме го защо го е чакал служебният му VW Tuareg на летището в Германия, при условие, че той летял с правителствена делегация.

Върбанов: А колата е била на зелена седмица с други хора, когато ме е чакала на летището

БИВОЛЪ: Защо го изпратихте, защо го командировахте?

Върбанов: Той си е командирован с други хора там, той си е командирован от министъра. Аз не мога да командировам.

След този коментар агент “Гора” бързо отпътува в актуалното си служебно возило – Toyota Land cruiser – V8 последно поколение. Само за справка цената и започва от 179 900 лв.

Всъщност служебният VW Tuareg е командирован в Дортмунд не от Нихат Кабил, а от Илия Симеонов. Последният през 2007 г. е директор на Изпълнителната агенция по горите – ИАГ. В пресата Симеонов е наричан фаворит на ДПС, сочен е за близък приятел на Върбанов.

Инспектората на МЗХ проверява това пътуване по сигнал през 2009 г. Инспекторите установяват, че служебната кола е командирована със заповед номер 8 от 15.01.2007 на Илия Симеонов. Мотивът за пътешествието до Дортмунд е “превоз на рекламни материали”, а колата пътува до Германия на разноски на Държавното ловно стопанство “Тунджа – Ямбол” Защо директорът на въпросното стопанство Константин Недев плаща за пренос на рекламни материали на кола собственост на РУГ Сливeн, а не на “Тунджа Ямбол” не е ясно.

През 2009 г. проверяващите от МЗХ не виждат нищо нередно един VW Tuareg да пропътува хиляди километри, за да достави рекламни материали. Илия Симеонов обясни пред Биволъ, че такава била практиката тогава: Да се разнасят рекламни материали с луксозни джипове. Явно докато e бил директор на ИАГ Симеонов не е знаел за съществуването на дипломатическата поща, по която се пренасят рекламни материали за изложения, особено ако са посетени от министри. Не е бил информиран и за услугите на куриерски фирми, които излиза в пъти по-евтино.

Това не е първият скандален случай с агент “Гора”, разследван от Биволъ. Преди време съобщихме, че с благословията на Пейчо Върбанов мутренски фирми са добивали и продавали радиоактивни инертни материали. Случаят се разследва от прокуратурата. Въпреки скандалите обаче Върбанов остава несменяем, а като се има предвид и демонстративната му близост му с Бойко Борисов едва ли някой ще го притесни и при сегашното правителство.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Подслушването и проституцията

0 (0) Коментар на Анна Заркова за в. "Труд" „Подслушването е като проституцията – и да го забраниш, ще го има“, казва агент от ДАНС. Тая приказка си върви в службите от времето на „Бръмбаргейт“ – помни ли го някой? „Труд“ излезе тогава с челно заглавие: „Подслушват главния прокурор. Война […]
d0bfd0bed0b4d181d0bbd183d188d0b2d0b0d0bdd0b5d182d0be d0b8 d0bfd180d0bed181d182d0b8d182d183d186d0b8d18fd182d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.