Как кървавият Мерт, заклал майка и дъщеря в Джебел, се спаси от доживотна присъда

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b0d0ba d0bad18ad180d0b2d0b0d0b2d0b8d18fd182 d0bcd0b5d180d182 d0b7d0b0d0bad0bbd0b0d0bb d0bcd0b0d0b9d0bad0b0 d0b8 d0b4d18ad189d0b5

Седем години от своята 28-годишна присъда излежа двойният убиец Мерт Мехмед от Джебел, станал известен на цяла България с прякора Кървавия Мерт. След още толкова, той вече ще има право да започне да иска условно предсрочно освобождаване, пише "Труд".

През април 2014 г. 18-годишният тогава ученик уби с малка брадвичка 24-годишната Джейлян Юсуф и нейната 8-годишна дъщеря Джейда. Тогава законът позволяваше на извършителите на зверски престъпления да признават вината си и да искат съкратен процес, за да избегнат най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна.

Младежът се размина с доживотен затвор и бе осъден да плати общо 450 000 лв. на близките на убитите – по 150 000 лв. на бащата и майката на Джейлян и още толкова на бащата на момиченцето Орхан Реджеб.

Случаят с Мерт от Джебел бе припомнен тези дни, след като Върховният касационен съд измени на доживотен затвор присъдата на убиеца на невръстно дете от сливенското село Сотиря. Сега и този злодей, заради когото през 2019 г. бе променен Наказателния кодекс, ще има право на замяна на доживотната присъда.

В малкия родопски град Джебел всички се познават, повечето са и роднини. Почти от всяка фамилия има хора, заминали на гурбет към Западна Европа или Турция. Никой не допуска, че слабичкият Мерт Мехмед – ученик в градския техникум по тютюните, може да се превърне в чудовище.

На 26 април 2014 г. страшна вест поразява кротките жители на Джебел. Младата Джейлян и детето є – първокласничката Джейда, са открити насечени с брадва в апартамента им в блок в центъра на градчето.

Говори се, че майката е била изнасилена.

Няколко дни по-рано съседи усещат, че от жилището на Джейлян започва да се носи тежка миризма, лампите в апартамента светят постоянно. Казват на домоуправителя Шабан Ахмед. Човекът намира стълба и вляза през терасата. В спалнята намира два трупа в локва кръв.

Започва разследване. Първи за разпит бил прибран бившият мъж на Джейлян и баща на детето, който живеел в близко село. Има версия, че той е полудял от ревност, но тя била напълно отхвърлена. Привикват за показания и приятелят на Джейлян, с когото младата жена имала сериозна връзка, но и той не знае нищо.

Само няколко часа по-късно подозренията падат върху Мерт – момче, което живее в съседен блок. Той е бил приятел на Джейлян и детето, ходел им на гости, на шега си казвали, че са като брат и сестра.

Пред криминалистите Мерт, пребледнял като платно, разтреперан, разказал от игла до конец какво се е случило.

Родителите на Джейлян работели в Германия и често пращали пари, хубави дрехи, скъпи вещи. Двойното убийство било извършено в нощта срещу 22 април. Часове преди това Мерт пак гостувал при красивата млада жена. Прибрал се вкъщи, но не могъл да заспи.

Според показанията му – все мислел как да си намери пари. Пред очите му била една и съща гледка – как Джейлян вади изпод матрака на спалнята си несесер с едри банкноти и взема от тях.

Мерт решил да се промъкне в апартамента и да открадне парите. Към 4 часа сутринта излязъл, но взел със себе си брадва. Влязъл през терасата на кухнята, която била отворена. Стигнал до спалнята и се опитал да вдигне матрака, но Джейлян се разбудила. Тогава Мерт вдигнал брадвата и нанесъл 5 удара с тъпата част в тила на жената. След това я ударил още 3 пъти с острието. Джейлян паднала върху спящата си дъщеричка. Джейда се събудила и заплакала. Мерт ударил и нея с острието в главата.

Мерт изтеглил тялото на Джейлян, свалил бикините и разголил горната част. Пред разследващите обяснил, че е имал намерение да осъществи полов акт, но се отказал. Най-сетне изпод матрака изровил несесера, в който имало 250 лева. Прибрал ги, взел също също зарядно устройство за лаптоп и 2 мобилни телефона.

В обвинителния акт плячката му била оценена на общо 1025 лева. В банята Мерт се измил от кръвта, прибрал се вкъщи. Оставил брадвичката и откраднатите вещи в гардероба. След това легнал да спи. През деня той и майка му Шукрия Мехмед отишли до Момчилград. Там Мерт си купил нови маратонки, а старите, които били изпръскани с кръв, изхвърлил в кош за смет край магазина.

“Много съжалявам за всичко, което стана. Все още не проумявам как стана. Искам да си изтърпя наказанието и да започна нов живот”, каза Мерт Мехмед, когато съдът му даде последната дума.

На няколко пъти Ергюн Юсуф, бащата на Джейлян и дядо на малката Джейда, се обливаше в сълзи, когато бе четен обвинителния и акт и бяха показвани веществените доказателства. А когато Кървавия Мерт бе изведен от съдебни полицаи, съсипаният родител му извика на турски “Сен чекчан!” (Ти ще патиш!).

Още на третата година в затвора двойният убиец Мерт Мехмед започва да разполага със смартфон и интернет в килията, въпреки че е постановено да излежава присъдата си при първоначално строг режим. Кърджалийски медии съобщиха, че майка му не спирала да се хвали пред роднини и близки, че синът е завършил средното си образование и се е сдобил с дипломи за готвач и за компютърна грамотност.

Във фейсбук Мерт публикува свои селфита от килията. На някои от тях е с приятели и видимо празнуват, на други пуши пура, а под един фотос дори е споделил, че се намира с авера си в Лас Вегас, Невада. През 2018 г. бил преместен от Старозагорския в Пловдивския затвор.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сашо Диков към Слави: Селският номер, че си „опозиция на всички“ няма да мине

0 (0) За изродите в полицията, онези в Парламента и двете познати лица на позора. Ако децата на Борисов и на Гешев ги попитат: „Тате, наистина ли сега гледа кадрите за пръв път?“, дано поне на тях кажат: „Не, гледах ги преди една година.“ Казвам дано отговорът е НЕ, защото […]
d181d0b0d188d0be d0b4d0b8d0bad0bed0b2 d0bad18ad0bc d181d0bbd0b0d0b2d0b8 d181d0b5d0bbd181d0bad0b8d18fd182 d0bdd0bed0bcd0b5d180 d187d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.