Между 10 и 16 млн. лв. струва километър нова магистрала, построена от държавната фирма

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b5d0b6d0b4d183 10 d0b8 16 d0bcd0bbd0bd d0bbd0b2 d181d182d180d183d0b2d0b0 d0bad0b8d0bbd0bed0bcd0b5d182d18ad180 d0bdd0bed0b2d0b0

Държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД има 7 действащи договора с Агенция „Пътна инфраструктура“, които са сключени след проведени процедури за възлагане на обществени поръчки или на основание чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки. Сред тях са договорите за доизграждане на автомагистрала „Хемус“ и модернизация на участъка от Макреш до Монтана от пътя „Видин –Ботевград“. Дружеството изпълнява също поддръжката на участъци от магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“, уточнява novinite.bg.

„Автомагистрали“ има и договор за укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления. Това съобщава министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в писмен отговор на депутатски въпрос.

Всички възложени на „Автомагистрали“ ЕАД обекти са на различен етап на изпълнение, което дава възможност за добро планиране и за срочно и качествено извършване на дейностите.

Средната цена за изграждане на километър път по възложените проекти варира от 10 058 539,49 лв. с ДДС до 16 460 717,70 лв. с ДДС. От отговора става ясно, че това се дължи на вида и сложността на обектите. „Проектите/обектите, които са предмет на договор между АПИ и фирма изпълнител за поддържане, ремонт или строителство, се възлагат за изпълнение след наличието на одобрена техническа документация, изготвена въз основа на видовете дейности за подобряване на експлоатационните качества на съответната инфраструктура или нейното изграждане, която може да бъде автомагистрален участък, първокласна, второкласна или третокласна отсечка, мостово съоръжение, тунелна тръба, свлачище и т.н.“, се казва в отговора на министър Аврамова. И се добавя, че за определяне на видовете дейности се извършва предварително обследване, проучвателно-проектантски работи, а при строителството на големи инфраструктурни проекти – изработването и на идеен проект, като целта е да се постигне ясен финансов и времеви разчет за реализация на обекта, който освен линейна инфраструктура, може да включва и редица инженерни мрежи, както и други технически особености. И в зависимост от всички тези фактори се определя средната стойност на километър път за изграждане, ремонт или поддръжка.

Към момента с цел обезпечаване на процеса по проектиране и строителство „Автомагистрали“ ЕАД има сключени 405 договора с партньори – контрагенти и 60 договора с клиенти за доставка на материали и наем на механизация, които са с различен срок на действие. Сключените договори имат характера на рамкови споразумения. Основните задължения на страните по тях са свързани с поддържане на съответни наличности строителна техника и механизация и осигуряване на възможности за доставка на нужните материали съобразно прогнозните потребности на дружеството за определен период от време, при определени в договорите условия и единични цени, което е практика в строителния бранш.

Агенция „Пътна инфраструктура“ сключва отделни договори за авторски надзор, строителен надзор и археология по реда на Закона за обществените поръчки. Що се отнася до възлаганите външни услуги от „Автомагистрали“ ЕАД, то за тях се сключват договори след провеждане на процедури, съобразени с приложимото законодателство в областта. В хода на процедурите се изпращат покани за участие до значителен брой водещи фирми в областта на строителството, като до участие в процедурите са допуснати всички, заявили желание и представили в срок оферта. Участниците са оценявани по предварително изготвена и обявена методика за оценка за всеки конкретен случай. Същата представлява комплексната оценка на представените оферти и се изчислява по определени показатели, конкретизирани съобразно предмета на изпълнение на предоставената външна услуга.

В заключение се отбелязва, че „Автомагистрали“ ЕАД е търговско дружество със 100% участие на държавата в капитала. Екипът успешно се справя с дейностите по планиране, проектиране и изграждане както на нови пътни участъци, така и с поддръжката и ремонта на съществуващите, завършва отговорът на министър Аврамова.

Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рекордни продажби за АвтоВАЗ

0 (0) През октомври са купени 37 030 "лади" – с 22.5% повече, отколкото през същия месец миналата година, хвалят се от АвтоВАЗ. Това е най-добрият резултат на руския производител от октомври 2014 г., когато са били продадени 37 788 автомобила. Според изпълнителния вицепрезидент по маркетинга Оливие Морне успехът се […]
d180d0b5d0bad0bed180d0b4d0bdd0b8 d0bfd180d0bed0b4d0b0d0b6d0b1d0b8 d0b7d0b0 d0b0d0b2d182d0bed0b2d0b0d0b7

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.