Незаконният комплекс на Вълка е готвен за дарение вместо обещани милиони

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b5d0b7d0b0d0bad0bed0bdd0bdd0b8d18fd182 d0bad0bed0bcd0bfd0bbd0b5d0bad181 d0bdd0b0 d0b2d18ad0bbd0bad0b0 d0b5 d0b3d0bed182d0b2d0b5

Скандалът с незаконната постройка на фирма на Румен Гайтански – Вълка в ловно стопанство "Искър" влезе в още по-странна фаза. Оказа се, че триетажната хотелска сграда, за която Столична община накрая издаде заповед за събаряне, била готвена за дарение към ловното стопанство, вместо част от обещано парично дарение от 15 млн. лв. За това се разбра при съвместна проверка в стопанството на шефа на Агенцията по горите Александър Дунчев и депутата от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев, предаде Mediapool.

"В договора има едни дарения, които трябва да се извършат след тези 15 години. Идеята е в последните години вместо пари да предадат обекта", каза Красимир Атанасов, представител на "Био майнинг" по време на проверката. Въпросната фирма е контролирана от Румен Гайтански – Вълка и има 15 годишен договор за съвместна ловностопанска дейност със стопанството. Договорът с "Био Майнинг" е сключен от 23 юни 2016 г. Процедурата за провеждане на конкурс е съгласно закона за лова и за целта е издадена заповед на 14.11.2013 г. на министъра на земеделието в кабинета "Орешарски" Димитър Греков.

Атанасов добави, че първите 6 години фирмата е правила инвестиции по 100 000 лв. и тези пари са преведени.

Преди седмица шефът на Агенцията по горите Александър Дунчев посочи, че фирмата на Гайтански е спечелила конкурса за ловното стопанство край брега на язовир "Искър" именно с обещание след 15 години да дари 15 млн. лв. Цялата ѝ инвестиция е за общо 19 млн. лв. От думите на представителя ѝ Красимир Атанасов става ясно, че идеята е била част от дарението вместо кеш да се предостави чрез сградата.

На 17 юни, след повече от половин година размисъл, главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповед за премахване на незаконната хотелска хижа в ловно стопанство "Искър". От думите на депутата Владислав Панев стана ясно, че тази заповед се обжалва в момента от фирмата и от самото ловно стопанство. Аргументацията е, че не е извършван строеж на нова сграда, а е ремонтирана стара работилница.

"Искахме от ловното стопанство доказателства за старата работилница, никой не представя нито едно", казва още Дунчев.

Шефът на горите смята още, че служителите на ловното стопанство са "притиснати да лъжесвидетелстват".

"Причината е идентична във всички ловни стопанства, където има подобни партньорства, там волята на частния партньор е толкова силна, че надделява върху волята на държавното ловно стопанство и на по-високо ниво, което вече е недопустимо в една европейска държава", мотивира предположението си Дунчев.

Любопитен детайл е, че същата нова хотелска сграда, за която веднъж се твърди, че е стара работилница, е вписана в кадастъра под формата на съществуващ склад, който реално е с три пъти по-малки размери от нанесения и е на друго място. Идеята била така през кадастъра да се впише хотелската сграда. Накрая, за въпросната сграда хем се твърди пред съда, че е ремонтирана работилница, хем се обявява пред кадастъра за ремонтиран склад.

Дунчев добавя, че истинският склад е едноетажен, а тук се вижда, че става дума за три етажа – подземен, надземен и втори етаж, което също доказва, че няма как да е ремонт на съществуващия склад, защото най-малкото втория етаж не би трябвало да е построен.

"Това, ако мине в съда, наистина ще е парадокс. Това е лакмусът дали имаме съдебна система", смята Дунчев.

За строежа на масивната триетажна хотелска сграда са погазени куп закони и договори, смята още Александър Дунчев.

"Заложено строителство на нови сгради няма в договора за съвместна дейност между стопанство "Искър" и фирмата. Такова строителство може да се извършва само, ако го има в ловностопанските планове на стопанството, и там няма предвидено такова строителство – нито на хотелската сграда, нито на останалите склад и адаптационна сграда за диви прасета. Няма ги като разходни документи, не са заложени в договорите, не са заложени в ежегодните допълнителни споразумения по договорите. Няма как и да се появят в последствие", добави Дунчев.

Преди месец стана ясно, че освен голямата сграда, незаконни в ловно стопанство "Искър" са и споменатите малки сгради на склад и споменатото адаптационно помещение за диви прасета. При проверката бе посочено, че те са изградени във връзка с огнищата на Африканска чума по свинете от преди 2 години, но така и не стана ясно кой е възложител на тези строежи.

Назначеният от 8 месеца насам шеф на ловно стопанство "Искър" инж. Мирослав Джупаров посочи клаузи в договора, според които всички инвестиции, направени по този договор, остават собственост на държавата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Николай Младенов се включва във Вашингтонския институт за близкоизточна политика

0 (0) Николай Младенов се присъединява към Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Самият Младенов, който беше специален пратеник на ООН за Близкия Изток, потвърди информацията с пост във фейсбук. Вашингтонският институт за близкоизточна политика е най-силната тинк-танк организация, която представлява интересите на мощното израелско лоби в американската външна политика. Ключов […]
d0bdd0b8d0bad0bed0bbd0b0d0b9 d0bcd0bbd0b0d0b4d0b5d0bdd0bed0b2 d181d0b5 d0b2d0bad0bbd18ed187d0b2d0b0 d0b2d18ad0b2 d0b2d0b0d188d0b8d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.