Още три незаконни сгради в Сараите на Вълка край язовир Искър

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bed189d0b5 d182d180d0b8 d0bdd0b5d0b7d0b0d0bad0bed0bdd0bdd0b8 d181d0b3d180d0b0d0b4d0b8 d0b2 d181d0b0d180d0b0d0b8d182d0b5 d0bdd0b0 d0b2

Още три масивни незаконни постройки са открити при проверка в държавно ловно стопанство "Искър", заяви в тв предаването "Алтернативата" директорът на Изпълнителна агенция по горите Александър Дунчев.

Преди дни бе издадена заповед за събаряне на друга незаконна сграда с размерите на прогимназия край големия водоем, за която също няма документи. Имотът е в местността „Авала“, яз. „Искър, на територията на ТП „Държавно ловно стопанство „Искър“ и се свързва с фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка.

За скандалният строеж пръв алармира Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и кандидат за народен представител от "Демократична България". През 2020 г. за нерегламентирания хотел беше направена проверка на ловно стопанство "Искър" в Пасарел, а аграрното министерство и ДНСК установиха, че строежът е незаконен и липсват строителни документи.

След издадените констативни протоколи от кмета на район "Панчарево", на 17 юни тази година главният архитект на София издаде заповед за премахване на градежа.

"Вчера са открити още три сгради, за които липсват всякакви документи. Това са чисто нова голяма стопанска сграда с площ над 1000 кв. м., свинарник, в който са отглеждани 4-5 прасета, както и още няколко прилежащи постройки", заяви Дунчев в предаването "Алтернативата".

Според него нарушението е изключително нагло и тези постройки, в които са инвестирани милиони, не фигурират абсолютно никъде в документацията, с която разполага ловното стопанство.

Строежът на сградите е спрян със заповед на директора на ловното стопанство Мирослав Джупаров и след представените данни от агроминистъра зависи да се потърси отговорност и договорът за съвместна дейност да бъде прекратен.

Дунчев посочи, че по отношение на опазването на дивеча, договорът за стопанисване на ловното стопанство с компанията на Вълка "Био майнинг", е изряден.

"Може би един от най-изрядните договори и най-изрядните частни партньори по отношение на опазването на дивеча, по отношение на инвестицията в биотехнически съоръжения за подобряване популацията на дивеча, но по отношение на своеволията като това строителство, това е може би най-бруталното стопанство в България, където са налети милиони", каза шефът на агенцията по горите.

По думите му триетажният палат край красивия язовир е бил представен като ремонт на едноетажна сграда, а прилежащият басейн се водел работилница. При проведената ревизия на ловното стопанство е открита и истинската сграда на друго място в стопанството, но тя също няма кадастрални номера и документи.

„Ние днес установихме тези изключително скандални нарушения, с които дадохме картбланш на министъра да потърси начин как да се възстанови справедливостта и как да се защити интереса на ловното стопанство и на горското предприятие, тъй като реално под предлог, че се осъществява стопански договор някой си строи и си налива милиони по абсолютно непрозрачен начин с абсолютно неясно каква цел“, обясни Дунчев.

Според него съдействието за незаконните строежи надали идва от страна на районната община. Той определи кмета на „Панчарево“ Николай Гюров като „един от най-смелите хора в България“, заради това, че е имал куража да издаде констативния протокол за незаконните сгради.

Шефът на агенцията по горите поздрави и кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков за издаването на заповед за премахване на постройките. Дунчев подчерта, че дали става дума за незаконна барака или триетажен палат, Законът за устройството на територията трябва да се прилага по еднакъв начин.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

 8 Видяно,  1 Днес

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Посочиха симптомите на недостиг на витамин D

0 (0) Витамин D е един от най-важните витамини за имунната ни система. Както е известно, той е наричан още "слънчев", защото се набавя най-ефективно от излагането на слънце. Витамин D е важен и за здравината на костите, пише zdrave.to. Професор Майкъл Холик от Медицинския център на университета в Бостън […]
d0bfd0bed181d0bed187d0b8d185d0b0 d181d0b8d0bcd0bfd182d0bed0bcd0b8d182d0b5 d0bdd0b0 d0bdd0b5d0b4d0bed181d182d0b8d0b3 d0bdd0b0 d0b2d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.