Поставя ли КНСБ ултиматуми на Борисов, за да получи имоти

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd0bed181d182d0b0d0b2d18f d0bbd0b8 d0bad0bdd181d0b1 d183d0bbd182d0b8d0bcd0b0d182d183d0bcd0b8 d0bdd0b0 d0b1d0bed180d0b8d181d0bed0b2

Писмо до министър-председателя Бойко Борисов и регионалният министър Петя Аврамова е изпратил президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров на 10 декември 2020 година. За това научи ФАКТИ от сигурен източник.

Причината за писмото – молба за „осигуряване на необходимите помещения за изпълнение на синдикални функции на КНСБ“ и по-скоро промяна на статута на имотите от публична в частна държавна собственост.

В писмото си КНСБ уточнява, че използва имоти на основание на специални императивни разпоредби и на основание на член 46 от Кодекса на труда, който гласи, че „държавните органи, органите на местно самоуправление и работодателите създават условия и съдействат на синдикалните организации за осъществяване на тяхната дейност. Те им предоставят безвъзмездно за ползване движими и недвижими имоти, сгради, помещения и други материални условия, необходими за изпълнение на техните функции“.

КНСБ уточнява още, че предоставените имоти са предоставени за безвъзмездно ползване безсрочно.

„През годините държавните органи нееднократно са се опитвали да възпрепятстват дейността на КНСБ като на част от ползваните от нас помещения са променяли статутите от частна в публична държавна собственост“, твърди президентът на КНСБ Пламен Димитров в писмото си. Пак там той казва, че това променяне на статуса никога не е било синхронизирано със синдиката и допълва, че дори от синдиката е отнемано имущество.

Писмото припомня, че промяната на статута на помещенията, които КНСБ използва в частна държавна собственост вече е било договорено, но все още не се е случило. От КНСБ казват още, че областните управители на Стара Загора, Разград и Добрич дори са отправили искане за такава промяна на статута на собствеността към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите, но те са отказали. В Шумен и Габрово пък областните управители отнемали от КНСБ предоставени им помещения, твърдят още синдикалистите.

Стигаме до съществената част на писмото – КНСБ иска от правителството да промени статута на четири конкретни имота от публична в частна държавна собственост. Става дума за общо четири етажа от сгради и едно партерно помещение, които се намират в Добрич, Пазарджик, Търговище и Разград.

Синдикатът заявява още, че е готов да предостави списък на всички помещения, които използва, с цел имотите да бъдат предоставени за ползване с единно решение на МС. В замяна КНСБ са склонни да се разделят с четири други свои обекта или да преговарят за тях, „с оглед да бъде решен въпросът на други места, където в момента структурите на КНСБ са затруднени да осъществяват дейността си“. Въпросните имоти са вила в местността „Кайлъка“ в Плевен, цяла сграда в град Тервел, цяла сграда в Смолян и партерно помещение плюс магазин в Разград.

В края на писмото си президентът на КНСБ Пламен Димитров посочва, че ако не се намери трайно и устойчиво решение, КНСБ ще бъдат принудени да подадат жалба в Комитета за свобода и сдружаване към Управителния съвет на Международната организация на труда. Причината за жалбата би била нарушаване от страна на България на ратифицираната от държавата ни Конвенция № 87 за свободата на сдружаване и закрила на правото на организиране от 1948 година.

Притеснителните моменти в писмото обаче са два. Първо, тонът на писмото изглежда императивен. Условното наклонение в края му – условието за намиране на решение или подаване на жалба, говори именно за това.

Вторият притеснителен момент е, че от написаното в писмото се разбира, че КНСБ използва всички споменати осем обекта, включително вила, магазин и цели сгради, с които самият синдикат признава, че би могъл да се раздели. Въпросът ни е защо използва тези четири имота, които представляват държавна собственост, ако има възможност да се раздели с тях.

Именно този въпрос изпратихме от ФАКТИ към кабинета на президента на КНСБ Пламен Димитров и пресцентъра на синдиката вчера.

Попитахме действително ли всички осем имота, посочени в писмото се използват от КНСБ, тъй като това е впечатлението, което текстът оставя. Зададохме още въпросите защо са склонни да преговарят за получаването на едни имоти за сметка на други; ако използват всички имоти, но има възможност за освобождаване на четири от тях, планира ли се това да се случи, ако да, кога и ако не, защо. Зададохме още и въпросът дали писмото цели да постави ултиматум. Към този момент очакваме отговор. Когато го получим, разбира се, ще ви информираме.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Син, убил майка си заради апартамент, иска на свобода

0 (0) Апелативен съд – Пловдив отказа да освободи условно предсрочно Иван Илиев, който е осъден на 20 години лишаване от свобода за убийството на майка си. Той бе признат за виновен в жестокото убийсво на майка си Дорка Тенчева. Зверството бе извършено през нощта на 6 срещу 7 декември […]
d181d0b8d0bd d183d0b1d0b8d0bb d0bcd0b0d0b9d0bad0b0 d181d0b8 d0b7d0b0d180d0b0d0b4d0b8 d0b0d0bfd0b0d180d182d0b0d0bcd0b5d0bdd182 d0b8d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.