Само във ФАКТИ: 12 хил. лева месечно възнаграждение на шефа на СИДП – Шумен установи проверка

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b0d0bcd0be d0b2d18ad0b2 d184d0b0d0bad182d0b8 12 d185d0b8d0bb d0bbd0b5d0b2d0b0 d0bcd0b5d181d0b5d187d0bdd0be d0b2d18ad0b7d0bdd0b0

Некомпетентност и неправомерни действия от страна на директора на „Североизточно държавно предприятие“, град Шумен и на инж. Йордан Радославов, директор на териториално поделение „Държавно ловно стопанство Шерба“, както и свръхинтензивен и безконтролен дърводобив в Александрийска гора в община Крушари, която е в района на дейност на СИДП – Шумен. Такива твърдения излага варненецът Г. Г. в свой сигнал до Министерството на земеделието, храните и горите.

СИДП – Шумен управлява държавните горски територии в четири административни области – Шумен, Варна, Добрич и Търговище. Директор на предприятието на инж. Ради Иванов.

Сигнал с твърдения за нередности постъпва на 19 май в Министерството на земеделието, храните и горите.

ФАКТИ разполага с документ, показващ данните от извършената проверка по случая.

Сигналът се касае до „неправилно и безконтролно пpaxocване на държавни средства, лишаването на държавата от сигypни приходи, източването на държавата откъм средства, безстопанствеността и категорично неправилното управление на СИДП – Шумен и „ДЛС Шерба“.

Проверката е извършена в периода 31 май – 2 юни 2021 година с участието на експерти от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) по заповед както на министъра на земеделието, храните и горите, така и на изпълнителния директор на ИАГ. Проверката е както по отношение на лесовъдските дейности, така и по отношение на стопанската дейност на „Североизточно държавно предприятие“ ДП, град Шумен и в „Държавно ловно стопанство Шерба“.

„ДЛС Шерба“ обединява две бивши стопанства – „ДЛС Шерба“ и „ДЛС Старо Оряхово", които имат два отделни горскостопански плана. В Шерба е добита близо 96% от планираната за десетилетието дървесина, а в Старо Оряхово – 111,5% от плана за десетилетието. Планът за десетилетието по отношение на залесяването в Шерба е изпълнен в размер на 92,5% от предвиденото, а в Старо Оряхово – 74,5% от предвиденото, показват данните от проверката. Не е установена свръхсеч, въпреки че в Старо Оряхово е добита повече от планираната за добив дървесина.

На случаен принцип са проверени и документи, като се констатира, че сечта е изведена правилно и насажденията са в добро състояние. Констатирани са обаче и нарушения – на места лесовъдът е допуснал да се отвори котел, допуснал е да се складира дървесина извън определените временни складове. В сечището са разхвърляни и битови отпадъци от работниците на фирмата-изпълнител. Част от използваните при добива на дървесина пътища са изровени с дълбоки коловози.

Съответно работата на обекта е спряна за три работни дни. Съобщава се, че ще бъдат съставени и актове за установяване на административни нарушения на виновните лица. Преди обектът да започне отново работа, повредите ще трябва да бъдат отстранени.

Ловните сдружения на територията на „ДЛС Шерба“ са две – „Балкан“, град Долен Чифлик и „Варна 2012“. Установено е, че през периода 2012 – 2021 година се отчита увеличение на запаса на благороден елен и сърната, за смeткa на елен лопатар. Запасите от дива свиня показват рязък спад, вследствие на мерките срещу разпространението на Африканската чума.

Проверени са още документи по отношение на възнаграждението на директора на СИДП – Шумен, отново след сигнала на гражданина Г.Г. Установено е, че годишната брутна заплата на директора на СИДП – Шумен за 2020 година е била 146 232 лева, което означава над 12 100 лева месечно възнаграждение. Това обаче не е посочено като нарушение.

Не са установени нарушения откъм лишаване на държавата от сигурни приходи, както се твърди в сигнала, посочва се в документа на МЗХГ. Продажбите са се извършвали по утвърден ценоразпис, посочва проверката.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Всички ще завиждат на тези 3 зодии през юли

0 (0) Горещият месец юли чука на вратата, което означава, че сме на повече от половината път от годината. Добрата новина е, че влизаме в разгара на лятото! Още по-добрата новина е, че за три знака, юли ще е по-специален и ще процъфтяват! Вижте кои са те: РАК Честит рожден […]
d0b2d181d0b8d187d0bad0b8 d189d0b5 d0b7d0b0d0b2d0b8d0b6d0b4d0b0d182 d0bdd0b0 d182d0b5d0b7d0b8 3 d0b7d0bed0b4d0b8d0b8 d0bfd180d0b5d0b7

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.