Софтуер за милиони става безполезен за учениците

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0bed184d182d183d0b5d180 d0b7d0b0 d0bcd0b8d0bbd0b8d0bed0bdd0b8 d181d182d0b0d0b2d0b0 d0b1d0b5d0b7d0bfd0bed0bbd0b5d0b7d0b5d0bd d0b7

Образователен софтуер за стотици хиляди левове става безполезен след окончателното спиране на един от най-популярните навремето плъгини за възпроизвеждане на мултимедия – Adobe Flash player. От 31 декември, 2020 г. Adobe вече не поддържа плъгина, а от 12 януари, 2021 г. блокира и цялото съдържание, разработвано по този стандарт. Компанията даде достатъчно време на програмистите за "мигриране" на това съдържание към нови отворени стандарти за създаване на сайтове, като обяви намерението си да спре да поддържа Adobe Flash player три години по-рано – през 2017 г. У нас обаче има редица проекти за създаване на образователен софтуер, реализирани преди тази дата с пари от еврофондовете, които сега се оказват неизползваеми, сигнализираха родители на деца със специални образователни потребности, пише "Сега".

Блокирането на Flash съдържанието ще направи безполезен един от добрите проекти за образователна интеграция на деца с хиперактивност и дислексия – сайтът http://www.elasnas.bg. Сайтът, разработен по проект на Българско сдружение за личностна алтернатива, предлага модули с интерактивни образователни игри в няколко секции – математика, логика и четене, като софтуерът се използваше активно от родителите, разказаха майки на деца със специални потребности. Това е един от задължителните он-лайн ресурси, препоръчвани от центровете за подкрепа на процеса на приобщаващо образование след началото на коронавирусната епидемия. Проектът отдавна е приключил – още преди обявяването на планираното спиране на Adobe Flash player. Проверка на "Сега" показа, че този проект е възлязъл на стойност 376 469 лв. Разработването на софтуера е възложено с обществена поръчка и заедно със сайта е излязло 198 000 лв., като договорите са изпълнени още в края на 2012 г. Извън самият софтуер са провеждани и обучения с учители, както и други дейности.

По същия начин "увисва" и друг проект на сдружението – също активно използван от родителите – за деца с проблеми при усвояването на български език – "Заедно можем повече". И тук разработените интерактивни образователни игри, разработени за деца от 1-и до 4-ти клас, за деца, чийто майчин език не е български, и такива, които срещат трудности с него, не работи. Този проект е на стойност 165 849 лв.

Не е ясно колко други проекти за разработка на образователен софтуер ще станат безполезни заради спирането на плъгина. Справка в информационната система за старите оперативни програми показва, че това е редовно залагана дейност при мерките за образователна интеграция както на деца от малцинствата, така и на деца със специални образователни потребности. Само по една схема през 2012 г. – "Подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности”, от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са финансирани проекти на обща стойност 8 327 066,91 лв. Почти всичките включва разработване на специализиран образователен софтуер. Не е ясно и дали целият този софтуер, платен с пари от ЕС и националния бюджет, е наличен някъде накуп, така че лесно да може да бъде ползван и от градини и училища, неучаствали пряко в разработването му.

Експерти коментират, че цялото това съдържание не е напълно загубено и могат да се проверят възможностите за използване на емулатори като например Ruffle, който да позволи безопасното възпроизвеждане на разработвано по спрения стандарт съдържание, без да създава рискове за сигурността.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Първан Симеонов: Управляващите печелят и при висок, и при нисък коронавирус

0 (0) Пресищането с медицинска информация в медиите дава обратния ефект. Това заяви пред БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“. Присъствието в медиите от сутрин до вечер на медицинските власти, санитарните власти, медицински статистици, математици или просто хора, които са много уплашени от вируса, води до контраефект, […]
d0bfd18ad180d0b2d0b0d0bd d181d0b8d0bcd0b5d0bed0bdd0bed0b2 d183d0bfd180d0b0d0b2d0bbd18fd0b2d0b0d189d0b8d182d0b5 d0bfd0b5d187d0b5d0bb

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.