Тема на ФАКТИ: Непрофесионализъм или нещо друго – защо Съдебна медицина си играе с търпението на една опечалена майка?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d182d0b5d0bcd0b0 d0bdd0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d0bdd0b5d0bfd180d0bed184d0b5d181d0b8d0bed0bdd0b0d0bbd0b8d0b7d18ad0bc d0b8d0bbd0b8 d0bd

Властите в България уж се сменят, но казуси като този, с който от ФАКТИ ще Ви запознаем днес, продължават да се генерират от системата и с това да предизвикват най-искрен човешки гняв, възмущение и отвращение от институциите, които олицетворяват нашата държава.

На г-жа Анна Венева, с която ни свързаха читатели на нашата медия и с която разговаряхме днес, се е случила възможно най-тежката човешка трагедия. Тя губи сина си Йордан през изминалия месец септември. Смъртта му ѝ съобщава колега на нейния син, като в онзи момент тя е в Гърция и след като научава тежката вест по възможно най-бързия начин се прибира в България, за да поеме организацията по изпращането на нейния Дани.

Мъката за г-жа Венева обаче не се свършва с неговата кончина. В продължение на 32 дни от Съдебна медицина в София не ѝ дават тялото, защото, по думите им, не са готови с химичните анализи. Тогава г-жа Анна Венева се свърза с майките от "Системата ни убива" и заснемат видеоклип, който стига до стотици хиляди потребители на социалната мрежа Фейсбук и след който изведнъж Съдебна медицина и прокурорът решават, че тялото вече може да бъде освободено за погребение, но без становище, в което да се посочва причината за смъртта на Йордан Йорданов. Нещо, което е наистина скандално и от ФАКТИ питаме отговорните институции защо се процедира така? Каква е причината тялото на Йорданов да се задържа толкова много време в съдебна медицина, а след това, когато случаят е придобил някакъв вид публичност – в случая в една от социалните медии, да се изразява готовност за предаване на тялото му на неговата майка, но без становище?

"На 16 септември негов колега отива да го търси в квартирата му, защото той не е е бил активен онлайн (б.р. бил е активен до 1:04 след полунощ на 16 септември, по думи на майка му) и не се е появил на работа в същия ден. Колегата му и неговият съквартирант го намират в локва кръв, паднал по лице. След това идва полиция, както е по принцип. Намират блистери от някакво лекарство, захващат се за това и в Съдебна медицина никаква аутопсия не са направили. Писали са, че бил или отровен, или е подтикнат към това деяние", започна разказа си г-жа Венева. Тя обясни, че стаята на сина ѝ е заключена и до момента, като по думите ѝ полицаите са иззели от нея различни ценни материали и включително сума пари като доказателствен материал.

И тук логичният въпрос е: Разследват ли институциите нещо, свързано със смъртта на Йордан Йорданов?

"Защо не се отваря стаята, защо не се дава лаптопът? Не ми се дава и телефонът му, парите също не знам дали ще ми ги дадат. Тази потайност… Как ми дават тялото, а задържат всичко останало за доказателства? Значи нещата не са чисти, значи има нещо", съмнява се тя, като добави, че в момента няма достъп до въпросното жилище.

На 17-ти септември г-жа Венева е вече в България и започва да обикаля всички институции, занимаващи се със смъртта на сина ѝ Йордан. Това са Трето РПУ в София, Съдебна медицина и прокурор. Всички ѝ казват: "Чакаме".

И тя чака в продължение на 32 дни, като през това време, всеки ден, от Съдебна медицина чува постоянно следното: "Химичните анализи не са готови".

"Понеже случаят вече е прокурорско дело, първото постановление на прокурора бе за това, което ви казах, че синът ми може да е бил отровен или да се е отровил с онези лекарства. Но вътрешните органи не са изследвани като е присъствало лице от Трето районно. Тогава как разбраха, че е отровен от тези лекарства? Колко лекарства е трябвало да изпие, за да се причини смъртта от тях? Това е лъжа", категорична бе в мнението си майката на Йордан Йорданов.

Тя ни разказа, че на 32-рия ден, както Ви споменахме, се свързва с майките от неправителствената организация "Системата ни убива", които реагират мигновено и правят видеоклип с нея, опечалената и изтормозена от институционални абсурди майка, благодарение на който и посредством страницата на "Системата ни убива" ужасният ѝ казус става публично достояние за първи път. И на следващия ден прокурорът излиза с второ постановление, с което тялото се освобождава, но без да е установена причината за смъртта на Йордан Йорданов. Поради това Анна Венева ни заяви, че според нея: "Трето РПУ, прокурорът и Съдебна медицина "играят" в комбина".

"Когато аз отида да си купя един хляб, държавата, за да не се прецака, ме задължава да си взема касовата бележка. Как така моят син ще напусне онази сграда без документ, в който да пише каква е причината за неговата смърт?", попита с основание Венева.

По думите ѝ, шефът в Съдебна медицина доц. Александър Апостолов ѝ казал, че становище имало в Трето районно, но от там нарочно ѝ казвали, че нямало решение, за да можели да се отърват от нея. Служителка от деловодството на Съдебна медицина обаче ѝ казала точно обратното на думите на доц. Апостолов – становище нямало, защото резултатите не са излезли.

"Когато излязат химичните изследвания ще приключи цялостната експертиза", казала г-жа Асенова от деловодството на Съдебна медицина на г-жа Венева.

"Не стига смъртта на детето ми, но и на всяка крачка "ритници и юмруци в зъбите". Как да го понесе моята психика?", попита опечалената майка. Отново с основание.

Тя бе категорична, че няма да се съгласи да получи сина си в затворен ковчег и ще настоява да го види, защото има определени опасения, свързани с ужасни практики.

"С майките ще направим голям протест в деня, в който ще взема тялото на Дани", обяви г-жа Анна Венева.

Освен цялата нелепост със Съдебна медицина, тя ни довери, че води самостоятелно разследване за смъртта на сина си и ни разказа подробности по този въпрос. Подробности, които са ѝ разказани от продавачката в кварталния магазин, която, по думите на г-жа Венева, е последният човек видял Йордан Йорданов жив.

"Между 16 и 17 ч. на 15 септември (сряда) синът ми е отишъл в кафето, до което е и магазинът за плодове и зеленчуци. Взима си едно кафе, излиза и е извикал жената от плод и зеленчука за компания. Тя ми каза, че скоро след това дошъл един човек, седнал пред кафето на някакви стълби и Дани ѝ казал, че трябва да поговори с този човек, макар и да не му е много приятно. След няколко минути те тръгват, което означава, че си отишли в квартирата на сина ми. От този момент никой друг не е виждал Дани. А камерите на магазина са заснели това и записите са иззети от полицията. Последният човек, с когото Дани се е видял, е сниман на камерата и те крият това", каза ни г-жа Анна Венева.

По думите ѝ, не се подчертава, че нейният син е намерен в локва кръв. Нито от полицаите, нито съдебна медицина. Освен това, според г-жа Венева при обиска са иззети бутилки бира, а тя твърди, че синът ѝ никога не си е купувал бира в бутилки, а само в кутийка.

В края на разговора ни тя се върна към версията на властите, според която синът ѝ е отровен или сам е сторил това. "Говорих с лекар, който специалист в тази част от медицината. Този лекар ми каза, че ако наистина властите се съмняват в отравяне, трябва да бъдат извършени няколко вида изследвания. Стомашно съдържимо, кръв за токсични агенти, проби за урина, фекални проби и проби от евентуално повърнати неща, намерени на трупа. Без това нещо те на каква база говорят за отравяне? Ако е така, нека го докажат".

От ФАКТИ без съмнение ще продължим да следим случая и искрено се надяваме институциите много бързо да заработят в полза на г-жа Анна Венева, която със сигурност не заслужава кошмара, който е принудена да преживява по една или друга причина.

А ето и нейните видеа със "Системата ни убива", които допълнително внасят представа за ужасната ситуация, в която е тя:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSystemKillsUs%2Fvideos%2F215545183977945%2F&show_text=false&width=267&t=0" width="267" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=272&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSystemKillsUs%2Fvideos%2F240629591449421%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="272" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЕС следи турските действия

0 (0) Европейският съюз следи отблизо въпроса с турските действия спрямо западни посланици. Това обяви европейският представител Петер Стано, цитиран от Фигаро. Действията на Турция се разглеждат внимателно. Това е факт след изказване на турския държавен глава Реджеп Ердоган. Той настоява десет дипломати да бъдат отпратени от страната. Според него […]
d0b5d181 d181d0bbd0b5d0b4d0b8 d182d183d180d181d0bad0b8d182d0b5 d0b4d0b5d0b9d181d182d0b2d0b8d18f

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.