Валентина Василева за ФАКТИ: Какво ще каже Трифонов на хората, ако статуквото си има кабинет след третите избори?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b0d0bbd0b5d0bdd182d0b8d0bdd0b0 d0b2d0b0d181d0b8d0bbd0b5d0b2d0b0 d0b7d0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d0bad0b0d0bad0b2d0be d189d0b5 d0ba

"Към момента не са казали "да", не са казали и "не", извън няколко гръмки изказвания на г-н Трифонов. Окончателен отговор няма. Аз силно се надявам, че ИТН ще се върнат към преговорите".

Това каза пред Лили Маринова в студиото на ФАКТИ Валентина Василева, настоящ съветник на парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" в 46-тото Народно събрание и депутат в 45-тия Парламент. Повод за думите ѝ беше възможността партия "Има такъв народ" да участва в консултациите при президента Румен Радев за третия мандат.

"Кризата е нещо, в което много ясно се вижда кой е просто е политик, кой просто е решил да се пробва в политиката и кой е държавник. Има една мантра, която с годините се налага и която аз не мога да възприема. Тя е на тема "искате кокала, не искате кокала". Всеки, който се кандидатира, в която и да е било листа и влиза в политиката, а Парламентът е политически орган, това е въпрос на отговорност. 45-тото Народно събрание не можа да излъчи правителство, въпреки че тогава ние много настоявахме. След това, аз още по време на кампанията казвах, че според мен нищо няма да се промени, освен пренареждането между ИТН и ГЕРБ. Бях убедена, че трите т.нар. протестни партии няма да съберем повече от 121 депутата, т.е. ще се стигне до разговори. Оттук нататък е въпрос на отговорност. ИТН е първа политическа, но първа политическа сила с 65 депутата, което означава, че те трябваше да поемат отговорността било да има коалиционно правителство, било да има истински преговори, които да излъчат с пълно съгласие и по политиките, но и по самите личности, кабинет. Независимо за какъв срок", изложи виждането си Василева.

"Каква е логиката да искаме от избирателите повече гласове, повече мандати, по-голямо доверие, без ние да сме показали, че можем да управляваме тази държава? Защото в крайна сметка излиза, че някой не желае да поеме отговорност и да покаже може ли да управлява или не може да управлява. В крайна сметка нито една от т.нар. три протестни партии не е управлявала. На практика ние не сме показали на хората, че сме в състояние да управляваме. Тогава що за нахалство е, защото в крайна сметка е нахалство, ние да искаме още по-голям кредит на доверие?", запита бившата депутатка, която бе много активна на миналогодишните протести.

"Възможен ли е наказателен вот срещу партиите на протеста при следващи избори, попита водещата, а Валентина Василева ѝ отговори така: "Според мен е по-вероятно да не излязат да гласуват. В крайна сметка мина периодът и на обещанията, мина и протестната вълна. Оттук нататък ние и всички партии трябва да покажем, че можем да градим. В момента няма субект, който да има наказателен вот и срещу т.нар. партии на статуквото, и срещу т.нар. протестни партии. Тоест според мен по-скоро би имало много ниска избирателна активност, което е пагубно. Силно се надявам, че ИТН "от пубертет ще влязат в една зряла възраст", защото те имат една отговорност, те са поели отговорност">

Съветничката ИБГНИ сама си зададе въпроса кой има интерес от хаоса, който наблюдаваме в момента в Парламента, и констатира следното. "Имат интерес олигархичните кръгове, които стояха до скоро до управляващата партия ГЕРБ".

По отношение на "Има такъв народ" Василева каза: "Те ще трябва да дадат отговор, че не разбират от политика, не са достатъчно подготвени – това е по-благият, по-наивният вариант, или трябва да си мислим за нещо доста по-тежко – че някой влиза в играта на това да бъде стопиран Парламентът". "Кой е този, който иска да стопира Парламента?", запита тя.

Бившата депутатка коментира и предстоящото връчване на трети мандат от страна на президента Румен Радев: "Ако президентът иска предсрочни избори със сигурност, тогава би трябвало да даде мандата на БСП. И ще кажа защо. "Демократична България" ясно казаха, че няма да подкрепят правителство с мандата на БСП. Единственият вариант за съставяне на правителство, отново казвам, това е трите протестни партии да стигнем до някакъв консенсус".

"Ако всички седнат да говорят и стигнем до един консенсус, тогава аз мисля, че все пак партиите биха могли да дадат вариант на президента", добави Валентина Василева.

"В момента сме поставени пред 4 кризи (б.р. по-късно ги посочи – икономическа, здравна, мигрантска, парламентарна) и в крайна сметка най-важното нещо е държавата, най-важното това са хората, ежедневието на хората, сигурността на хората. На никого народът не е дал пълното мнозинство. Сложил ни е на едно изпитание, в което ще можем ли ние да седнем да се разберем и в консенсус, заедно да можем да управляваме? В крайна сметка огромна част от света се управлява от коалиции. В колко държави има чак такива големи мнозинства?", постави пореден въпрос събеседничката на Лили Маринкова.

"Всеки от нас е обещал нещо на избирателите си. Длъжни сме да направим всичко възможно, за да го изпълним това нещо. Иначе ние нямаме очи да искаме от тези хора след това доверие", категорична бе Василева.

Тя е категорична, че сега (тези дни) ще стане ясно кой е годен да управлява държавата.

На въпрос как приема твърдението на Слави Трифонов, че "Има такъв народ" ще бъдат опозиция, Валентина Василева отговори по следния начин: "Звучи странно. Ако те са съгласни да бъдат опозиция заедно с ГЕРБ… Ако Слави Трифонов се чувства симпатично да бъде опозиция в компанията на ГЕРБ, това е неговият знак, който хората би трябвало да разчетат".

Василева даде коментара си и за появилите се наскоро кадри с полицейско насилие от протестите през миналата година:

"Аз бях и в двете вечери и нощи, когато беше полицейското насилие. То по малко се упражняваше и в останалите дни, но тогава беше най-фрапантно. Аз бях на първа линия и виждах лицата на тези, които започваха провокациите. Но тази поръчка с насилието е изцяло върху съвестта на управляващите, защото това без съвместни действия и уговорки няма как да се случи. Ясно се вижда как агитките влязоха, как се започна саморазправата и след това агитките се изнесоха. А всъщност побоят от силите на реда продължи върху невинни граждани. Бяха пребити хора, които просто седяха на пейки и си почиваха в градинката пред Народния театър, беше пребит един лекар, който отиваше нощна смяна, извикан заради многото ранени, които пристигаха в болниците. Бързайки да отиде на работа, беше арестуван и бит".

"Сигурна съм, че ще излязат още много неща. И записи, а да не говорим за незаконното изслушване. В момента имаме запис от едната камера и се издирва още един запис", обяви съветничката на парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме!"

"В момента се губи шансът, в който партиите на протеста могат да имат правителство. Ако пропилеем сега този шанс, после какво ще обясняваме на хората? Ако случайно статуквото си има кабинет след третите избори, какво тогава ще каже г-н Трифонов на хората? Тогава хората ще кажат: ние нали ви дадохме шанс, защо не управлявахте?", коментира Валентина Василева.

"Защо трябва да има трети избори, за да седнем да говорим? Каква ще бъде разликата? Защо не седнем сега? Сега имаме златното време, в което можем да седнем и да говорим", убедена е тя.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F512554013148844%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ИТН: След Ива Митева за премиер може да пробват и със Снежанка

0 (0) ИТН няма преговаря за кабинет с третия мандат. Това заявиха пред "Фрог нюз" хора от партията. „Каквото сме обещали, ще го спазим. Предложението Ива Митева да е премиер го приемаме като фитил. Пробват се дали номерът ще мине. Със същия успех може да поискат Снежанка и седемте джуджета“, […]
d0b8d182d0bd d181d0bbd0b5d0b4 d0b8d0b2d0b0 d0bcd0b8d182d0b5d0b2d0b0 d0b7d0b0 d0bfd180d0b5d0bcd0b8d0b5d180 d0bcd0bed0b6d0b5 d0b4d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.