Васил Божков се сдоби с ново обвинение – извършвал е подривна дейност по време на протестите

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b0d181d0b8d0bb d0b1d0bed0b6d0bad0bed0b2 d181d0b5 d181d0b4d0bed0b1d0b8 d181 d0bdd0bed0b2d0be d0bed0b1d0b2d0b8d0bdd0b5d0bdd0b8d0b5

В Специализираната прокуратурата е образувано досъдебно производство по чл. 95 от НК – "който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание", съобщи на пресконференция ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Досъдебното производство е било образувано на 13 юли. По него има изготвени над 50 веществени доказателствени средства от използвани специални разузнавателни средства. По това досъдебно производство бизнесменът Васил Божков е с повдигнато обвинение като ръководител и организатор на престъпна група с цел извършване на подривна дейност "там, където се провеждаха мирни стачни действия". Като обвиняеми има привлечени и други лица.

"Не би следвало, освен наблюдаващия прокурор, никой друг, дори и министър, да е наясно с факти и обстоятелства по делото", каза Маджарова в коментар за това, че данни за такова разследване преди време обяви вътрешният министър Бойко Рашков. Той посочи, че по това дело са били подслушвани граждани и политически лица. От прокуратурата вчера съобщиха обаче, че след направени проверки от всички компетентни органи не е било установено незаконно подслушване на политици.

От прокуратурата преди минути съобщиха чрез прессъобщение, че "участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад "Атанас Буров", София, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите."

Също така участниците в групата имали за цел причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително.

С оглед новото обвинение прокуратурата е изпратила отново искане за екстрадиция на Божков от Обединените арабски емирства, където се намира той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Главният секретар на МВР: Ще се приложи цялата строгост на закона спрямо полицая, убил дете в Братаница

0 (0) "Ще се приложи цялата строгост на закона спрямо полицая, блъснал и убил дете на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница. Това заяви главният секретар на МВР Стоян Темелакиев, цитиран от БНТ. Темелакиев изказа и съболезнования към семейството и роднините на загиналото 8-годишно момиче. Припомняме, че служителят на МВР-Пазарджик, […]
d0b3d0bbd0b0d0b2d0bdd0b8d18fd182 d181d0b5d0bad180d0b5d182d0b0d180 d0bdd0b0 d0bcd0b2d180 d189d0b5 d181d0b5 d0bfd180d0b8d0bbd0bed0b6d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.