До какво води недоспиването?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b4d0be d0bad0b0d0bad0b2d0be d0b2d0bed0b4d0b8 d0bdd0b5d0b4d0bed181d0bfd0b8d0b2d0b0d0bdd0b5d182d0be

Според ново проучване хората, които не си спят достатъчно дълго или достатъчно добре, могат да бъдат особено податливи на състояния, свързани с тревожност, като посттравматично стресово разстройство или страх. Изследването се появява в „Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging“ и е публикувано от ДЕ24.

„Това проучване ни дава нова представа за това как лишаването от сън влияе върху мозъчната функция, отговорна за страха“, каза д-р Камерън Картър, редактор на „Биологична психиатрия: когнитивна неврология и невроизображение“.

Изследователите, водени от д-р Ан Жермен от Университета в Питсбърг и д-р Едуард Пейс-Шот от Медицинското училище в Харвард и Централната болница в Масачузетс, са проучили 150 здрави възрастни. Една трета от изследваните хора са спали нормално, една трета е била ограничена откъм сън и е спала само през първата половина на нощта, а една трета изобщо не е спали. На сутринта всички субекти били подложени на събития, предизвикващи страх.

„Нашият екип използва трифазен експериментален модел за улавяне и преодоляване на страховити спомени, докато мозъкът им е сканиран с помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс“, каза д-р Пейс. Изображенията на мозъка, записани по време на задачите, показват активност в области на мозъка, свързани с емоционалната регулация. Но мозъчната активност изглеждала съвсем различно при хора с нарушен сън, каза д-р Пейс.

„Открихме, че сред трите групи тези, които са спали само половината нощ, показват най-голяма активност в области на мозъка, свързани със страха, и най-малко активност в области, свързани с контролиране на емоциите. Изненадващо, хората, които не са спали изобщо, не са имали активност на мозъка в области, свързани със страха, по време на експеримента. 12 часа по-късно мозъчната им активност изглеждала по-подобна на нормалния сън, което показва, че ограничения сън може да е по-лош от никакъв."

Изследователите смятат, че спането само през половината нощ води до загуба на фазата от съня с бързи движения на очите (REM), което е доказано, че е важно за паметта и обикновено се случва към края на нормалния период на сън. Д-р Картър каза, че изследването „използва неинвазивно изобразяване на мозъка, за да ни даде нов поглед към това как лишаването от сън нарушава нормалните механизми на изчезване на страха и потенциално увеличава податливостта към посттравматични симптоми на стрес“.

„Медицинските работници и войниците често са с ограничен или прекъснат сън, вместо да го пропускат за цяла нощ“, отбеляза от своя страна д-р Пейс.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Протест заради преместването на диспансера по трансплантации

0 (0) Хора с трансплантации и техни близки се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването. Това е поредният ден от началото на недоволството им, а повод е реорганизацията в УМБАЛ “Александровска” и преместването на Клиниката по нефрология и трансплантации. Пред подопечното на проф. Костадин Ангелов се събраха десетки граждани, […]
d0bfd180d0bed182d0b5d181d182 d0b7d0b0d180d0b0d0b4d0b8 d0bfd180d0b5d0bcd0b5d181d182d0b2d0b0d0bdd0b5d182d0be d0bdd0b0 d0b4d0b8d181d0bf

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.