Какво се случва с тялото, когато спим голи?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b0d0bad0b2d0be d181d0b5 d181d0bbd183d187d0b2d0b0 d181 d182d18fd0bbd0bed182d0be d0bad0bed0b3d0b0d182d0be d181d0bfd0b8d0bc d0b3d0be

На пазара се предлага огромен избор от нощници и пижами – коя от коя по-красива и прохладна. Всяка модна марка има и линия за през нощта. Да, но учените съветват да захвърлим дрехите вечер, в този случай говорят по-специално за съня.

Ето какво ще се случи с тялото ни, ако спим голи.

1. Подобрява се качеството на съня

Когато тялото ни навлиза във фаза на дълбок сън, телесната температура спада. През това време се произвеждат мелатонин и хормон на растежа. Но ако спите с дрехи, тялото се загрява повече и намалява интензивността на хормоните. В такъв случай е възможно дори да се събудите, пише iwoman.bg.

Освен това оптималната температура в спалнята не трябва да надвишава 18 градуса. Малцина се съобразяват с това условие: пижамите и топлият въздух в помещенията пречат на нормалната терморегулация на тялото. Поради тази причина някои хора се потят много по време на сън.

2. Подобрява се състоянието на кожата

Спането без дрехи ще направи кожата ви по-сияйна, а косата – по-блестяща. Отново всичко това се дължи на мелатонина. Хормонът оказва положителен ефект върху състоянието на костите, мускулната маса, функционирането на имунната система и същевременно подобрява състоянието на кожата и косата.

3. Повишава се устойчивостта на организма към стрес

Най-честата причина за стрес е липсата на сън, което нарушава нивата на кортизол в кръвта. В резултат имунитетът страда и рискът от развитие на сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, както и депресия, се увеличава.

4. Подобрява се здравето на интимните органи

Някои синтетични (в повечето случаи нискокачествени) тъкани не позволяват на кожата да диша и създават своеобразен парников ефект. Това е отлична среда за размножаване на бактерии и гъбички в гениталиите, подмишниците и краката.

Ако спите без дрехи, ще осигурите необходимата вентилация на тези зони. Друг плюс е, че рискът от дразнене на кожата и екзема също значително намалява (отново при условие, че спалното бельо е чисто и не предизвиква кожни реакции).

5. Подобрява се сексуалната функция

Липсата на облекло по един или друг начин се свързва с премахването на всички бариери между интимните партньори.

6. Забавя се стареенето

Както обсъдихме по-горе, топлината по време на сън предотвратява производството на мелатонин. Именно този хормон, заедно с хормона на растежа, е в състояние да окаже противостареещ ефект върху нашето тяло. Следователно в наш интерес е да спим голи, ако желаем да запазим младостта си за по-дълго.

7. Метаболизмът се ускорява

Мазнините, които присъстват в тялото, се разделят на няколко вида. Част от тях се преобразуват в енергия, за да се създаде топлина, която помага да се поддържа оптимална телесна температура. Когато спите без дрехи, метаболизмът ви се ускорява, което означава, че имате повече шансове да отслабнете.

8. Повишава се имунната защита на организма

Ако често боледувате, опитайте се да спрете да се навличате с дрехи и по-скоро се откажете от пижамата за сън. Това ще помогне на тялото ви да се закали и да започне да понася по-добре студа. Друг положителен ефект е, че когато спите на хладно, кръвното ви налягане спада. Многобройни проучвания показват, че сънят без пижама е от полза за поддържане на нивата на инсулин.

По-ниската телесна температура по време на сън засяга два хормона, които спомагат за балансирането на инсулин, лептин и адипонектин. Тя съдейства за подобряване на цялостното ви здраве.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лидия Шулева: Икономиката върви добре

0 (0) Политически е зле положението, не мисля, че има шансове следващ кабинет, без ясно дефинирано мнозинство, трудно могат да бъдат реализирани каквито и да е приоритети. Това заяви бившият министър на труда и социалната политика Лидия Шулева в "Бизнес.БГ". Тя определи ситуацията в държавата като "Време разделно" и в […]
d0bbd0b8d0b4d0b8d18f d188d183d0bbd0b5d0b2d0b0 d0b8d0bad0bed0bdd0bed0bcd0b8d0bad0b0d182d0b0 d0b2d18ad180d0b2d0b8 d0b4d0bed0b1d180d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.