Крещенето наранява децата дългосрочно

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad180d0b5d189d0b5d0bdd0b5d182d0be d0bdd0b0d180d0b0d0bdd18fd0b2d0b0 d0b4d0b5d186d0b0d182d0b0 d0b4d18ad0bbd0b3d0bed181d180d0bed187

Различните проучвания твърдят, че крещенето на децата може да ги нарани психически, ментално и физически. Викането по децата не е най-добрият вариант за тяхното отглеждане. Без значение дали вярвате или не, крещенето е също друга форма на насилие, която може да предизвика дългосрочни увреждания върху характера и мозъка на вашето дете.

Някога припомняли ли сте си периодите, когато сте крещяли? Тези крясъци показват, че сте загубили контрол. Следователно, вие викате само когато искате да бъдете чути и да наложите вашите мисли. Сега наистина ли мислите, че повдигането на вашия глас ще ви помогне да наложите своето послание?

Според данни, публикувани в книгата „Надхитряване на гнева: 7 стратегии за укротяване на нашата най-опасна емоция” от психиатъра Джоузеф Странд, когато започнете да повишавате вашия глас, се активира лимбичната система на детето. Същата тази система е отговорна за инстинктивния отговор „бийте се или полетете“.

Следователно, когато викате по децата си, вместо да ги накарате да слушат и да обърнат внимание, вие всъщност правите противположното. Вие ги карате да искат да отговарят с крясъци, или ако това не дава резултати, те ще искат да избягат и да се скрият.

Освен това, крещенето не е хубаво нито за вас, нито за децата ви. Да погледнем какви последствия има викането върху ума на малките деца.

1. Предизвиква промени в детския мозък

Проучване от 2011 година показва, че ранното и продължително излагане на стрес, предизвикан от крещене, може да промени начина, по който мозъкът обработва информацията чрез език.

Викането по децата може да промени начина, по който се развива детският мозък. Те могат да започнат да обработват отрицателната информация по-подробно и силно от положителната.

2. Може да предизвика депресия и ниско самочувствие

Помните ли как сте се чувствали, когато вашите майка, баща или учител са крещели по вас? Когато вие викате по децата, вие предизвиквате страх, тревожност и тъга. Обаче освен тези преходни емоции, вие можете да засегнете и детската психика.

Повишаването на вашия глас, така че вашето дете да ви слуша, изпраща силно и ясно послание. „Те не са достатъчно добри да правят нещата подобаващо, както сте очаквали“. Тази липса на търпение и толерантност може да ги накара да се чувстват така сякаш не са отговорили на вашите изисквания. Това ще доведе до съсипване на тяхното самочувствие.

Освен това, някои проучвания твърдят, че вербалният тормоз може да бъде причината за психологически проблеми като възрастни. Всъщност, крещенето е свързано с депресия и тревожност. Освен това е свързано със себеунищожаващи действия като алкохол и злоупотреба с лекарства или рисково сексуално поведение.

3. Психическият тормоз може да предизвика поведенчески проблеми

Както обяснихме в началото на тази статия, викането по децата предизвиква реакция от тяхната лимбична система. Тази реакция е или бийте, или полетете. В повечето случаи повишаването на вашия глас спрямо вашето дете само ще влоши проблема. Всъщност ще повиши неговата непокорност и инат, което може дори да го постави в опасност.

Учените наблюдавали, че 13-годишните деца, които са изпитвали стресови ситуации поради викането на техните родители, е повишило тяхното отрицателно поведение за кратък период. Следователно, ако искате да предпазите ситуацията да не се усложнява още повече, трябва да избягате викането по децата.

4. Крещенето ги учи неправилно как да се справят с нещата

Родителите са огледалото, в което техните деца гледат. Ако не знаем как да контролираме нашите емоции, как да очакваме нашите деца да го правят? Като губим контрол, ние ги учим да се държат като нас. Когато викаме, им показваме, че това е начинът как да получим това, което искаме.

Защо не се опитате да говорите вместо да викате? Защо не научите вашите деца да се справят с техните проблеми по добър начин? Да дадем пример, така че по-късно през техния живот те да се превърнат в самоуверени, състрадателни и уважаващи възрастни.

5. Крещенето може да се отрази върху физическото здраве на децата

Както сте прочели, някои проучвания твърдят, че стресът, който децата изпитват от крещенето на родителите по тях, може да доведе до хронични заболявания. Тези заболявания са причинени от намаляването на ендокринната система, причинено от стреса. Сред евентуалните физически проблеми са артрит, мигрена или тежко главоболие, проблеми на кръста и шията, други хронични болести.

Като заключение, ако искате нашите деца да станат емоционално симпатични, устойчиви и здрави възрастни, ние трябва да се научим как да контролираме първо нашите емоции. Викането по децата не е отговор на нашите проблеми, нито ще накара нашите деца да учат по-бързо.

Престанете да крещите днес и опитайте някои положителни техники когато става въпрос за отглеждане на деца. Когато чувствате, че ще избухнете, излезте, дишайте и се успокойте. Говорете с уважение на вашето дете на неговото ниво. Знайте, че вие сте огледалото, което вашите деца гледат, и начинът, по който ще мислят за себе си в бъдеще, ще има много общо с вас.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Германия иска открит диалог със САЩ

0 (0) Германия иска открит диалог със САЩ. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Дойче Веле. Важно е двете държавни заедно да определят общите предизвикателства. Това невинаги значи сходство в интересите. В това отношение няма илюзии. Според Меркел е важно да се говори за различията. Новата американска администрация […]
d0b3d0b5d180d0bcd0b0d0bdd0b8d18f d0b8d181d0bad0b0 d0bed182d0bad180d0b8d182 d0b4d0b8d0b0d0bbd0bed0b3 d181d18ad181 d181d0b0d189

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.