Байдън ще повлияе на позицията на България по приемането на Скопие в ЕС

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d0b0d0b9d0b4d18ad0bd d189d0b5 d0bfd0bed0b2d0bbd0b8d18fd0b5 d0bdd0b0 d0bfd0bed0b7d0b8d186d0b8d18fd182d0b0 d0bdd0b0 d0b1d18ad0bbd0b3

Победата на Джо Байдън ще промени много в американската външна политика, която, преди всичко, ще се върне в руслото на онази политика, провеждана преди пристигането на администрацията на Тръмп.

Основен приоритет ще бъде нормализирането на съюзническите и партньорски отношения с Европейския съюз и на първо място с неговите лидери – Франция и Германия.

През призмата на това също си струва да се разгледат промените, до които това ще доведе до Балканите.

Повечето анализатори са единодушни, че Балканите няма да станат, поне на първо време, приоритет на екипа на Байдън, но няма да останат без внимание. Докато се справя с други проблеми, Вашингтон ще се погрижи ситуацията на Балканите да не излезе извън контрол, пише хърватското издание Jutarnji list в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса. Могат да се очакват резки завои в американската балканска политика, които някои балкански политици няма да харесат.

На първо място, говорим за Александър Вучич, Милорад Додик и просръбските сили в Черна гора.

Има основания да се вярва, че подходът към Балканите няма да бъде непредсказуем, волунтаристки или дори странен (например задължението, наложено на Сърбия и Косово да преместят посолствата си в Ерусалим при изясняване на отношенията им), вече няма да бъде за посмешище за тези, които добре разбират ситуацията в региона. Нещо повече, този подход несъмнено ще бъде в съответствие с американските интереси и в съответствие с Брюксел. Второ, Джо Байдън е политик, който е запознат с Балканите. Припомнете си, че още през 1979 г., като млад сенатор, той разговаря с Тито и през 90-те години разбираше добре какво се случва в региона и беше един от първите, които заявиха, че Слободан Милошевич е престъпник, който трябва да носи отговорност за своите зверства. Също през 1999 г. Байдън подкрепи намесата на НАТО срещу Сърбия във връзка с войната в Косово и изгонването на близо милион албанци от там.

Байдън често повтаря, че подкрепя независимостта на Косово.

Ето защо в обкръжението на Вучич буквално се възцари паника, когато стана ясно, че Тръмп си тръгва, а Вучич е един от последните, които поздравиха Байдън, като отбеляза (за местните слушатели), че „няма да му се моли“. Байдън изрази подкрепа за целостта на Босна и Херцеговина и затова някои анализатори смятат, че с пристигането му започва залезът на Милорад Додик. Може би това също ще доведе до раздори между Драган Чович и Додик. Чович беше първият от Босна и Херцеговина, който поздрави Байдън за победата му. За разлика от Тръмп, Байдън ще укрепи НАТО и ролята му на Балканите, в съответствие с евроатлантическите приоритети и желанията на Босна и Херцеговина. Именно на укрепването на НАТО разитат и прочерногорските сили в Подгорица. След смяната на властта в Черна гора (правителството все още не е сформирано) се заговори, че Черна гора може скоро да обяви оттеглянето си от НАТО.

Но ако Байдън се върне към укрепване на северноатлантическия алианс, като го направи приоритет за САЩ в областта на световната политика и сигурност, тогава това няма да е лесно за Черна гора. Вероятно Северна Македония също ще се възползва от укрепването на НАТО и може да се очаква, че Вашингтон ще повлияе на позицията на България по приемането на Скопие в ЕС (припомняме, че София все още блокира началото на преговорите между ЕС и РСМ). Освен това идването на Байдън на власт ще повлияе на позиционирането на Русия на Балканите, на което разчитат Сърбия и Република Сръбска.

Фактът, че Байдън отново издигна Русия на първо място сред враговете на Запада, също променя ролята на тази държава в контекста на балканските проблеми.

Може да се предположи, че ограничаването на влиянието на Москва ще продължи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нови атомни мощности са най-ефективният начин за декарбонизиране

0 (0) Изграждането на нови атомни мощности е най-ефективният начин за постигане на декарбонизация на енергийната мрежа в световен мащаб. Това може да осигури намаляване на въглеродния отпечатък до 34% за мегават инсталирана мощност, в сравнение с непостоянните възобновяеми енергийни източници. Това се посочва в последния доклад на базирания в […]
d0bdd0bed0b2d0b8 d0b0d182d0bed0bcd0bdd0b8 d0bcd0bed189d0bdd0bed181d182d0b8 d181d0b0 d0bdd0b0d0b9 d0b5d184d0b5d0bad182d0b8d0b2d0bdd0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.