Британците – изолирани от Европа. Така ли ще изглежда Брекзит без сделка?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b1d180d0b8d182d0b0d0bdd186d0b8d182d0b5 d0b8d0b7d0bed0bbd0b8d180d0b0d0bdd0b8 d0bed182 d0b5d0b2d180d0bed0bfd0b0 d182d0b0d0bad0b0 d0bb

Новата мутация на коронавируса ни показва какво би могло да сполети британците при Брекзит без сделка. Опасенията от проблеми със снабдяването с храни вече са факт.

Обединеното кралство е сред най-тежко поразените от коронавируса страни в Европа. Броят на жертвите е огромен. И сега, само дни преди края на тази ужасна година, се разпространява нов вариант на Sars-CoV-2, който бил още по-заразен. Последствията вече могат да се видят по летищата, гарите и пристанищата: движението от Великобритания към "Европа" засега е прекратено, хора и стоки не се превозват.

Увертюра към Брекзит без сделка?

Това със сигурност не е онази "блестяща изолация", която е залегнала преди век и половина в основите на британската външна политика и която заема видно място в политическия фолклор на кралството. Прекъсването на транспортните връзки като средство за предотвратяване на разпространението на мутиралия вирус изглежда необходимо. Още повече на фона на неизвестността – все пак опасностите не могат да се преценят точно. Тази крачка обаче не бива да е основание за злорадство по отношение на тази форма на изолация, макар и да става дума за остров.

И все пак: не е изненада, че на големите задръствания от камиони се гледа като на увертюра към това, което би сполетяло страната, ако преговорите за сделка с ЕС не доведат доникъде и след края на преходния период не се постигне споразумение. Това, че правителството на Джонсън казва, че хората не би трябвало да се безпокоят за гарантирането на доставките, е разбираемо. Но вече се вижда до каква степен са уязвими те. И то не в рамките на някакви експериментални условия, а в рамките на една голяма епидемиологична криза. Преувеличено или не: опасенията от проблеми със снабдяването с храни вече са факт.

Това би било чудесен коледен подарък. Без ирония.

COVID-19 и Брекзит – в момента за много граждани на Обединеното кралство излизането от ЕС вероятно изглежда като отвличане на вниманието от битката срещу пандемията. И с право. Милиони граждани в ЕС вероятно се чувстват по същия начин. Но това не освобождава политиците от двете страни на Ламанша от тяхната отговорност да ограничат максимално щетите, съпровождащи Брекзита. Да, "сделка" трябва да има. Това би било чудесен коледен подарък. И още нещо: би могло да се помисли поне малко и за удължаването на преходния период.

Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Иво Инджев: Страдаме от пандемията на русофилията

0 (0) Помня как преди 30 години се анонсираше, че корабите с банани пътуват към България. Сега е същото с ваксините. Това заяви журналистът Иво Инджев в студиото на „Лице в лице“ по бТВ. Инджев коментира отношението на американския президент Доналд Тръмп по време на пандемията: „Демонстрацията на Тръмп беше, […]
d0b8d0b2d0be d0b8d0bdd0b4d0b6d0b5d0b2 d181d182d180d0b0d0b4d0b0d0bcd0b5 d0bed182 d0bfd0b0d0bdd0b4d0b5d0bcd0b8d18fd182d0b0 d0bdd0b0 d180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.