Ваксинацията: защо България е последна в ЕС?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b0d0bad181d0b8d0bdd0b0d186d0b8d18fd182d0b0 d0b7d0b0d189d0be d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b5 d0bfd0bed181d0bbd0b5d0b4d0bd

Изостава ли България с ваксинациите? Най-добрият отговор на този въпрос се крие в данните от съседните страни. И Сърбия, и Гърция, и Румъния явно се справят по-добре. Защо?

Похвално е упорството, с което управляващите в България и лицата, оторизирани да управляват пандемията от COVID-19, повтарят как ваксинацията върви по план. Единственият проблем бил, че има забавяне на доставките – препятствие, което стои и пред останалите държави, не само пред България.

Защо България е толкова бавна?

Всъщност, властта не лъже. Ваксинацията наистина върви по план – по техния Национален план, в който няма поставени срокове. Преди броени дни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обясни липсата на ваксини с аргумента, че доставките били неравномерни. Странно как тогава останалите държави изпълняват целите си съобразно сроковете в плана си, само България не успява. Към 24 януари данните показват, че за последното денонощие са били ваксинирани 18 души, с което общият брой на имунизираните е стигнал 26 119. От тях 4610 са получили по две дози.

Добре или зле се справят отговорниците за пандемията в България? Най-добрият отговор са данните за хода на ваксинацията в останалите европейски държави – и то не от Старата Европа, а от тези, които са най-близо до нас, съседите ни на Балканите. Така преценката доколко ефективна е българската организация се взема на база видими резултати.

Ваксинацията срещу Ковид-19 започна на 27 декември 2020 – както в България, така и в много европейски държави, в т.ч. и балканските. В Хърватия, чието население е около 4,08 милиона души, ваксинираните вече надхвърлят 50 000, като една десета от тях живеят в районите, които бяха разтърсени от силното земетресение в края на декември.

Когато на 8 януари Гърция обяви, че планира да увеличи броя на ваксинираните за ден от 5000 на 8000, в страната вече бяха имунизирани 35 000 души. Населението на Гърция е малко по-голямо от това на България – около 11 милиона души.

Само за един ден – на 5 януари, в Румъния бяха ваксинирани 11 912 човека. Румънските власти планират да ваксинират по 20 000 души на ден – като в първата фаза ваксинират медиците, но и работещите в социални домове, какъвто е и планът на България. Целта на Румъния е да приключи с този етап до края на януари. Впрочем, дори и в Литва, където населението е не повече от 2,8 милиона, ваксинираните към момента 66 144 са над два пъти повече от имунизираните в България.

За оптимизма и целите

Целта на Гърция е до края на януари да са имунизирани 85 000 души, а до края на март – 2 милиона. В България целите не са така оптимистични. Няма да сгрешим, ако кажем, че цели в действителност няма. Дори за крайния срок на процеса има разминавания в… оптимизма. На 22 януари здравният министър съобщи на депутатите, че до края на годината ще бъдат ваксинирани 2 милиона българи. Два дни по-късно, по БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви, че "оптимистичният вариант е да имаме около 1.5 – 2 милиона ваксинирани до края на август".

Миналата седмица проф. Костадин Ангелов обеща "скоро" да стане ясно къде и в кои кабинети ще се извършва имунизацията. За сравнение: в съседна Румъния вече знаят, че вторият етап на ваксинацията ще се осъществи в 930 центъра, като ще останат отворени и някои от онези 376, работещи в първа фаза.

Проблемът с неритмичните доставки на ваксините не засяга само България. Но неспособността за координирани действия, ясно разпределение на труд и отговорности и липсата на ефективен мениджмънт изглежда, че са български синдром.

"Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и призната от регулацията в Европа. Разбира се, в това число и руска, и китайска", съобщи проф. Кантарджиев. Досега това е направила само Унгария, която единствена в ЕС одобри руската ваксина "Спутник V", а предстои да разреши и китайската на Sinopharm. Сега разбираме, че България може да се окаже втората след Унгария. Но ако наистина българските власти смятат да го направят, какво пречи да се реализира и сега? Има становище на Европейската комисия, че отделните страни в ЕС могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън границите си, ако не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. В условията на пандемия да не се окажат и ваксините геополитика, като газа и петрола?

Едва 353 ваксинирани на 100 000

На срещата на Европейския съвет миналия петък, провела се онлайн, премиерът Бойко Борисов уверил, че в България ваксинацията върви по "най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза". Но статистиката може да разобличи всеки, бил той и Борисов. Ежедневно актуализираната база данни на Еuronews показва как върви ваксинацията в Европа. Със своите 353 ваксинирани на 100 000 население нали се сещате коя държава е на последно място в ЕС и дори след Сърбия…

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Смразяващ студ в Русия

0 (0) Руска република Якутия регистрира много ниски температури, съобщи ТАСС. Районът е обхванат от екстремен студ. Към момента детските градини са отворени. Учениците под 11 години не ходят на училище. Детските градини работят, за да могат родителите да ходят на работа. Температурите достигат до минус 50 градуса. Службите за […]
d181d0bcd180d0b0d0b7d18fd0b2d0b0d189 d181d182d183d0b4 d0b2 d180d183d181d0b8d18f

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.