Възходът на Турция в глобалната борба

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d18ad0b7d185d0bed0b4d18ad182 d0bdd0b0 d182d183d180d186d0b8d18f d0b2 d0b3d0bbd0bed0b1d0b0d0bbd0bdd0b0d182d0b0 d0b1d0bed180d0b1d0b0

"Неравенството в доходите между нациите нараства и западните страни не успяват да овладеят природните и социални кризи. Междувременно Южна Корея, Япония и Турция излизат на преден план на международната сцена с успешното си справяне с продължаващата пандемия на коронавируса", пише Ихсан Акташ от в. „Сабах” в материал, преведен от БГНЕС. Ето какво твърди още той:

"Към края на Студената война НАТО загуби значението си. Оттогава традиционните съюзи се разпаднаха; интересите на САЩ и Европейския съюз се сблъскаха; Русия като ядрена сила и Китай като икономическа сила навлязоха на световната сцена; а в континентална Европа ислямофобията и расизмът започнаха да се увеличават.

Средиземноморието и близкоизточният регион се очертаха като основните полета на глобалната борба за власт. Тъй като балансът на силите се измества от Запад към Изток, геополитическото значение на тези страни, които имат влияние в тези региони, беше осигурено.

"Неравенството в доходите между нациите нараства и западните страни не успяват да овладеят природните и социални кризи. Междувременно Южна Корея, Япония и Турция излизат на преден план на международната сцена с успешното си справяне с продължаващата пандемия на коронавируса", пише Ихсан Акташ от в. „Сабах” в материал, преведен от БГНЕС.

Ето какво твърди още той: "Към края на Студената война НАТО загуби значението си. Оттогава традиционните съюзи се разпаднаха; интересите на САЩ и Европейския съюз се сблъскаха; Русия като ядрена сила и Китай като икономическа сила навлязоха на световната сцена; а в континентална Европа ислямофобията и расизмът започнаха да се увеличават. Средиземноморието и близкоизточният регион се очертаха като основните полета на глобалната борба за власт.

Тъй като балансът на силите се измества от Запад към Изток, геополитическото значение на тези страни, които имат влияние в тези региони, беше осигурено. Докато администрациите на САЩ насочват вниманието си към Азиатско-Тихоокеанския регион, Турция и Русия се очертават като двете основни конкурентни сили в Средиземноморския басейн, Близкия изток и Кавказ.

Турция и Русия обаче се съревновават помежду си чрез взаимно уважение и несъгласията често завършват със сътрудничество при разрешаването на регионални кризи. И двете страни разчитат на дълбоко вкоренена държавна традиция. Докато Русия е по-млада държава в сравнение с Османската империя, Турция премина към модерна държава по времето, когато империята беше най-слаба. През последното десетилетие Турция преодоля поредица от национални и регионални кризи. След като администрацията на Обама разкри стратегията си за сътрудничество с терористичната група Отреди за защита на населението (YPG) – сирийското разклонение на ПКК – Турция и САЩ се разделиха в Сирия.

През този период Турция попадна под атаки от ПКК, Ислямска държава и Гюленистката терористична група (FETÖ). Побеждавайки и трите терористични организации в страната и в чужбина, Турция будно укрепи структурата си на национална държава, като прие независима външна политика. Възходът на Турция съвпадна с падането на континенталните европейски сили.

Както анализира американският социолог Имануел Валерщайн, монополите на европейските сили във финансите, администрацията, медиите, технологиите и благородните метали са засегнати от сериозни проблеми.

Великобритания напусна ЕС, за да се освободи от общата регресия на европейския континент. Междувременно влиянието на Турция продължава да се разпространява в региона благодарение на динамичната си социална структура, устойчивост на икономически и политически кризи, силна военна мощ, вкоренена дипломатическа традиция и богато културно наследство.

Вероятно на международните играчи ще им трябва известно време, за да оценят напълно новия статут и престиж на Турция. В това отношение положителната преоценка на позицията на Турция в региона може да служи като модел за САЩ и Израел. Както арабският мислител от 14-ти век Ибн Халдун е писал: „Миналото прилича на бъдещето повече отколкото една капка вода прилича на друга.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Марешки: Аз съм като Навални

0 (0) „С Валери Симеонов много дълго коментирахме тази тема. И аз се дърпах заради скандалите покрай Красимир Каракачанов около паспортите, с харчовете за самолети, с арестуваните му министри. Дърпах се да вземем в коалицията Каракачанов, а Валери Симеонов до последно държеше и настояваше той да бъде заедно с нас”. […]
d0bcd0b0d180d0b5d188d0bad0b8 d0b0d0b7 d181d18ad0bc d0bad0b0d182d0be d0bdd0b0d0b2d0b0d0bbd0bdd0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.