Изумление и злорадство: Това ли е Германия, която познавахме?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d0b7d183d0bcd0bbd0b5d0bdd0b8d0b5 d0b8 d0b7d0bbd0bed180d0b0d0b4d181d182d0b2d0be d182d0bed0b2d0b0 d0bbd0b8 d0b5 d0b3d0b5d180d0bcd0b0

Ако миналото лято ни бяха запитали коя страна ще се справи най-добре в кризата с коронавируса, мнозина несъмнено щяха да заложат на Германия – на изпитаната марка „Made in Germany“, на шампиона по дисциплина и организация, на нейните учени, които първи успяха да разработят нова ваксина. Но в битката срещу пандемията Германия от отличник се превърна в проблемно дете и то по много показатели: при осигуряването на достатъчно защитни маски, в тестването и при ваксинациите, в дигитализацията на процесите. Крайната оценка не е никак добра: Германия полага постоянни усилия, но се придържа към твърде сковани правила и не проявява почти никаква гъвкавост.

"Имунизации със скоростта на охлюв"

Във Великобритания най-много се надсмиват над бавния старт на имунизациите в Германия. Правителството в Лондон се хвали с това, че вече една трета от населението на Острова е ваксинирано. Вестник „Дейли Мейл“ цитира оценката на германския „Билд Цайтунг“, че имунизациите в Германия се движат със скоростта на охлюв, и добави: „Хвалената от всички Германия за бързата и адекватна реакция в кризата с коронавируса днес има висока заболеваемост и смъртност. За цял месец страната успява да ваксинира толкова, колкото в Израел само за един ден.“ “Германия губи короната в COVID-кризата“, коментира на свой ред „Файненшъл Таймс“, който дори написа, че имунизационната кампания се е превърнала в национален позор. „Лондон Таймс“ също цитира „Билд Цайтунг“ със заглавието: „Скъпи британци, завиждаме ви“. Мнозина германци днес също споделят усещането, че правителството в Берлин, което през първата вълна от пандемията си спечели много овации, днес вече не се справя.

В САЩ, където вече ваксинират по стадиони, в супермаркети и дори в църкви, на ден се поставят по 3 милиона дози ваксина, а в някои щати като Ню Джърси е достатъчно да си пушач, за да те ваксинират с предимство. Мнозина американци вече започнаха да гледат на Германия не просто с ирония, а със състрадание.

В началото на пандемията в САЩ пишеха с възхищение за „германския отговор на COVID-кризата“ – тогава в САЩ отбелязваха все нови тъжни рекорди в броя на починалите. Но тези времена отминаха. Идното лято ситуацията в Германия явно ще е по-тежка, отколкото в САЩ. Президентът Джо Байдън вече оповести амбициозната цел до края на май да бъдат ваксинирани всички пълнолетни американци. Русия също ваксинира ударно. Всеки руски гражданин, без значение от възрастта или професията, има право да се ваксинира безплатно със „Спутник V“. В Русия ваксинират в клиниките, търговските центрове, а в Москва дори и в операта. В руските медии проблемите на ЕС с ваксините се представят като доказателство за провала на Запада в битката срещу коронавируса.

Потискащи оценки

Следващото сравнение също е болезнено за Германия: Израел проведе безпрецедентно масова имунизационна кампания с препарата на BioNTech/Pfizer – повече от половината от населението на страната вече е ваксинирано поне с първата доза. Германия би могла да се похвали със същото не по-рано от юли или август тази година. Най-потискащата оценка за Германия навярно е тази от Китай. Медиите там я сочат като пример за несправяне с пандемията. В самата Германия мнозина сега се надяват, че ваксинациите в крайна сметка ще потръгнат. Основание за надежда има: одобрен беше нов препарат срещу коронавирус – този на Johnson&Johnson, очаква се увеличение на доставките от другите ваксини, а освен това е предвидено вече да ваксинират и личните лекари. Всичко това може да ускори имунизационния процес. Но едва ли ще се намери вече някой, който да посочи Германия като добър пример за справяне с пандемията.

Автор: Оливер Пипер

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каракачанов: С ГЕРБ успяхме да направим доста

0 (0) ВМРО беше основният фактор, който спря възможността да се направят компромиси със Северна Македония. Това каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването "Лице в лице" по bTV. Той цитира Тодор Александров, отговаряйки на въпрос дали партията му вижда ГЕРБ като партньори или "се озърта наляво". "Не се […]
d0bad0b0d180d0b0d0bad0b0d187d0b0d0bdd0bed0b2 d181 d0b3d0b5d180d0b1 d183d181d0bfd18fd185d0bcd0b5 d0b4d0b0 d0bdd0b0d0bfd180d0b0d0b2d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.