Кирил Петков и Стефан Янев от военна гледна точка са една кръгла нула. Nada. Nothing.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b8d180d0b8d0bb d0bfd0b5d182d0bad0bed0b2 d0b8 d181d182d0b5d184d0b0d0bd d18fd0bdd0b5d0b2 d0bed182 d0b2d0bed0b5d0bdd0bdd0b0 d0b3d0bb

Коментар във Фейсбук на военния и оръжеен експерт Калин Димитров:

Кратък ЛИКБЕЗ (ЛИКвидация БЕЗграмотности) на тема що е то батальонна бойна група и има ли тя почва в българската армия?

Или: Как да слушаме с разбиране изявленията на премиера Петков и на военния министър Янев и да ни е ясно, че те, от военна гледна точка, значат една голяма кръгла нула. Nada. Nothing.

Да започнем с извода „Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път.“ Тази неостаряваща култова реплика от стар български филм се прероди отново, този път в думите на новия ни премиер и на военния ни министър: спешно – още днес – ни трябва модерна, окомплектована и боеготова батальонна бойна група и можем да я получим веднага назаем от съюзниците си, обаче премиерът каза, че ще скалъпи/купи наша „родна“ батальонна (евентуално бойна) група, ама друг път (след минимум четири-пет години). Похвално е изявеното желание, както от премиера, така и от министъра на отбраната България да започне да допринася в НАТО с нещо повече от гвардейския си духов оркестър и поддържащо участие в мисии, като охрана на вътрешен периметър, на вътрешния периметър на някое летище. Само можем да приветстваме подобно желание и готовност за инвестиции в отбраната, които са закъснели с поне 10-15 години , но по добре късно, отколкото никога. Но имаме и друга поговорка – „(по-добре) малко акъл, но навреме да ти дойде“. Затова нека се възползваме от акъла си и да помислим, преди да ръкопляскаме на ентусиазма на тези наши министри. Нека разделим въпроса на три части:

I. Може ли подобно заявление да даде смислен военен отговор на кризата от покачваното от Русия напрежение по границите на Украйна и в целия наш регион? Краткият отговор е НЕ. Защото този отговор нито ще бъде достатъчен от военна гледна точка, нито е възможна реализацията му сега, когато е необходим.

Първо: Защо не е достатъчен от военна гледна точка?

1. Една бойна батальонна група представлява де факто усилен механизиран батальон, който в този си вид представлява интегрирано тактическо военно формирование за провеждане на операции с повишена автономност, главно заради придадените му допълнителни сили и средства: за разузнаване, огнева поддръжка, инженерна поддръжка, защита от ЯХБЗ, ПВО, специални операции, гражданско-военно сътрудничество, медицинско осигуряване, формирование от военна полиция и т.н. С други думи, това е „механизиран батальон на стероиди“. Ни повече, ни по малко. Численият състав от 1000 човека звучи впечатляващо, но от тях „щик и кашик“ ще са не повече от 70%, всичко останало ще е осигуряващи подразделения. Като разхвърляме този „механизиран батальон на стероиди върху“ застрашената ни територия, разбираме, че ще сме доста тънки откъм отбранителна способност.

2. Но коя е застрашената ни територия? Условно може да определим две заплахи- източна и западна. Да ги разгледаме набързо:

2.1. Източната заплаха – към настоящия момент в Черноморския флот на Руската федерация (ЧФ на РФ) 197-ма бригада десантни кораби има общо 5 БДК (Голям Десантен Кораб) всеки от които превозва около 330 човека плюс 10 бронирани машини десант (усреднено за илюстрация). Дали нашият флот ще е в състояние да противодейства, и колко бързо ще успее да се противопостави някак на ЧФ на РФ, няма смисъл да говорим. Тези 5 БДК означават, че общото количество едновременно стоварени сили и средства е около 1500 човека с около 50 бронирани машини (включително танкове). Знаем, че подобен десант служи само и единствено за осигуряване на плацдарм за широкомащабна операция. Т.е. достатъчно е превземането на всяко дълбоководно пристанище, за да е практически приключила операцията. Това се случва при тотално доминиране на противника във въздуха, в РЕБ, в информационно-пропагандната дейност и прочие.

2.2. Западната заплаха – за нея можете да си направите справка за силите и средствата на Република Сърбия (наш традиционен спаринг партньор и традиционен руски съюзник в нашия тил) и сами да си отговорите.

Второ: Защо няма как да стане в реално време – а именно СЕГА?

Очевидно премиер и министър предвиждат да работим с каквото е останало от социалистическата БНА (Българската Народна Армия). Това, по огромен брой причини, не може да бъде съвместима с НАТО Батальонна Бойна Група, от който и ъгъл да го гледаме; а на хартия, и в момента имаме 5 такива ББГ на съветска техника от 60 те години. Следователно трябва да разбираме, че премиерът и министърът предполагат някакво магическо „придобиване“ (цялата дълга и бавна процедура на поръчване, плащане (ако парламентът даде пари), чакане на опашка за производство, получаване и усвояване за използване) на техника и въоръжение за тези 1000 човека както следва:

– Бойни бронирани машини – не по- малко от 35 броя (ако приемем условно че ще сместим отделение на една ББМ – то това са 10 ББМ в рота).

– Самоходни КОЛЕСНИ артилерийски установки калибър 155 мм.- не по- малко от една батарея.

– Самоходни миномети – не по- малко от една батарея.

– Инженерни машини за заграждения, инженерни машини за разграждане, машини за ЯХБЗ, командно – щабни машини, машини за ПВО, логистични машини и прочие и прочие. Ако бяхме във вълшебния свят на „летящите слонове и розовите еднорози“, там със сигурност щяхме да имаме единна политическа воля за защита на българския национален интерес, не на руския, щяхме да имаме и осигурено финансиране, и най-важното – тези машини някой сигурно щеше да ги държи на склад, търпеливо чакайки нашето телефонно обаждане и плащане, за да ни ги докара – ей сега – другата седмица. Ние обаче, сме в горчивата реалност на производствени цикли и мениджмънт на нулевите складови наличности – това изобщо не е така. Дори да приемем, че някъде по света има незает производител, който може в реално време, тоест днес, (а не да ни постави в графика за в края на 2026-та година) да изпълни тази заявка, чисто технически ще са необходими поне 18 месеца за да имаме пълния брой машини. И това е без да отчитаме спецификата на т.нар. специализирани машини, които в един от сценариите тепърва ще трябва да се интегрират с нужните ни съвременни типове въоръжение. Реалистичният сценарий клони към 28 до 32 месеца срок за получаване на машините.

Но дори и да имаме тези машини утре – строени на плаца, времето необходимо за „сглобяване“ на една бойна батальонна група (индивидуална подготовка, включително на операторите , механик водачите и мерачите), преминаването на пълният цикъл на обучение и сглобяване: отделение – взвод – рота – батальон, хеле пък с усвояване използването и насочването на артилерия от ниско ниво, насочването на огнева поддръжка от авиацията на ниско ниво и прочие и прочие – то съвсем спокойно можем да заложим един учебен цикъл от 18, 24 а дори и 36 месеца.

Въпроса, че няма абсолютно никакъв смисъл да развръщаш подобна група, използвайки тактика от 70-те години на миналия век и базираща се на мощни танкови колони заедно с механизирана пехота и тактически ядрени удари, дори няма да го повдигам, защото Българската армия, за почти 20 години в НАТО, така и не роди нов Боен Устав. Темата съм я дъвкал много пъти и не мисля, че е нова.

Тоест, като решение за отбраната ни в днешната тежка военно-политическа криза, беше предложен недостатъчен като сили и средства отговор, който можем да дадем след най-рано 24 месеца. Лично аз бих го закръглил на 4 години. Което е крайно недостатъчно дори с оглед на програма 2032, а какво остава за извънредни спешни мерки по отбраната на Р. България днес. И така, след като господин Премиерът на Р. България е казал „А“, то очакваме господин министъра на отбраната да каже останалата азбука: а именно с каква техника, с какъв личен състав и след колко месеца ще е готов да изпълни тази функция. Иначе става точно като във фразата с колелото…

Какво обаче каза Министъра на отбраната ще напиша в следващата част… Stay tuned….

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Емануил Йорданов: Изслушването на Гешев му послужи като защита

0 (0) Изслушването на главния прокурор послужи като защита за неговия пост. Това коментира в предаването на радио ,,Фокус‘‘ ,,Това е България‘‘ Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи относно впечатленията след първото изслушване на премиера и главния прокурор. По повод започнатото закриване на правните институции г-н Йорданов смята, че […]
d0b5d0bcd0b0d0bdd183d0b8d0bb d0b9d0bed180d0b4d0b0d0bdd0bed0b2 d0b8d0b7d181d0bbd183d188d0b2d0b0d0bdd0b5d182d0be d0bdd0b0 d0b3d0b5d188

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.