Колко власт има сестрата на севернокорейския диктатор

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0bed0bbd0bad0be d0b2d0bbd0b0d181d182 d0b8d0bcd0b0 d181d0b5d181d182d180d0b0d182d0b0 d0bdd0b0 d181d0b5d0b2d0b5d180d0bdd0bed0bad0be

Сестрата на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун се издига все повече в йерархията. От тайните служби дори я сочат като втория човек в Пхенян. Колко власт има Ким Йо Чен и какви са отношенията ѝ с нейния по-голям брат?

Северна и Южна Корея отново установиха телефонна връзка, а това навярно е стартовият изстрел за някакво политическо сближаване. Такива сигнали идват и от двете столици. Според южнокорейското Министерство на обединението възобновената телефонна връзка създава основа за нов старт на междукорейските отношения. А държавната осведомителна агенция на Севера определи стъпката като опит да бъде установен „траен мир“ на полуострова.

Каква роля играе сестрата на Ким

Така на сцената отново излиза Ким Йо Чен, сестрата на диктатора Ким Чен Ун, която според официални севернокорейски източници отговаря за политиката към Юга. Но нейното влияние вероятно е много по-голямо. Още преди година южнокорейските тайни служби посочиха сестрата Ким, чиято възраст се оценява на 34 години, като „фактически втори човек“ в Пхенян.

В официалната йерархия обаче тя се издигна току-що: Върховното народно събрание я избра за член на Комисията по държавните дела. Този най-важен правителствен орган на Северна Корея, в който влизат седем души, се ръководи лично от лидера на страната Ким Чен Ун. Сестра му притежава и партийна позиция като заместник-завеждащ отдел „Пропаганда и агитация“ в ЦК, а следващото стъпало вероятно е член на Политбюро.

Възходът на Ким Йо Чен очевидно се дължи на дългогодишното доверие, което цари между нея и брат ѝ. Двамата учат заедно в частно училище в Берн в периода 1996-2000 година, където сестрата винаги носи по-добрите бележки. В периода, който прекарват в швейцарската столица, двамата преживяват както бягството в САЩ на леля им с цялото ѝ семейство, така и раковото заболяване на майка им. По-късно Ким Йо Чен учи във Военния университет в Пхенян, следва информатика в друг севернокорейски университет и работи като лична секретарка на баща си Ким Чен Ир.

Според публикации в медиите нейният политически талант направил толкова силно впечатление на Ким Чен Ир, че той бил казал следното: "Бих я направил своя наследничка, ако не беше жена". След смъртта на баща си през 2011 година тя продължава да работи като лична секретарка на брат си и навярно му е помогнала да укрепи властта си. Номенклатурната ѝ кариера започва в ключовия за всички комунистически режими отдел „Пропаганда и агитация“, който в Северна Корея се грижи за публичния образ на вожда.

Самият Ким Чен Ун явно също е убеден в качествата на сестра си. Той я командирова като своя лична пратеничка за откриването на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 година, както и за погребението на съпругата на бившия южнокорейски президент Ким Де Чун. Тя стоеше редом с брат и по време на двете му срещи с президента на САЩ Доналд Тръмп.

След провала на заплануваната среща на високо равнище в Ханой отношенията между двете корейски държави осезаемо охладняха. През юни 2020 Северна Корея демонстративно взриви Бюрото за контакти между двете корейски държави, след като Югът не се оттегли от западните санкции срещу Пхенян. После Северна Корея отряза и горещата телефонна линия, след като активисти от Южна Корея пуснаха пропагандни балони над КНДР.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Голът на месеца в Бундеслигата е дело на Холанд (ВИДЕО)

0 (0) Ерлинг Холанд спечели приза за „Гол на месеца“ през септември с изпълнението си срещу Унион Берлин, съобщиха от Бундеслигата. Норвежецът демонстрира неоспоримата си класа пред наказателното поле на съперника, преборвайки Робин Кнохе на гърба си, а след това прати неспасяем прехвърлящ удар над Андреас Луте. Попадението дойде в […]
d0b3d0bed0bbd18ad182 d0bdd0b0 d0bcd0b5d181d0b5d186d0b0 d0b2 d0b1d183d0bdd0b4d0b5d181d0bbd0b8d0b3d0b0d182d0b0 d0b5 d0b4d0b5d0bbd0be d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.