Методи Андреев за ФАКТИ: Започнала е война. Петков, Василев и коалицията трябва да знаят – намират се на фронта

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b5d182d0bed0b4d0b8 d0b0d0bdd0b4d180d0b5d0b5d0b2 d0b7d0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d0b7d0b0d0bfd0bed187d0bdd0b0d0bbd0b0 d0b5 d0b2d0be

“Бойко твърди, че той е прост и хората го харесват, защото и те са прости. Дали тези около 600 000 души, които продължават да го харесват, са прости – не мога да твърдя, но че прокуратурата мисли всички българи за изключително прости – това е факт, доказват го нейните действия днес”.

Това посочи в интервю за ФАКТИ доц. д-р Методи Андреев, прeпoдaвaтeл в Университета по архитектура, строителство и геодезия, бивш народен представител и председател на Комисията по досиетата. Повод за думите му беше днешният разпит на премиера Кирил Петков във Върховна касационна прокуратура.

“Истината е, че е започнала война. Оттук нататък Кирил Петков, Асен Василев и цялата коалиция трябва да знаят едно – те се намират на фронта. Те не са в тила на врага, те на са фронта, където всеки ден от двете страни падат жертви. Въпросът е дали гражданите, които доведоха на власт “Продължаваме промяната”, ще станат жертва на задкулисието, което стои с цялата си мощ зад главния прокурор и прокуратурата. В тази война се изисква решителност, смелост и неотстъпчивост. Ако досега някои от “Продължаваме промяната” и коалицията са си мислели, че нещата могат да станат по този или онзи начин, сега е ясно, че нещата могат да се случат само чрез радикализация на отношението към прокуратурата. Другото е да не забравят кои и какви са тези хора”, посочи още той.

“Цацаров изведнъж се активирал, започнал да се интересува, вика министъра на правосъдието да я разпитва. Кой е Цацаров в момента – един човек с отнет допуск до класифицирана информация. В същото време, този човек, като главен прокурор, създаде свой наследник, който сега – за срам и позор на институцията, която оглавява, е решил да я превърне в защитник на най-ретроградната част от българската политика, а именно задкулисието. Всяко действие или бездействие на Гешев говори едно – той е коалиционен партньор на онези, които загубиха властта. Той работи с тях, с тях иска да работи, за тях работи. Неговата заплата обаче се плаща от българските граждани, които искат друго – хората от задкулисието да бъдат разследвани, при достатъчно доказателства – обвинени, осъдени и въдворени в съответните български затвори. Българските граждани искат да видят осъден и затворен български главен прокурор. Дойде времето гражданите да поискаме от правосъдната система и управлението да намерят достатъчно сила и смелост и да осъдят – законно, поне един главен прокурор, поне един министър-председател”, обясни доц. Андреев.

“Изпускането на нерви говори само едно – говори, че има страх”, категоричен беше той. “Този страх обаче трябва да се материализира, трябва да мине през съдебна зала. И това не е отмъщение, а една законова справедливост, необходима на българите. Това е необходимо, за да има страх от закона”, допълни бившият народен представител.

След като връчи на прокуратурата папка с имената на 19 човека, премиерът Кирил Петков поясни, че сред тях са Младен Михалев-Маджо, Таки, Петьо Еврото. На въпроса положително ли е, че от премиера излизат конкретни имена, доц. Андреев отговори: “Не е положително, а е жалко. Не защото излизат от премиера, а защото излизат чак сега, след като 12 години премиер на България беше ортак на Маджо. Че кой не знае, че Маджо задкулисно движи много бизнеси? Кой не знае кой е Пашата и какви са връзките му с Бойко Борисов? Какви бяха връзките на Борисов и кръга “Монтерей” през Любен Гоцев? Какви са отношенията Бойко Борисов-Валентин Златев? Изведнъж прокуратурата пожелала да научи тези неща. След като някои медии години наред писаха за тях, изведнъж прокуратурата проумя, че имало нещо, което премиерът щял да им казва. Това е обида към интелекта на българина”.

“Освен това е много странно хора като депутатите от ДПС да ни управляват – от колко време се говори за “златните паспорти”, от колко време се говори за начина, по който се придобива българско гражданство, от колко време се говори за корупционните скандали в Българската агенция по инвестиции. Чак сега Хамид Хамид се сети, все едно, че глас от центъра на Вселената му е подсказал, че има някакви страшни нарушения, та видите ли правителството на няма и 60 дни е в основата на далаверата. Това са смешни, жалки неща”, посочи още той.

Доц. Андреев коментира и изказването на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, че корупция у нас има, защото политиците я искат. “Това е безумна теза. Г-н Цацаров, затова има прокуратура. Къде в света политиците не искат да участват в корупция? Човешкото око е еднакво алчно – дали в САЩ, дали в Русия, дали в Германия, дали в Гърция, Сърбия или Турция. Човешкото око е ненаситно, обаче в по-голямата част от тези страни има истинска съдебна власт, истинска прокуратура. Цацаров получаваше огромната си заплата не за да се вози в скъп държавен автомобил под охраната на НСО, а за да се бори срещу желанието на политиците да участват в корупционни сделки. Той доказа, че не може да го прави, след като беше главен прокурор, след като беше шеф на КПКОНПИ, а сега изтърси тази върховна глупост – имало корупция, защото имало желание у политиците. Това е и сериозно признание, че в България никога не е имало прокуратура, че никога не е имало желание у такива като него да се борят с тази корупция, че главните прокурори са ставали част от системата, че са обслужвали системата. Ако имаше истински главни прокурори, тогава желанието на политиците в България да участват в корупция щеше да бъде значително охладено, както беше охладено от Моника Маковей и Лаура Кьовеши в Румъния. До неотдавна българските и румънските политици бяха слагани в един кюп. Сега обаче осъдените румънски политици са над 1100. В България няма нито един”.

“Това цинично, нагло изказване на Цацаров, показва целия цинизъм на българската прокуратура и доказва едно – че битката ще е тежка, че трябва да се води на всички фронтове и с всички позволени от закона средства. Колкото по-скоро Кирил Петков и Асен Василев ликвидират хидрата, обхванала прокуратурата, а оттам и съдебната власт чрез Висшия съдебен съвет, толкова по-скоро ще могат да започнат с нормалните за едно правителство занимания”, допълни той.

“Има ли корупция, има ли кражби от държавата – държавата е бедна, нещастна, лесно превземаема. Справянето с корупцията е най-важната задача. Има обаче и други, не по-малко важни задачи – какво правим например с малкия и средния бизнес? Едрият бизнес в България трябва да бъде притиснат, да бъде накаран да бъде законен, а не да се оказва, че фирми с милиардни обороти години наред "са били на загуба". Това се е знаело от правителството на Борисов и нищо не е предприето.

В 43-тия Парламент от “Групата за натиск” направихме предложение да се монтират измервателни уреди, които в реално време да измерват производствата на акцизни стоки – алкохол, цигари, на големите производители. Към онова време все още имаше производство на цигари, “Булгартабак” не беше ликвидиран. Тогава, на въпрос зададен от нас към Министерството на финансите, Владислав Горанов ни отговори, че тези уреди щели да се сложат, но трябвало нотификация. Когато Мартин Димитров стана председател на Комисията по икономическа политика и иновации в 47-мия Парламент, той е поискал да разбере дали нотификацията е получена. Оказва се, че процедурата не е мръднала на милиметър. Затова миналата седмица Мартин Димитров зададе актуален въпрос на министър Асен Василев, като той отговори, че до месец време въпросът ще бъде решен. Цялото могъщество на НАП, на БАБХ беше хвърлено да мачка и да одира кожите на малкия и средния бизнес. По отношение на едрите производители цареше пълно мълчание и то от най-високо министерско ниво по време на правителството на Борисов. Какви пари трябва да е получавал някой, за да поддържа това производство 6-7 години без контрол? Въпросът ми е риторичен. Малкият и среден бизнес трябва да бъде освободен от терора на държавата. Държавата трябва да направи всичко възможно в тази тежка инфлационна ситуация малките фирми да просъществуват. Тежестта на инфлацията трябва да бъде поета от едрите, които спекулативно години наред работиха необезпокоявано”, припомни депутатът в 43-тото Народно събрание.

Попитан за възможните развръзки оттук насетне, в края на разговора той посочи следното: “След като министър Йорданова внесе причините, поради които ще се иска отстраняването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет, единият вариант е ВСС да забие този спор в девета глуха, а другият – след обсъждане да отхвърли тези искания. Абсолютно убеден съм, че този ВСС няма моралните качества да отговори на очакванията на гражданското общество. В голямата си част този ВСС е съставен от неморални хора, които са направили сделка с дявола, за да бъдат на добра позиция, с добри заплати и с добро израстване в кариерата. Да не говорим, че не можаха да прочетат Конституцията по въпроса дали е в правомощията на министъра на правосъдието да иска отстраняването на главния прокурор”.

“Правителството и парламентът трябва да действат много бързо и много радикално. Атаките на коалицията трябва да бъдат ежедневни. Не трябва да позволяват на врага, който в момента е концентрирал цялата си мощ в главния прокурор и институцията зад него, да се организира. Пак ще го кажа, атаките трябва да бъдат ежедневни. ВСС трябва да бъде превзет от гражданите, а не от мафията, която в момента го е превзела. В никакъв случай не бива да се позволява този ВСС да избира нов главен прокурор. Последната схема, която може да направи задкулисието, е да притисне своя главен прокурор Гешев да си подаде оставката, за да може хората на мафията и задкулисието във ВСС да изберат нов сламен човек на поста. Всеки ден атака срещу Гешев, срещу ВСС, законодателни инициативи, актуални въпроси, брифинги – сега е моментът!”, категоричен беше доц. Методи Андреев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Терзийски: Всички обещания, които сме слушали, че „Хемус“ ще бъде готова до 2024, са нереални

0 (0) Бюджет 2022 е амбициозен от гледна точка на инфраструктурни проекти. Той по-добър, както в качествено, така и в количествено отношение. Предвиденият бюджет на МРРБ е 2.5 млрд. лева като от тях 2 млрд. 326 млн. е бюджетът на АПИ. Това съобщи Йордан Терзийски от "Продължаваме промяната" в „Още […]
d182d0b5d180d0b7d0b8d0b9d181d0bad0b8 d0b2d181d0b8d187d0bad0b8 d0bed0b1d0b5d189d0b0d0bdd0b8d18f d0bad0bed0b8d182d0be d181d0bcd0b5 d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.