Оръжие за Украйна: какво иска Киев от Берлин

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bed180d18ad0b6d0b8d0b5 d0b7d0b0 d183d0bad180d0b0d0b9d0bdd0b0 d0bad0b0d0bad0b2d0be d0b8d181d0bad0b0 d0bad0b8d0b5d0b2 d0bed182 d0b1d0b5

Германия вече осигурява леки оръжия на Украйна, но би трябвало да достави и тежки. Какви биха могли да бъдат те? От Украйна имат съвсем конкретни искания.

Решението не бе лесно – Германия да доставя тежко оръжие на Украйна. Правителството го взе едва в края на април под натиска на САЩ, други съюзници и на самата Украйна. Разединение по въпроса цари и сред германското население: проучване от 28-и април показва, че 45 процента от анкетираните подкрепят доставките, а също толкова са против предоставянето на тежки оръжия на Украйна.

Танковете "Гепард"

Самоходните зенитни установки "Гепард" са танкове за противовъздушна отбрана. Те имат две 35-милиметрови оръдия, които са ефективни срещу самолети или хеликоптери, летящи на височина до 3500 метра, но могат да поразяват и леко бронирани наземни цели. Това означава, че "Гепард" могат да бъдат използвани едновременно като средство за отбрана и за нападение. Със своите малокалибрени оръжия те обаче нямат шанс срещу бойните танкове.

Танковете "Гепард" могат да изминат 550 километра с едно зареждане и са в състояние да преодоляват водни препятствия без допълнително оборудване. Навремето са разработени включително за борба с бронирани бойни хеликоптери като съветските Ми-24, което ги прави много подходящи за войната в Украйна.

От 2012-а година "Гепард" вече не е на въоръжение в Бундесвера, а единствената страна от НАТО, която все още го използва, е Румъния. Германските машини трябва най-напред да бъдат приведени в бойна готовност, а има и още един проблем: техните комплексни електронни, радарни и огневи системи изискват много добра подготовка на обслужващите ги екипи – според експерти обучението продължава поне шест месеца. Германия ще предостави на Украйна 50 танка "Гепард", за които обаче допълнително трябва да се набавят муниции.

Бронираните гаубици 2000

Този вид оръжие представлява бронирана самоходна 155-милиметрова артилерийска установка, която може да изстрелва през десет секунди по три артилерийски снаряда и може да поразява цели до 40 километра разстояние.

За разлика например от танковете "Леопард", самоходните гаубици 2000 не могат да стрелят в движение и в пряк дуел отстъпват пред бойните танкове. След стрелба обаче те бързо могат да променят позицията си и така да избегнат ответните удари.

Гаубицата може да развива скорост до 60 километра в час, има пробег до 420 км и може да прекосява реки и други водни площи с дълбочина до метър и половина. Едно от предназначенията ѝ е да следва моторизираните бойни части и да им осигурява огнева поддръжка.

По информация на военната министърка Кристине Ламбрехт Бундесверът разполага с около стотина такива самоходни гаубици, от които 40 са годни за употреба. На Украйна ще бъдат предоставени седем, но привеждането им в бойна готовност ще отнеме време – вероятно до лятото.

Танковете "Мардер"

Те представляват многофункционална оръжейна система: служат за транспортиране на пехотни части до фронтовата линия, осигуряват им защита и могат да стрелят. В тях има място за шест или седем бойци, които могат да произвеждат изстрели от вътрешността на танка. Освен това тази бойна единица притежава 20-милиметрово автоматично оръдие и разполага с управляеми ракети за поразяване на наземни и въздушни цели.

"Мардер" има система за пречистване на въздуха за защита от ядрено, биологично или химическо оръжие, а благодарение на специалната хидравлика може да преодолява водни препятствия с дълбочина до два метра.

Тези танкове са на въоръжение в Германия от 1971-а година, т.е. са още по-стари от танковете "Гепард" и постепенно биват заменяни от по-модерните "Пума".

Бойните танкове "Леопард 2"

"Леопард 2" е една от гордостите на германската оръжейна промишленост. Той се произвежда серийно от 1978-а година, като оттогава до днес многократно е бил модернизиран. В Бундесвера ще остане на въоръжение поне до 2030-а година, когато е планирано да бъде заменен от по-нов модел.

Създаден е за отбрана срещу вражески бронирани части. "Леопард 2" има едно 120-милиметрово оръдие, което може да поразява както статични, така и подвижни цели. Оръдието не се отклонява от целта и при преминаване през силно пресечени местности. С допълнително оборудване този танк може да преодолява дълбочини до четири метра, а неговата система за пречистване на въздуха осигурява на екипажа до 48 часа защита срещу ядрено, биологично или химическо оръжие. Самият танк е тежка категория – тежи над 60 тона, но неговите 1500 конски сили мощност му осигуряват максимална скорост от 60 километра в час.

До момента германското правителство не е обещавало на Украйна нито доставките на танкове "Мардер", нито на "Леопард". Но в списъка със заявки на украинския посланик в Берлин Андрий Мелник фигурират 88 танка "Леопард", 100 броя "Мардер", бронирани гаубици и много други.

Ракетите "Стингър"

"Стингър" е преносим зенитно-ракетен комплекс с инфрачервено насочване. Ракетата е разработена в САЩ, но от доста време се произвежда и в Европа, включително в Германия. След като целта бъде зададена – например изтребител или боен хеликоптер, изстреляната ракета я преследва сама на разстояние до 4000 метра. Бойната глава експлодира с леко закъснение след удара, в повечето случаи в резервоарите, и така повишава ефективността си.

Ракетите "Стингър" се наложиха като изключително ефективно и лесно за обслужване оръжие. Така например по време на съветската окупация на Афганистан местни бойци, снабдени от американците с ракети "Стингър", успяха да унищожат много съветски самолети и хеликоптери.

Наред със САЩ, Нидерландия и Литва, Германия също е предоставила на Украйна от началото на войната 500 ракети "Стингър". Освен това дотук Германия е доставила на Украйна над хиляда противотанкови снаряда, които могат да пробиват до 30 сантиметра дебели брони, а когато са с друга бойна глава – и бункерни стени от стоманобетон с дебелина до 24 сантиметра.

Арсеналът от германско оръжие и боеприпаси за Украйна включва и 100 автомата, 100 хиляди ръчни гранати, 2000 мини, 5300 други взривни устройства и над 16 милиона патрона с най-различен калибър, както свидетелстват данните на украински правителствени източници.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Таксѝта и мотоциклети в "бус лентите"

0 (0) Факт е, че за разлика от всичко останало, от няколко години насам, градският транспорт в столицата и в големите градове на България се развива в правилна посока. Факторите за тази положителна крива са много, като един от тях е създаването на т.нар. "бус ленти". Именно те облекчиха значително […]
d182d0b0d0bad181d19dd182d0b0 d0b8 d0bcd0bed182d0bed186d0b8d0bad0bbd0b5d182d0b8 d0b2 d0b1d183d181 d0bbd0b5d0bdd182d0b8d182d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.