От турското робство до днешните провали: една игра, която в България има дълга традиция

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bed182 d182d183d180d181d0bad0bed182d0be d180d0bed0b1d181d182d0b2d0be d0b4d0be d0b4d0bdd0b5d188d0bdd0b8d182d0b5 d0bfd180d0bed0b2d0b0

Нали разбирате защо расте доверието в служебния кабинет, защо расте подкрепата за Радев, защо расте желанието за премиер да бъде издигнат Кирил Петков? Всичко е заради една игра, която в България има дълга традиция.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

The blame game – един хубав английски израз, за който нямаме еквивалент на български, макар че много обичаме да си играем на „ти си виновен“. Обвиняванката, ако я наречем така, е отдавна любимо занимание на неукрепналата ни нация. Виновно за всичко беше турското робство, виновни бяха лукавите фанариоти, чорбаджиите изедници, после великите сили, после комунистите, после антикомунистите.

The blame game по български

Днес тази народопсихология взе да има съвсем конкретни политически измерения. С какво се занимават злополучните партии в 46-ия парламент? С решаване на кризите, с търсене на формула за бъдещо управление? Не, занимават се с това да намерят виновник за провала на поредния парламент. Надеждата е, че този виновник ще бъде наказан на следващите избори от „суверена“ (но ако той пак се обърка, Черният Петър отива у него, както написа някой).

В един най-общ план ГЕРБ са виновни, защото дотам са забатачили държавата, че даже не могат да бъдат свалени от власт. ИТН са виновни, защото сякаш са се превърнали в нещо като окултна секта, начело със скрито ФБ-божество, до което има достъп само кастата свещеници-сценаристи, управляващи едни безгласни депутати. За БСП да не отваряме дума – те мъкнат на гърба си атентата в „Света Неделя“, лагера в Ловеч и правителството на Орешарски. Десните – надменни жълтопаветници-приватизатори. ДПС – кърмени от чужда майка-родина. „Изправи се, БГ“ – орел, рак и щука…

И вижте сега как тече спектакълът. ИТН връщат мандата, за да прехвърлят вината за провала върху потенциалните си съюзници, които преди това са унизили и шантажирали. И ние се чудим: сега те ли са виновни, че се провалиха – или са виновни другите, че не ги подкрепиха? Тънка работа. Партиите на протеста ли предадоха ИТН? Или обратно: ИТН предаде протеста? Или суверенът предаде сам себе си, като гласува за една анти-партия, която отказва да го управлява?

Но същата обвиняванка ни игра и ГЕРБ по свой специфичен сценарий. Излязоха с готов министерски съвет, но веднага го оттеглиха, за да покажат, че виновни за всичко оттук нататък са партиите на протеста. Добре, но защо стана така, че никой не иска да си говори с тях, чудим се, дали пък и те не крадоха твърде много?

Станахме свидетели на удивителни идеологически пробиви. В един момент ДБ се съгласи да взаимодейства с БСП, която пък е по-приветлива от всякога. Неслучайно и двете формации вдигат леко подкрепата си. А може би е обратното – благодарение на диалогичността си успяват да прехвърлят вината за политическия тупик върху големите си конкуренти. И все пак някои червени линии си остават: смисълът им е да имат инструмент за пренасочване на вината. Когато например г-н Радев дава мандата на БСП, ДБ да могат да откажат подкрепа и да обвинят президента.

Във времето на третия тур залозите се увеличават, защото изборите вече чукат на вратата. Всеки от по-малките беше готов да вземе мандата и да направи усилие. Но не защото има голям шанс да успее, не. Целта му е да покаже, че ще са виновни големите, които няма да го подкрепят. Прокрадна се екзотичната идея да се предложи на ИТН те да излъчат приемлив премиер, макар да сме на третия тур. Те обаче удвоиха мизата, като съобщиха, че може да се съгласят, ако бъде приет първоначалният им (неприемлив) кабинет. И ние стоим и въртим глави като на пинг-понг, чудейки се кой аджеба е по-опозиционен и кой по-безотговорен.

Тази игра я играем непрекъснато и по всички теми

Разбирате защо расте доверието в служебното правителство, защо расте подкрепата за президента Радев, защо расте стихийното желание за премиер да бъде издигнат блестящият и сякаш надпартиен Кирил Петков. Защото се уморихме, заболяха ни вратовете.

Тая игра на обвиняванка я играем непрекъснато и по всички теми. Кой носи вината, че не се ваксинираме и сме на път да станем европейско гето, където никой няма да иска да стъпи? Борисовият щаб или служебният министър? Китайските лаборатории, изпуснали вируса – или американските, които ще ни чипират с ваксините? Страхливите, които се ваксинират – или наивните, които вярват на конспиративни теории? Или вземете как си прехвърляме вината по темата Северна Македония: от нашите националисти на тамошните националисти, от либералите на Европа – и накрая нищо. Така и със зелената сделка, с бежанците, с каквото се сетите. Търсим „кто виноват“, но все не стигаме до „что делать“ (от Херцен не успяваме да стигнем до Чернишевски).

Да, темата за вината е важна. Но нека с нея се заемат интелектуалци, юристи, историци. От политиците очакваме резултати, не предизборна обвиняванка.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ерлинг Холанд спаси Борусия Дортмунд в последната минута

0 (0) Борусия (Дортмунд) победи трудно Хофенхайм с 3:2 в домакинството си от 3-ия кръг на Бундеслигата. Големият герой за домакините бе Ерлинг Холанд, който донесе успеха с гол в 1-ата минута на добавеното време, само една, след като Мунас Дабур изравни за 2:2 в 90-ата минута. Още в началото […]
d0b5d180d0bbd0b8d0bdd0b3 d185d0bed0bbd0b0d0bdd0b4 d181d0bfd0b0d181d0b8 d0b1d0bed180d183d181d0b8d18f d0b4d0bed180d182d0bcd183d0bdd0b4

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.