Симеон Гаспаров: “Магнитски” е като домино. Засяга и банките с парите на Божков и Пеевски

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b8d0bcd0b5d0bed0bd d0b3d0b0d181d0bfd0b0d180d0bed0b2 d0bcd0b0d0b3d0bdd0b8d182d181d0bad0b8 d0b5 d0bad0b0d182d0be d0b4

Законът “Магнитски” е много тежък. Действа като домино. Обхваща не само Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, но и кръга около тях. Засегнати са и банките, които държат парите им. Това е зелена светлина за институциите – да не се притесняват да действат. Това заяви в ефира на Българската национална телевизия журналиста Симеон Гаспаров.

Думите му идват в контекста на вчерашния скандал, който се разрази след безпрецедентния шамар на Вашингтон. Трима български граждани попаднаха в черния списък по закона “Магнитски” – Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Мотивите – те са замесени в огромна корупция. Отбелязват се подкупи за политици, търговия с власт и прочее констатации, които присъстват в не един или два други доклада.

Симеон Гаспаров е категоричен – банките, които държат парите на тези лица ще бъдат тежко засегнати. Същото важи и за техните бизнес партньори.

"Ако някоя от тези банки си позволи да им даде тези пари, тази банка ще бъде санкционирана от финансовото министерство на САЩ три пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. Например, ако аз съм вложил 1 милион долара, банката ще трябва да плати 3 милиона, а също така ще ѝ бъде забранено да извършва каквито и да е банкови операции", обясни журналистът.

Гаспаров бе категоричен – нито една банка по света няма да посмее да прехвърли или да придвижи каквато и да е парична сума, защото моментално би попаднала в черния списък.

Гаспаров припомни, че законът “Магнитски” е бил подписан от Барак Обама, но се е превърнал в глобален по време на управлението на републиканеца Доналд Тръмп. По този начин засегнати ще са не само страни от обкръжението на Путин, например, но и китайски бизнесмени. Засегнат е и лидерът на Венецуела Николас Мадуро, хора от Саудитска Арабия заради жестокото убийство на журналиста Джамал Хашоги.

Журналистът е на мнение, че санкциите по закона “Магнитски” са нещо положително за България – парите ще бъдат върнати в страната.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Mercedes тества нов електрически модел на Нюрбургринг (ВИДЕО)

0 (0) Папараци заснеха електрически седан, покрит с тежък камуфлаж да „върти“ обиколки на германската писта Нюрбургринг. Според описанието и заглавието на клипа, това е електрическия еквивалент на E-Klasse, който най-вероятно ще носи името EQE, съдейки по останалите модели на Mercedes. Макар дизайнът на колата да остава скрит, то можем […]
mercedes d182d0b5d181d182d0b2d0b0 d0bdd0bed0b2 d0b5d0bbd0b5d0bad182d180d0b8d187d0b5d181d0bad0b8 d0bcd0bed0b4d0b5d0bb d0bdd0b0 d0bdd18ed180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.