Турция: къде са тези 128 милиарда долара?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d182d183d180d186d0b8d18f d0bad18ad0b4d0b5 d181d0b0 d182d0b5d0b7d0b8 128 d0bcd0b8d0bbd0b8d0b0d180d0b4d0b0 d0b4d0bed0bbd0b0d180d0b0

Вече седмици наред най-голямата опозиционна сила в Турция – Републиканската народна партия CHP – не спира да задава въпроса „Къде са 128-те милиарда долара?“. Става дума за непрозрачната продажба на валутни резерви – сделка, която е била извършена от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и която Анкара очевидно се е опитала да скрие от обществеността. Затова опозицията настойчиво пита къде са потънали тези пари.

Междувременно турският президент и неговата партия отвърнаха на удара: в профила на ПСР в Туитър беше публикувано анимационно филмче, което обвинява Републиканската народна партия в лъжа. В него се вижда как шефът на CHP Кълъчдароглу и други представители на партийното ръководство обслужват в някаква лаборатория „машина на лъжата“, която произвежда лъжи на конвейер.

Непрозрачно и далеч от очите на обществеността

В основата на тази кална битка между двете най-големи партии в Турция стоят продажбите на валутни резерви. По принцип тези продажби са легитимно средство на Централната банка за коригиране на силни колебания в курсовете и за стабилизиране на националната валута. Но сега опозицията обвинява управляващите, че са извършили това непрозрачно. Битката бе изнесена и на улицата: на много места се появиха огромни плакати с въпроса „Къде са 128-те милиарда долара?“, а правителството нареди на полицията да ги премахне.

Дебатът обаче не затихна. И понеже общественият отзвук стана твърде силен, управляващата партия беше принудена да вземе отношение: парите не са изчезнали или откраднати, а са били използвани в битката срещу пандемията, както и в подкрепа на турската лира, увери президентът Ердоган още през февруари. А преди две седмици заяви, че „парите са били в оборот между стопанските субекти и гражданите на страната – тоест, те само са променили местонахождението си“. Два отговора, които широки части от обществото и опозицията смятат за твърде съмнителни.

Опозицията подозира Ердоган и турското правителство, че са продали валутните резерви нелегално. За това говори и фактът, че продажбата не е била осъществена от Централната банка, а от финансовото министерство, което по времето на сделката все още се ръководеше от зетя на Ердоган Берат Албайрак.

"Огромна грешка"

Икономически експерти предполагат, че въпросната сума е била изразходвана за решаване на проблеми в турската икономика. Още по-конкретен е колумнистът и икономически експерт Баръш Сойдан, според когото продажбата е била извършена с цел да бъде стабилизирана турската лира преди местните избори през 2019 година. Според преценката на Сойдан, тази продажба е била огромна грешка, тъй като тя само е влошила състоянието на турската икономика. „Продали са валутни резерви, за да спрат поскъпването на долара. Но той поскъпна“, казва Сойдан. Според него тези 128 милиарда долара са били чисто и просто прахосани.

Междувременно председателят на CHP Кълъчдароглу реагира на сатиричното филмче, публикувано в Туитър: опозиционният лидер припомни, че управляващите все още не са дали задоволителен отговор на въпроса какво се е случило със 128-те милиарда долара. Кълъчдароглу интерпретира видеото като опит на правителството да си спечели привърженици сред младите турски избиратели – хората, които на следващите избори ще гласуват за пръв път в живота си. И понеже знае, че Ердоган не е особено популярен сред младите, Кълъчдароглу допусна, че тази група избиратели ще отговори на филмчето с друго филмче – за Ердогановата Партия на справедливостта и развитието.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сексологът Наталия Кобиликина: Идеалната любовница харесва тялото си

0 (0) Репликите: „Искам да го правим на тъмно и „Моля те не ме гледай, имам коремче” са сигурни страстоубийки. Срамът от голотата може да донесе само поражения в леглото и в любовта. Откъде идва това притеснение и как да го изтрием от главата си, ни подсказва сексологът Наталия Кобилкина. […]
d181d0b5d0bad181d0bed0bbd0bed0b3d18ad182 d0bdd0b0d182d0b0d0bbd0b8d18f d0bad0bed0b1d0b8d0bbd0b8d0bad0b8d0bdd0b0 d0b8d0b4d0b5d0b0d0bb

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.