Шенген по въздуха: Какви граници преодоля България

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d188d0b5d0bdd0b3d0b5d0bd d0bfd0be d0b2d18ad0b7d0b4d183d185d0b0 d0bad0b0d0bad0b2d0b8 d0b3d180d0b0d0bdd0b8d186d0b8 d0bfd180d0b5d0bed0b4

Премиерът Денков го нарече "безспорен успех" за България. Какво означава възможността да влезем във "въздушния" Шенген? Какви граници ще трябва да преодолеем още – не само като територия, а и като културно пространство.

Темата Шенген бе определена от премиера Николай Денков в последния работен ден на годината като безспорен успех за българската държава. И наистина: в онази синева на “надграничните” пространства – там, където прелитат и се преплитат платформи, написани на автентичен “европейски език”, това движение по въздух и море може да бъде наречено успех.

По Коледа ставали чудеса – и ето: дипломация и достойнство, последователност и преговорно усърдие ни доведоха до този ден след 12 години в предверието на европейската чакалня! Така може да бъде разказано резюмето на този успех.

Границите като културно пространство

Към всички етикети, с които “държавността” дефилира в публичното пространство, е добавен още един – ауфтактът (непълен такт – от немски – б.ред.) Шенген. И той ще остане в полето на етикетите, ако не се замислим как се отнася към нас самите темата за границите на Европа – като културно пространство, а не като територия – за границите, които всеки един поставя сам пред себе си.

Слизаме от въздушното пространство. И се озоваваме примерно на площад „Света Неделя“. И е неделя. И под звуците на тъпана човекът с байрака казва през мегафона, че няма значение какво са разрешили от Столичния общински съвет (СОС), те тук пак ще си друсат, защото “ние сме вие и вие сте ние – народът. И каквото решим, това ще бъде – за нас няма граници”.

Продължаваме нататък. Спираме до друга граница – оградата в Княжеската градина, зад която е постаментът на вече демонтирания Паметник на съветската армия, наричан и МОЧА. От двете страни на тази идейна граница са защитници и противници на символите, които представя скулптурната композиция, обвита преди демонтажа в платно, показващо “пътя на България от основаването на българската държава към цели като Шенген” – инициатива на областната управа, която така вижда европейския път на България.

Какви граници преодоля България

Именно по този път, върху релефа на европейските долини и възвишения, България тръгна да пътува преди почти 35 години. Кои граници преодоляхме? И преодоляхме ли изобщо граници?

В едно от най-красивите градчета по Северното Черноморие от време на време посещавам шивачката Анка. В малкото ѝ ателие са закачени няколко избелели портрета, най-отпред са тези на Сталин и на Путин. В ъгъла виси малък телевизор. Единственият канал, на който е настроен приемникът, е Россия 1. Анка е любимката на квартала. Работи на безценица и е отрупана с поръчки. Този път ме посреща с ироничния въпрос: “И, какво? Нарязахте и паметника, а? Ей, няма граници за вас, в София…”. Дъщеря ѝ живее в Нидерландия. Внуците на Анка са родени в чужбина. “Те нито познават, нито разбират живота ни тук.” Майка и дъщеря вече не си говорят.

Дъщерята не може да разбере нито тарифите на майка си, нито портретите в нейното ателие. Не може да разбере защо майка ѝ не се е възмущавала от телохранителя на Живков и от вулгарния му език. А сега се възмущава от недоимъка, безхаберието и мутрите. “На нея Шенген не ѝ трябва. Тя и в София не желае да стъпи, а камо ли да отиде при внуците си на Запад”, казва дъщерята.

Шенген и евроатлантическите ценности

Защо им е Шенген на онези, които гледат на “Запада” от най-високия пилон със знаме в рамките на Европейския съюз? Част от тях се солидаризираха с думите на президента Радев, който нарече несъгласните с този демонстративен патриотарски акт “нихилисти и безродници, катастрофирали "в своето безчестие да охулят и сломят тази инициатива”.

Елементарно е да възприемаме Шенген като набор от преодолими наземни бариери, които ще ни присъединят към европейското семейство, споделящо евроатлантическите ценности.

Стигнахме до евроатлантическите ценности… И до наглата претенция на тандема Борисов-Пеевски, които огласяват пространството със самопровъзгласяването си за върховни защитници на тези ценности. В България и това става. Но да се върнем към конкретиката на успеха.

Какво означава този успех

За някои той изглежда така: Качваш се на летище "Враждебна” и кацаш на “Берлин-Бранденбург”, например.

(През 2023-та година само през ноември 26 800 българи са пътували за Германия. Не всички по въздуха, разбира, но да не влизаме в подробности…).

Вместо да хукнат презглава към паспортния контрол, за да изпреварят всички, които са се изсипали от крилата на родния превозвач, след три месеца, като “истински европейци” тези пътници бавно и гордо ще тръгват направо към едно от S-Bahn-влакчетата и ще се отправят директно я към „Александерплац“, я към „Фридрихщрасе“…

Шенген по въздуха е крачка. Следващите предстоят.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Масова кастрация на бездомни кучета в Горна Оряховица

0 (0) Масова кастрация на бездомни кучета започва в Горна Оряховица през новата година. Решението бе взето на среща между местната власт в железничарския град и ветеринарни лекари, предаде "Фокус". Основната тема бе ограничаване популацията на безстопанствени животни в Горна Оряховица и общината. "Настаняването на животните в приют и последващата […]
d0bcd0b0d181d0bed0b2d0b0 d0bad0b0d181d182d180d0b0d186d0b8d18f d0bdd0b0 d0b1d0b5d0b7d0b4d0bed0bcd0bdd0b8 d0bad183d187d0b5d182d0b0 d0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.