Васил Велев: Ползите от влизането на България в еврозоната доминират

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b0d181d0b8d0bb d0b2d0b5d0bbd0b5d0b2 d0bfd0bed0bbd0b7d0b8d182d0b5 d0bed182 d0b2d0bbd0b8d0b7d0b0d0bdd0b5d182d0be d0bdd0b0 d0b1d18a

Ползите от влизането на България в еврозоната доминират. Позицията на АИКБ, а и на всички работодателски организации у нас е трайна подкрепа и ускоряване на присъединяването на България към еврозоната. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на Четвъртия банково-финансов форум на сп. „Мениджър“ „Бъдещето на парите“.

В дискусионния панел „България в еврозоната“ участие взеха зам.-министърът на финансите Ивайло Христов, бившият заместник главен секретар на Министерство на финансите и ръководител на присъединяването на Естония към еврозоната Танел Рос и старши икономистът на Институт „Отворено общество“ Георги Ангелов.

Приемането на единната европейска валута и мястото на България в еврозоната бе водеща тема във втория ден на форума. Фокус беше поставен върху предизвикателствата и възможностите пред банките и реалния бизнес при изпълнение на Националния план за въвеждане на еврото и как ще се използва опитът на другите наскоро присъединили се държави към еврозоната.

По думите на Васил Велев в страната ни битуват няколко мита и легенди, които трябва да бъдат развенчани. Първият мит е, че при влизането в еврозоната цените у нас ще се увеличат и ще станат двойни. Според него опитът на другите държави, които са били във валутен борд и са приели еврото, сочи, че на практика няма инфлация, която да е допълнително подклаждана от еврото. „При нас има такова стечение на обстоятелствата, че 2 лева са 1,02 евро, като се очаква тези дребни сметки да се делят на две. Това дори ще потисне инфлацията. Ние като работодатели ще отправим призив към всички наши членове, изобщо към бизнеса, противно на правилата в математиката да закръгляваме надолу при изчисляването на цените в евро“, заяви още председателят на АИКБ.

Другият мит е, че България ще загуби суверенитета си. За Васил Велев с влизането в еврозоната страната ще качи суверенитета си на по-високо ниво, тъй като ще може да участва в изготвянето на политиките на европейски ниво. Той припомни, че ние като държава сме се лишили от парично-валутна политика още с влизането на валутния борд през 1997 г.

Третият мит, който се разпространява, е как българите ще плащат на Гърция за неразумната политика и разходите ѝ. „Всъщност ние ще имаме застраховка, така както имаме каско или гражданска отговорност на автомобилите си. И при някакви провали тя ще важи и за нас. И тази застраховка си струва“, допълни Васил Велев.

Последният от най-тиражираните митове е, че с влизането в еврозоната България ще изхарчи валутния резерв и ще отпусне макроикономическата и фискалната си стабилност. Според председателя на АИКБ се вижда, че ин хаус поръчки се правят и без страната да е в еврозоната, а дори в момента от България изтичат капитали, тъй като се инвестират навън.

Той припомня, че между 2005 г. и 2008 г. инфлацията у нас е била средногодишно 9%, но доходите са растели много над тези проценти. И допълни, че се надява инфлацията, която сега започва да расте, към окончателното приемане на еврото за платежно средство в България да се укроти, така че да не се получава усещането, че именно на тази стъпка се дължи по-високата инфлация, а не на световните цени на енергоресурсите например.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Славия се справи с Пирин и вече е 1/4-финалист за Купата

0 (0) Славия спечели 1/8-финалния сблъсък с Пирин Благоевград за Купата на България с минималното 1:0 у дома. Тони Тасев се оказа единственият голмайстор в срещата с попадението си в началото на втората част, когато изпревари защитник на съперника, за да добута топката в мрежата при едно центриране отдясно. Нападателят […]
d181d0bbd0b0d0b2d0b8d18f d181d0b5 d181d0bfd180d0b0d0b2d0b8 d181 d0bfd0b8d180d0b8d0bd d0b8 d0b2d0b5d187d0b5 d0b5 1 4 d184d0b8d0bdd0b0d0bb

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.