Вдигнаха тавана на бюджетния дефицит

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b2d0b4d0b8d0b3d0bdd0b0d185d0b0 d182d0b0d0b2d0b0d0bdd0b0 d0bdd0b0 d0b1d18ed0b4d0b6d0b5d182d0bdd0b8d18f d0b4d0b5d184d0b8d186d0b8d182

Депутатите вдигнаха прага на бюджетния дефицит, който може да надвишава 3 на сто от Брутния вътрешен продукт.

Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за публичните финанси, предаде БНР.

През април, заради коронавируса и последвалата икономическа криза Европейската комисия разреши на всяка държава членка да има право временно да прехвърля 3-процентния дефицит според Маахстрихтските критерии.

Целта е да се даде по-голяма гъвкавост на националните фискални правила при наличието на извънредни обстоятелства.

Съгласно закона, извънредно обстоятелство е необичайно събитие извън контрола на Министерския съвет, което има сериозно въздействие върху финансовата позиция на сектор "Държавно управление".

Парламентът даде възможност на Министерския съвет да одобрява допълнителни разходи и трансфери за бюджетите на първостепенните разпоредители, в т.ч. по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за сметка на икономии на разходи и/или трансфери по бюджетите на други първостепенни разпоредители по държавния бюджет за финансиране на дейности, свързани с превенция на разпространението на COVID-19, лечението на заразените или ограничаване на последствията от пандемията.

Отхвърлени бяха предложенията на "БСП за България" в Закона за публичните финанси. От левицата искаха да отпадне възможността МС да разпределя с постановление средства към българските общини, тъй като единственият критерий досега бил "наши и ваши общини", както и да се запише, че първо се гласуват бюджетите на отделните министерства, а след това – рамката на държавния бюджет, предаде Новини.бг.

Димитър Данчев /"БСП за България"/ посочи, че от юни до септември с постановления на МС под формата на извънредни разходи държавата е изхарчила над 2 млрд. лева предимно по схемата "от прозореца на джипа на премиера". По думите му, близо 900 млн. лева от тях са били дадени за ремонт и строителство на пътища. Какво извънредно има в тази ситуация, попита Данчев и призова да се върнем към онзи ред в парламентарната република, в който решенията се взимат от Народното събрание.

По повод на вашите притеснения, че се раздават средства на общини по субективни усмотрения, през 2018 г. Народното събрание възложи одит за съответствие на разходите, раздадени с допълнителни трансфери с постановления на МС, и този одит не установи закононарушения, отговори Мария Илиева от ГЕРБ. Нещо повече, посочи тя, в одита е казано, че има ред, по който се определя допълнителното преразпределение на средства, и 40 общини не са получили пари, не защото са наши или ваши, а защото не отговарят на критериите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Завръщането на "омаскарения" Мангъров: Разделяй и владей

0 (0) Връщането на "омаскарения" Мангъров в COVID-играта, освен очебийното запушване на устата му в прекия и преносен смисъл, има един допълнителен, но много важен ефект. Не е някакво революционно откритие в човешките отношения или управлението на хора. Говорим за познатото до болка от историята и политиката "Разделяй и владей". […]
d0b7d0b0d0b2d180d18ad189d0b0d0bdd0b5d182d0be d0bdd0b0 d0bed0bcd0b0d181d0bad0b0d180d0b5d0bdd0b8d18f d0bcd0b0d0bdd0b3d18ad180d0bed0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.