Експерти: Енергийната ефективност е много повече от стиропор и подмяна на прозорците

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d0bad181d0bfd0b5d180d182d0b8 d0b5d0bdd0b5d180d0b3d0b8d0b9d0bdd0b0d182d0b0 d0b5d184d0b5d0bad182d0b8d0b2d0bdd0bed181d182 d0b5 d0bc

Хабитат България заедно с други неправителствени организации, бизнес асоциации и експерти участва в изготвянето на Декларация, предлагаща промени по проект „Енергийна ефективност в сградния фонд“ от Плана за възстановяване и устойчивост. "За да не се допусне публично компрометиране на новите програми за енергийна ефективност, е необходимо да се създадат предпоставки за извличането на максимален обществен, икономически и екологичен ефект от тяхното изпълнение. Фокусът върху обновяването на сградите е правилен, но е необходима незабавна промяна в механизма на финансиране и изпълнение на проектите, затова експертите се обединиха около 12 принципа, които трябва да бъдат защитени при разработването на съответните програми. Принципите са насочени към засиленото привличане на финансиране от страна на собствениците, разработване на специализирани финансови инструменти за подпомагане на това участие, запазването на подкрепата за уязвимите домакинства и постепенното преминаване към професионално управление на сградните фондове", пишат от неправителствената организация.

Ето и декларацията:

Значителният финансов ресурс, който е насочен към програмите за обновяване на съществуващите сгради, очаквано привлича вниманието на политически и бизнес интереси в последните дни преди предаването на Плана за възстановяване и устойчивост. В декларация, изпратена до парламентарните групи, председателите на парламентарни комисии и Министерски съвет, експерти в областта на енергийната ефективност се обединяват около 12 принципа, които трябва да се следват, за да се превърне инвестицията от над 1,5 милиарда лева действително в инструмент за възстановяване и икономически растеж, а не в поредната краткосрочна кампания с конюнктурен политически характер.

Въпреки безспорните ползи от обновяването на жилищните и обществените сгради, ограниченият обхват на програмата, продължаващата практика на безвъзмездно финансиране и липсата на амбиция и контрол върху постигнатите резултати се изтъкват като основни бариери, които трябва да бъдат преодолени в окончателния вариант на програма „Енергийна ефективност в сградния фонд“ от Плана за възстановяване и устойчивост. Изтъква се и несъответствието със заложените цели в наскоро приетата национална стратегия за обновяване, както и ефективното ограничаване на огромната част от многофамилните сгради (над 95%) до механизми за подпомагане на обновяването им.

За преодоляване на тези недостатъци, експертите се обединяват около 12 принципа, които трябва да бъдат защитени при разработването на съответните програми.

Принципите са насочени към:

засиленото привличане на финансиране от страна на собствениците;

разработване на специализирани финансови инструменти за подпомагане на това участие;

запазването на подкрепата за уязвимите домакинства;

и постепенното преминаване към професионално управление на сградните фондове.

Възприемането на подобни практики е напълно в унисон с политиките на ЕС, като авторите настояват те да се вземат под внимание в окончателния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, дори това да означава минимално забавяне на предаването му, което ще бъде позволено и за други държави.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

5-те най-допускани грешки на работното място

0 (0) Ако вярвате, че отношенията с колегите не са най-важната част от работата ви, тогава грешите. Изследванията показват, че ако имате приятелски отношения с колегите си, производителността ви се увеличава значително, посочва Дарик. Но когато започнем работа на ново място, може да допуснем грешки, които дори не осъзнаваме, че […]
5 d182d0b5 d0bdd0b0d0b9 d0b4d0bed0bfd183d181d0bad0b0d0bdd0b8 d0b3d180d0b5d188d0bad0b8 d0bdd0b0 d180d0b0d0b1d0bed182d0bdd0bed182d0be d0bc

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.