Емил Хърсев не споделя тревогите на министъра на икономиката за ББР

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b5d0bcd0b8d0bb d185d18ad180d181d0b5d0b2 d0bdd0b5 d181d0bfd0bed0b4d0b5d0bbd18f d182d180d0b5d0b2d0bed0b3d0b8d182d0b5 d0bdd0b0 d0bcd0b8

Не буди в мен тревога или любопитство изказаното от служебния министър на финансите Кирил Петков във вашия ефир вчера, защото някои процеси в икономиката са естествени, като това с лихвите, защото фирмите масово рефинансираха старите си заеми, които са сключени в друга обстановка, когато икономиката работеше преди пандемията, работеше с тенденция към нарастване. Тогава лихвите бяха по-високи, след това лихвите паднаха. В момента в целия свят лихвите са отрицателни, естествено, че те намаляват. Това коментира пред БНР финансистът Емил Хърсев.

По думите на Хърсев няма нищо ненормално лихвите да се променят и фирмите да търсят рефинансиране при добрите нови условия.

"Това, че една банка е кредитирала големи кредитополучатели не е непременно нещо страшно. Напротив, имаше си проекти, които изискваха по-голямо финансиране. Тук по-скоро трябва да водим спора – дали Българската банка за развитие (ББР) е с това предназначение – да кредитира малък и среден бизнес. Тя очевидно не е правена по начин, по който може да изпълни тази функция", обясни финансистът.

Според него ББР е малка банка, която трудно може да бъде сериозен участник на пазара за малък и среден бизнес пряко.

"Тя би могла да го прави чрез партньорски програми през другите кредитни институции, друг е въпросът дали виждаме да го прави, може би да – трябва се направи. Но ние трябва да се замислим и кой би кредитирал и големия бизнес, кой би решавал като финансова институция и проблеми на държавата по финансиране на големи отрасли, като военно-промишления комплекс – някой трябва да го финансира и това, а този бизнес е забранен за частните банките за финансиране“, коментира Хърсев.

Хърсев каза също, че ББР не част от бюджета, парите в нея не са на данъкоплатците.

"Средствата във всяка банка се събират във финансовия пазар, сключват се договори с кредитори, има чуждестранни финансови институции, с които ББР има заеми, от там е привлякла ресурс, този ресурс е част от финансовите средства на кредитния пазар, а не като част от бюджета, тя не е част от бюджета, там не са парите на данъкоплатците“, каза още финансистът.

Той е категоричен, че банката като държавна е изключително важно да я има. Изтъкна, че тя е необходима, защото "на нас ни липсва примерно механизъм на държавен фонд за инвестиране в приоритетни за държавата проекти, в Китай има трилиони в такива фондове".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Да продължаваме ли да носим маски?

0 (0) Маските единствено действат, когато има масово разпространение на дадено заболяване, т.е. сега вече, когато пикът на заболяването е минал, маските нямат такова значение. Това заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Според него маската не може да се носи от всеки, защото има заболявания, при които […]
d0b4d0b0 d0bfd180d0bed0b4d18ad0bbd0b6d0b0d0b2d0b0d0bcd0b5 d0bbd0b8 d0b4d0b0 d0bdd0bed181d0b8d0bc d0bcd0b0d181d0bad0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.