Иракски Кюрдистан с интерес към България

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b8d180d0b0d0bad181d0bad0b8 d0bad18ed180d0b4d0b8d181d182d0b0d0bd d181 d0b8d0bdd182d0b5d180d0b5d181 d0bad18ad0bc d0b1d18ad0bbd0b3d0b0

„Въпреки трудностите за фирмите в момента, Българската търговско-промишлена палата наблюдава положителен отговор от бизнеса, който продължава да търси нови пазари и чуждестранни партньори.“ Това заяви председателя на БТПП Цветан Симеонов при откриването на виртуална среща между палатите на България и Иракски Кюрдистан.

Това съобщиха от БТПП.

Интересът от българска страна към работа с партньори от Иракски Кюрдистан е постоянен. Най-вече в областите: търговия, фармацевтична промишленост, козметична промишленост, информационни технологии и смарт решения, енергетика, химическа промишленост, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост.

БТПП и партньорите ѝ от Иракски Кюрдистан – ТПП на гр. Ербил, Кюрдистанската ТПП, както и Съюза на вносителите и износителите на Иракски Кюрдистан поддържат традиционни връзки от 2011 г. През 2019 г. БТПП бе домакин на два бизнес форума, организирани с ТПП Ербил и ТПП Багдад. По време на едно от събитията бе подписан меморандум за разбирателство, който предвижда подновяване и засилване на сътрудничеството между търговските палати от двете страни с цел подпомагане на бизнес взаимодействието.

Дара Жалил Кхаят, председател на ТПП на гр. Ербил потвърди, че фирмите от Иракски Кюрдистан също поддържат интереса си към България, тъй като страната е входна врата към Европа, а също така и източник на хранителни стоки и такива от първа необходимост, с оглед на факта, че Иракски Кюрдистан е изключително зависим от вноса им. Дара Кхаят отправи покана към БТПП и представители на българския бизнес да посетят Ербил след възстановяване на нормалната обстановка за пътуване за да задълбочат контактите с местни компании. Освен това ТПП на Ербил заяви желание да сключи меморандум за разбирателство с БТПП, който ще бъде обсъден в най-близко време.

Основните интереси на иракските компании са насочени към търговия, хранителни стоки, строителни материали, фармацевтични и козметични продукти, както и в областта на туризма. Това стана ясно про време на представянията на компаниите от двете страни. Бе изявено желание и за установяване на съвместни компании с цел откриване на производствени бази в Иракски Кюрдистан.

Подробни представяния направиха Българската агенция за инвестиции, с участието на главния секретар на организацията Ирина Кирова и Мукхлис Салеем, генерален директор на Борда за инвестиции на Иракски Кюрдистан.

Васил Василев, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Ербил също се включи активно в събитието, както и съдейства за неговото осъществяване. Той заяви, че Иракски Кюрдистан предоставя много възможности за бизнес, които не са изцяло познати на българските фирми, но е готов да съдейства на бизнеса и в двете посоки. Това допълнително подпомага нашата работа.

Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Григор Димитров не успя да се справи с Даниел Еванс и отпадна от турнира във Виена

0 (0) Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от британеца Даниел Еванс с 6:7(3), 6:4, 3:6 след 2 часа и 44 минути игра и отпадна на четвъртфиналите на турнира от ATP 500 в австрийската столица Виена. Преди това Григор бе елиминирал последователно Карен Хачанов и Стефанос Циципас, но отстъпи на […]
d0b3d180d0b8d0b3d0bed180 d0b4d0b8d0bcd0b8d182d180d0bed0b2 d0bdd0b5 d183d181d0bfd18f d0b4d0b0 d181d0b5 d181d0bfd180d0b0d0b2d0b8 d181 d0b4

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.