Как да започнете бизнес по време на пандемия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b0d0ba d0b4d0b0 d0b7d0b0d0bfd0bed187d0bdd0b5d182d0b5 d0b1d0b8d0b7d0bdd0b5d181 d0bfd0be d0b2d180d0b5d0bcd0b5 d0bdd0b0 d0bfd0b0d0bd

По време на пандемия не са малко смелите българи, които решават да започнат собствен бизнес. Различни мерки по Закона за насърчаване на заетостта могат да помогнат с финансов ресурс и обучение при започването на стопанска дейност.

В край на април Мария Чолакова решава да започне собствен бизнес – създаване на онлайн съдържание. Пандемията не я плаши и търси съдействие от Агенцията по заетостта. "Приготвих всички документи, направих бизнес план, но от Бюрото по труда и от Агенцията по заетостта единственото, което направиха, е да ме прехвърлят от инстанция на инстанция", каза Мария Чолакова, цитирана от БНТ. Така след множество телефонни разговори Мария се отказва от възможността за държавно подпомагане. "Реших, че ще започна бизнес сама без тези допълнителни средства. Много разчитах наистина на тези 4000 лв., които се отпускат, тъй като щях да закупя техника, офис оборудване, наем, щях да наема пространство, но това така и не се случи.

БНТ: Услугите на Бюрото по труда ползвали ли сте в този период?

"Не. Не съм била регистрирана в Бюрото по труда", каза Мария Чолакова.

Точно регистрацията в Бюрото по труда обаче е първото задължително условие да се ползва държавно подпомагане по Закона за насърчаване на заетостта по чл.47 и чл.49. И остава неясно защо от институциите не са обяснили това на младата жена. Нещо повече – ако безработното лице има идея за собствен бизнес, по двете мерки може да получи различни суми.

В първия случай – НОИ изплаща накуп всички дължими обезщетения за безработица. Във втория могат да бъдат възстановени разходи до 4000 лева. При одобрение се подписва тристранен договор. "Лицата, когато искат да започнат такава самостоятелна дейност, да потърсят консултация с трудов посредник в бюрата по труда, където са регистрирани, добре да прочетат договора, защото те имат права и задължения", съветва Даниела Пирянкова – експерт в Агенция по заетостта Пловдив.

Освен финансови средства кандидат-предприемачите могат да получат и ваучери за обучение и преквалификация. За срока на договора Бюрото по труда осъществява надзор върху дейността им.

Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проучват отношението на младите към интелектуалната собственост

0 (0) Информационната кампания „ИС: Защо да ми пука?" /"IP: Why should I be bothered?"/ проучва нивото на познание на интелектуалната собственост и отношението към нея сред младото население и е подкрепена от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (СЕСИС, EUIPO), информира БЛИЦ. Кампанията е насочена към младежи на […]
d0bfd180d0bed183d187d0b2d0b0d182 d0bed182d0bdd0bed188d0b5d0bdd0b8d0b5d182d0be d0bdd0b0 d0bcd0bbd0b0d0b4d0b8d182d0b5 d0bad18ad0bc d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.