Как да изберем банка за кредит

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b0d0ba d0b4d0b0 d0b8d0b7d0b1d0b5d180d0b5d0bc d0b1d0b0d0bdd0bad0b0 d0b7d0b0 d0bad180d0b5d0b4d0b8d182

Изборът на банка или кредитна компания е важно решение, което може да определи години напред вашето финансово състояние и спокойствие. На първо място, изборът зависи от вида на кредита, съобщава БНР.

При ипотечните и потребителските заеми, на преден план излизат индивидуалните програми на отделните банкови институции. Преди да подадете заявлението си за кредит ще е необходимо да проучите възможно най-много оферти от различни банки. Използвайте онлайн платформите за сравнение на кредити, но имайте предвид, че понякога информацията там не е актуална и затова се обадете и говорете лично с банковите консултанти. След преминаването на етапа на предварителния анализ е необходимо да се сравнят офертите и самите банки. Това може да стане на базата на няколко фактора.

Условията на кредитиране и размерът на лихвения процент

Условията на кредитиране и размерът на лихвения процент се променят в зависимост от тяхното удължаване или намаляване. Общото правило е, че колкото по-дълго ще ползвате един кредит ( независимо дали става въпрос за потребителски или ипотечен кредит), толкова повече ще трябва да платите на банката.

Политиката на банката спрямо просрочените кредити

Политиката спрямо просрочените кредити всъщност касае размерът на глобите за забавяне на плащанията и сътрудничеството ѝ с колекторски фирми.

Възможността за преструктуриране на кредита

Проверете дали в договора е налична опцията за преструктуриране на дълга, предоставянето на "кредитни ваканции" или други отсрочки.

Сътрудничеството на банката със застрахователни компании

В случай на ипотечни кредити или такива, за закупуване на автомобил, трябва да се поинтересувате – с кои автокъщи и застрахователни компании работи банката. Възможно е тези организации да нямат най-атрактивните цени и тогава да се наложи да търсите по-подходящо решение.

Лихвеният процент

Разбира се, лихвеният процент, при който ще ви отпуснат кредита също е важен. Но понякога е по-добре човек да изберете оферта на банка или кредитна компания, където лихвеният процент е малко по-висок, но затова пък предлага по-лоялна и гъвкава клиентска политика.

Като заключение е важно да се подчертае, че когато сключвате договор за кредит – било то за малка или голяма сума, трябва внимателно да проучите всички клаузи, а не да подписвате само на база доверие към банковия служител, който устно ви е информирал за тях.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Д-р Нурфет Алиоски за ФАКТИ: Тази година почти нямам пациент над 55 години - така влияе коронавирусната инфекция

0 (0) Д-р Нурфет Алиоски е началник на Отделението по ендоваскуларна неврохирургия в УМБАЛ „Света Анна“ в София. От ФАКТИ се свързaхме с него, за да говорим за лечението на инсулти и по-конкретно – какво представлява механична тромбектомия. Д-р Алиоски обаче далеч не се занимава само с лечение на инсулти, […]
d0b4 d180 d0bdd183d180d184d0b5d182 d0b0d0bbd0b8d0bed181d0bad0b8 d0b7d0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d182d0b0d0b7d0b8 d0b3d0bed0b4d0b8d0bdd0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.