Китай преосмисля енергийния преход заради кризата

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b8d182d0b0d0b9 d0bfd180d0b5d0bed181d0bcd0b8d181d0bbd18f d0b5d0bdd0b5d180d0b3d0b8d0b9d0bdd0b8d18f d0bfd180d0b5d185d0bed0b4 d0b7

Разрастващата се енергийна криза в Китай заплашва да попречи на икономическия растеж, което накара политиците да преосмислят темповете на енергийния преход в страната, съобщава Bloomberg.

Пътят на Китай към по-зелена икономика трябва да бъде подкрепен от стабилни доставки на енергия, заяви в понеделник премиерът Ли Къцян в съобщение след заседание на Националната енергийна комисия. Преди да постави крайна дата за намаляване на въглеродните емисии до края на десетилетието страната трябва да извърши задълбочена оценка на това как се е справила със скорошната енергийна криза, каза той.

Коментарите идват седмици преди началото на ключовите преговори за климата, които ще се проведат в Глазгоу, Шотландия. Те биха могли да се окажат пречка, като се има предвид необходимостта от ускоряване на усилията за смекчаване на глобалното затопляне. Без допълнителни ангажименти от Китай, за които САЩ и Великобритания отдавна призоват, конференцията на ООН за климата COP26 едва ли ще успее.

Очакваше се, че Китай ще публикува плана си за енергиен преход за излизане от въглищната индустрия до 2030 г. преди на началото на 7-дневните празници в Китай, наричани още „Златната седмица“. В изявление, в което се подчертава необходимостта от продължаване на изграждането на капацитета на нацията за изкопаеми горива, от въглища до нефт и шистов газ, китайският премиер каза, че Китай трябва да даде приоритет на икономическото си развитие, което „държи ключа към решаването на всичките му проблеми“.

Енергийна сигурност

„Енергийната сигурност трябва да бъде предпоставката, върху която да се изгради съвременната енергийна система, като капацитетът за енергийна независимост трябва да бъде засилен“, каза той. Това означава, че двете цели за върхово ниво на емисиите до 2030 г. и въглеродна неутралност до 2060 г. трябва да бъдат постигнати по „динамичен“ начин, който ще изисква „дълги и упорити“ усилия, смята Ли.

В отделна реч във вторник китайският президент Си Дзинпин заяви, че страната все още смята да даде точни детайли за това как смята да достигне върховото ниво на емисиите в ключови области. Миналия месец китайският президент заяви, че Китай планира да спре изграждането на нови електроцентрали на въглища в други държави, въпреки че САЩ и други страни продължават да настояват Китай да предприеме бързи действия, за да намали зависимостта си от изкопаемите горива.

Във вторник за втори пореден ден фючърсите върху въглищата за отопление в Китай достигнаха рекордни стойности, тъй като имаше наводнения в ключов миннодобивен регион. Това се отрази негативно на усилията за увеличаване на доставките и опита за овладяване на енергийната криза. Премиерът Ли призова също за прекратяване на „безразборния подход“, предприет от някои китайски региони за ограничаване на доставките на електроенергия и добива на въглища, както и на усилията „в стил кампания“ за намаляване на въглеродните емисии.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Близките на първокласника в кома обвиняват учителите в неадекватно поведение

0 (0) Отново агресия на деца срещу деца – първокласник изпадна в кома след удар от по-голямо момиче в училищния двор в плевенското село Бреница. Освен прокуратурата, след репортажа в "Тази сутрин" по bTV, проверка започна и националният омбудсман. Представители на обществения защитник посетиха този Инцидентът става преди седмица. Близките […]
d0b1d0bbd0b8d0b7d0bad0b8d182d0b5 d0bdd0b0 d0bfd18ad180d0b2d0bed0bad0bbd0b0d181d0bdd0b8d0bad0b0 d0b2 d0bad0bed0bcd0b0 d0bed0b1d0b2d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.