Най-атрактивната българска община

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b0d0b9 d0b0d182d180d0b0d0bad182d0b8d0b2d0bdd0b0d182d0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d181d0bad0b0 d0bed0b1d189d0b8d0bdd0b0

„Зелен коридор“ – така община Елин Пелин е кръстила процеса по издаване на разрешителни за дейност на инвеститори, решили да развиват бизнес на нейна територия. Целта е да не се изпада в „безвремията на бюрокрацията“. Кризата, вследствие на пандемията от коронавируса, несъмнено се е отразила със знак „минус“ на общината, но пък положителното от нея е, че близо 5000 души са поискали и получили временна адресна регистрация. Не липсват и такива, които са решили да се установят за по-дълъг период. Каква е ситуацията в момента в най-атрактивната за чуждестранните инвеститори община в близост до София, разказва в интервю за ФАКТИ кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Господин Симеонов, община Елин Пелин е сред най-атрактивните за инвеститорите общини. Какво се случи в годината на пандемията?

Тя е най-апетитна, защото разполага с предпоставки, които са най-удовлетворяващи инвеститорите, а именно: две магистрали на територията на общината – Подбалканската линия и връзката със Северната тангента и Южната дъга. Не по-маловажно е, че сме създали много бърз административен коридор за инвеститорите, така че да не чакат и да не изпадат в безвремията на бюрокрацията, които ги отдалечават от момента, в който започват да възстановяват инвестициите си. На базата на тези предпоставки действително имаме най-големия инвестиционен интерес и респективно сериозни вложения.d0bdd0b0d0b9 d0b0d182d180d0b0d0bad182d0b8d0b2d0bdd0b0d182d0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d181d0bad0b0 d0bed0b1d189d0b8d0bdd0b0 1

Пандемията като цяло е със знак „минус“, но за общината е в „плюс“, тъй като много млади семейства и хора, които живеят в столицата, предпочитат спокойният живот на по-малкото населено място – с двор, с всички възможности за разходки сред природата, спорт, отлично качество на въздуха.

По отношение на пандемията и инвестициите, едва ли има община, която да е със знак „плюс“, но мисля, че ние сме на „плюс“ като се има предвид, че между 4000 и 5000 души дойдоха на временен (бел. ред. за 2 месеца), а други на постоянен адрес.

Събираемостта беше спаднала, но сега влизаме в рамки. Относно инвестиционният интерес – той не намаля, но инвестициите се вижда, че не се случват. Обясняваме си го с това, че няма производство, хората си стоят вкъщи. Надявам се това бързо да премине, въпреки че лично аз съм уверен, че никога повече няма да живеем живота, който познавахме преди пандемията.

Елин Пелин е привлекателен не само за инвеститори, но и за граждани, благодарение на стимулиращи програми. Бихте ли разказали малко повече за тях?

Водещи сме по най-силния финансов стимул, а именно насърчаване на раждаемостта – до 4000 лв. за трето и всяко следващо дете. Не зная в Европа да има подобна програма. За съжаление, в момента тя е в съда, тъй като прокуратурата смята, че дискриминираме малцинствата, което не е така. Сложили сме критерии за качество на живот и целта ни е като най-развиваща се община да стимулираме хората, които са адекватни и отговорни към социума, в който живеят и се развиват. Напротив – смятаме, че обвинението, че трябва да даваме на ромите при положение, че те не плащат данъци, е точно обратното – дискриминация за тези, които плащат данъци. Не е логично да вземаш от тези, които плащат данъци и да даваш на тези, които не плащат. Освен, че ги учиш да стават по-безотговорни, нищо друго не се случва.

Мисля, че сме точно във фокуса на развитието на Европейския съюз и той е именно да се стимулират качествени граждани, които да имат принос към обществото.

Какво точно представлява „зелената линия“ за инвеститорите?

В повечето случаи, преминаването на бюрократичните и административни процедури отнема на предприемача от 6 месеца до година и половина – две, за да започне да строи. При нас всичко вършим в изключително бързи срокове, минималните, които са по закон. Мисля, че в това отношение сме една от водещите общини в страната – да нямаме задръжки към инвеститорите, т.е. максимално бързо след като вложат средствата си да започне обратният процес на възвръщане на инвестицията.

От спрените инвестиционни проекти вследствие на пандемията, каква част от тях се отказаха и каква ще продължат?

По-голямата част от предприемачите замразиха вложенията си. Продължиха да се строят само инвестиции за жилищни сгради, но от производствата повече от 2/3 са спрени. Замразени са от гл.т. на пандемията, но не очаквам да се откажат.

Кои са основните изисквания на инвеститорите?

Абсурдната ситуация, в която изпаднахме, е че създавайки този „бърз коридор“ за инвеститори, вследствие на добрия инвестиционен климат, вложенията станаха много, а транспортната инфраструктура изостана и това доведе до влошаване качеството на живот на гражданите в общината. Следващата ни цел е изграждане на обходни трасета, за които вече сме разработили проект на населените места. Целият този тежък трафик от хиляди автомобили задъхва жителите и създава дискомфорт. Започнаха да се образуват и задръствания вследствие на тежките камиони. Направили сме предложение към държавата за тези обходни трасета. Вярвам, че в концепцията на министерство на икономиката за създаване на такива големи бизнес зони едно от местата ще е Елин Пелин.

Другият голям проблем, това което е най-голямата цел и мисия в този мандат, е да се боря за финансова децентрализация, защото не е нормално за всеки един лев да ходиш и да се молиш и „да целуваш ръце“. За мен досегашният модел на управление е абсолютно авторитарен, морално остарял, неотговарящ на концепцията на Европейския съюз (ЕС) за финансова децентрализация и затова битката ми е тези 2%. Досега сме слушали много, но реални действия от правителството не сме видели. Правят се само бутафорни срещи. Аз вече и не ходя на тях.

Истината е, че тези 2% ще дадат реален финансов инструмент да се правят местни политики, което е целта на ЕС и реално да се види кой е по-добър мениджър. Досега на практика големите политически партии избягват наличието на финансова децентрализация, защото много лесно с ПМС-та се раздават над 10 пъти повече пари, отколкото реално в бюджета и се раздават на общини, които са „техни“. Бургас бил най-добрият град за живеене. Как няма да е като държавата ги стимулира със стотици милиони допълнително и в същото време в другите общини няма и по 1 лв. допълнително. 2% трябва да има за всички. Така и кметовете ще бъдат стимулирани да работят повече за привличане на граждани, които да си плащат данъци и 1% от корпоративния данък в момента е 0%.

Част от инвеститорите тук водеха разговори с държавата за подобряване на инфраструктурата?

Да, но държавата не откликва, защото за жалост политическите битки са с по-голяма тежест, отколкото инвеститорите. За бизнеса няма значение къде дава данъците. Той си ги плаща, но когато част от тези данъци се реинвестират в района, в който те са, това е много благодатно за тях, но държавата не откликва. Държавата се явява мащеха за средния и дребния бизнес.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Искат от Макрон да отложи спорна реформа

0 (0) Франция отчаяно се нуждае от пенсионна реформа, но не точно сега. Това е посланието към президента Еманюел Макрон от множество бизнес лидери в страната дни преди той да обяви дали ще опита да направи промяната преди изборите през 2022 г., съобщи Блумбърг, предаде Инвестор. „Вече има голямо безпокойство […]
d0b8d181d0bad0b0d182 d0bed182 d0bcd0b0d0bad180d0bed0bd d0b4d0b0 d0bed182d0bbd0bed0b6d0b8 d181d0bfd0bed180d0bdd0b0 d180d0b5d184d0bed180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.