Никола Янков: Намаляването ДДС за хляба не е мярка, която ще доведе до поевтиняването му

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b8d0bad0bed0bbd0b0 d18fd0bdd0bad0bed0b2 d0bdd0b0d0bcd0b0d0bbd18fd0b2d0b0d0bdd0b5d182d0be d0b4d0b4d181 d0b7d0b0 d185d0bbd18fd0b1

Няма никакъв смисъл от намаляването на ДДС върху хляба, туй като досега цената на хляба или на каквато и да било стока не е поевтиняла заради намаляването на ДДС. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ финансовият експерт и бивш зам.-министър на икономиката и на транспорта Никола Янков.

Така той коментира задочния спор между президента Румен Радев и кабинета за намаляване на ДДС на хляба. Днес държавният глава призова за тази стъпка, докато финансовият министър отклони предложението. По думите на Янков данъчната система на България е едно от малкото неща, с които държавата може да се гордее. Тя е доста опростена, ефективна и евтина. Разходите за събиране на данъците в България са нисък спрямо това, което се виждаме в други държави които „накъдрят“ ДДС ставката за всяка стока поотделно. Това няма да нито до намаляването на цените, защото проблемът там не са високите данъци с други фактори, които ще продължат да действат.

Помага или пречи държавата

На въпрос може ли държавата да направи нещо срещу високите цени Янков отговори, че държавата не трябва да субсидира цените като на тока на всички нас, а само определени категории граждани, които имат нужда от подпомагане.

Да се ограничават ценови диапазони изцяло не е продуктивно, защото това кара частните компании, да се изтеглят от този сектор и да бягат далече от него, защото те искат да имат свобода, да определят своята политика, каза още Янков.

А когато имате изтегляне на производители от съответния сектор, имате още по голямо намаление на предлагането в средносрочен план, което ще увеличи още повече цените, допълни експертът.

Възможна ли е нулевата корупция

Янков, който е познат и с мнението си в областта на ограничаването на корпуцпята, коментира и заявката за нулева корупция от страна на управляващите. Той посочи, е „нулева корупция може би има само в Северна Корея. „Когато говорим за корупция говорим за разход на държавни средства, корупцията не се появява от някъде отстрани корупция има там където имате по голям разход на държавен ресурс, на обществен ресурс, който се контролира административно. В този смисъл увеличаването на бюджетните разходи на България, което се предлага в момента, не е антикорупционна политика.

Разбира се, всеки може да твърди, че сега нещата няма да се случат по този начин ще има страхотно ниво на контрол. Това, разбира се, е добре да се случи, но практиката през последните 10 години показва, че добрите намерения бързо приключват на думи и нещата се израждат с времето. Така че истинският подход за борба срещу корупцията би било политика за намаляване отпечатъка на държавата в икономиката по малко държавни разходи по малко държавни фирми“, коментира Янков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Може ли да се вярва на Русия, че няма да нападне Украйна?

0 (0) Вашингтон предупреждава за опасността от скорошна инвазия и обвинява Москва, че не изтегля, а увеличава войските по границата с Украйна. От Кремъл отговарят: "Нужно ни е повече време". Може ли да се вярва на Русия? Haпук на всички уверения от Москва, че изтегля войски от границата с Украйна, […]
d0bcd0bed0b6d0b5 d0bbd0b8 d0b4d0b0 d181d0b5 d0b2d18fd180d0b2d0b0 d0bdd0b0 d180d183d181d0b8d18f d187d0b5 d0bdd18fd0bcd0b0 d0b4d0b0 d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.