НСИ отчита ново слабо изразено подобрение на бизнес климата през октомври

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd181d0b8 d0bed182d187d0b8d182d0b0 d0bdd0bed0b2d0be d181d0bbd0b0d0b1d0be d0b8d0b7d180d0b0d0b7d0b5d0bdd0be d0bfd0bed0b4d0bed0b1d180

През октомври 2020 г. стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна за шести пореден месец, след като през април бизнес климатът се срина до най-ниско ниво от февруари 1997 г., когато беше в сила финансово-икономическата криза след управлението на кабинета "Виденов", показва последното проучване на Националният статистически институт (НСИ).

Подобрението на бизнес климата обаче е относително по-слабо за трети пореден месец и съответният показател продължава да остава далеч под неговото дългосрочно ниво след срива през март и април в резултат на въведените тогава строги ограничителни мерки за овладяване на коронавирусната пандемия.

Слабото подобрение през октомври се дължи най-вече на по-благоприятен бизнес климата в сферата на услугите, търговията на дребно и строителството, но при влошаване на нагласите в промишлеността.

Общият показател на бизнес климата се повишава през октомври с 0,5 пункта след повишение с 0,8 пункта през септември и с 0,5 през август. През предходните месеци обаче индикаторът нарасна с доста по-добро темпо, като през юли отчете растеж с с 2,5 пункта през юли, силен отскок с 11,4 през юни и с 11,8 пункта през месец май.

Общ индекс на бизнес климата

По този начин продължава да се заличава за пети пореден месец част от драматичния спад с близо 42 пункта през април, когато индексът се доближи на едва 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, намалява с 1,3 пункта спрямо септември, когато стабилизира на нивото от предходния месец, в резултат на по-умерени очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, показват данните на НСИ.

Последната анкета регистрира подобрение в мненията на промишлените мениджъри за притока на нови поръчки през последните три месеца, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите от юли до октомври нараства с 2,4 пункта и достига 72,8%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

Основен фактор, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължава да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от чужбина и от страната

По отношение на продажните цени промишлените мениджърите не предвиждат повишение през следващите три месеца.

През октомври 2020 година показателят "бизнес климат в строителството" се покачва с 0,6 пункта спрямо септември, когато се понижи с 1,0 пункт, като това повишение се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Настоящата строителна активност се оценява като леко повишена, а и очакванията им за дейността през следващите три месеца са благоприятни. Последното проучване на НСИ отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следваната от недостига на работна ръка и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени мнозинството строителни предприемачи очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца, показва последната анкета на НСИ.

През октомври съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се увеличава с 1,3 пункта след ръст с 4,2 пункта през септември. Подобряването в сектора се дължи на оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчици през следващите три месеца също се подобряват.

Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени в отрасъла, търговците на дребно очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Повишаване през октомври с 3,4 пункта отчита съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" след негова непромяна през септември. Това подобрение се дължи на благоприятните оценки на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Наблюдава се известно подобрение и в очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца, което обаче яма да бъде съпроводено с допълнително наемане на персонал

И в този сектор несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, затрудняващ бизнеса, следван от недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Преобладаващата част от мениджърите в сферата на услугите предвиждат цените да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жалко! Куп пропуски лишиха ЦСКА от подвиг срещу Рома, "червените" все пак взеха точка

0 (0) Рома и ЦСКА завършиха 0:0 в мач от група "А" на Лига Европа, който се игра на "Олимпико" в италианската столица. "Червените" се представиха изключително достойно срещу "джалоросите". Али Соу можеше да донесе победата на ЦСКА през второто полувреме, но направи много сериозен пропуск, след като бе изведен […]
d0b6d0b0d0bbd0bad0be d0bad183d0bf d0bfd180d0bed0bfd183d181d0bad0b8 d0bbd0b8d188d0b8d185d0b0 d186d181d0bad0b0 d0bed182 d0bfd0bed0b4d0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.