Нямало работници без заплати в пътния бранш

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd18fd0bcd0b0d0bbd0be d180d0b0d0b1d0bed182d0bdd0b8d186d0b8 d0b1d0b5d0b7 d0b7d0b0d0bfd0bbd0b0d182d0b8 d0b2 d0bfd18ad182d0bdd0b8d18f

Няма, с много малки изключения, работници в протестиращите пътностроителни фирми, които не са получавали заплатите си. Това се разбра в началото на срещата между регионалния министър Виолета Комитова и представители на работодателската организация на пътищарите – Браншова камара "Пътища". Самата среща донякъде е изненада, тъй като от МРРБ бяха категорични, че ще говорят само и единствено със собствениците на фирмите. От своя страна протестиращите пък отказаха по-нататъшни разговори с Комитова, като искаха диалог само и единствено с премиера Стефан Янев, съобщи news.bg.

Доколкото разбирам няма работници без заплати – попита главата на регионалното ведомство. "За какво точно е протестът, тъй като разбрахме, че не е заради заплати?"

"Камара "Пътища" не е синдикална организация, а официално признатата работодателска организация и като такива протестираме, за да може държавата да изпълни ангажиментите си към фирмите. Никой от нас не е твърдял, че това е синдикален протест, за да питате получавали ли са заплати работниците", отговори на Комитова председателят на камарата Стефан Чайков.

Следва да се отбележи, че в протестите днес, в понеделник и в петък миналата седмица работници масово казваха пред медиите, че не са получавали заплати от месеци. Именно на тези медийни материали се позова и регионалният министър.

Да стигнем до извода валидни или не са валидни договорите. Защото хипотезата да подписваме споразумение към договор, че той е невалиден, е правен абсурд.

Според представителите на камарата действително хората са получавали трудовите си възнаграждения, но с цената на това работодателите им да потъват в дългове към банки. А целта на протеста била единствено това държавата да изплати натрупаните задължения от около 1 милиард към бранша.

"Когато подписвахме договорите, те преминаха проверка и бяха кристално чисти и законни. Та те или са напълно незаконни и са били към тази дата, или са законни. Няма друг вариант", добави Лазар Лазаров, изпълнителен директор на камарата и бивш шеф на АПИ.

"Има и малки фирми, които дори не могат да платят ДДС по фактурите към държавата, като НАП автоматично ги слага в графата неизрядни платци. Това значи, че те вече не могат да се явят на нито един търг, тъй като имат задължения към държавата", каза още той.

От правна гледна точка държавата е в правото си, категоричен бе заместник-министърът на правосъдието Иван Дерменждиев, който също присъстваше на срещата. А аргументът – в закона е записано, че изплащането по договори става в рамките на бюджета на АПИ за текущата година. А същият, както нееднократно бе подчертано, е изчерпан още през месец април, като подписаните договори са на стойност в пъти над него.

Срещата в МРРБ продължи след това при закрити врата за медиите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Радев: Силното местно самоуправление е важно за развитието на България

0 (0) Преодоляването на предизвикателствата пред страната ни, на обезлюдяването и на икономическите дисбаланси между регионите минава през все по-тясно сътрудничество между общините, засилване на децентрализацията и финансовата им независимост. Това се посочва в поздравителен адрес на президента Румен Радев до ръководството и членовете на Националното сдружение на общините в […]
d180d183d0bcd0b5d0bd d180d0b0d0b4d0b5d0b2 d181d0b8d0bbd0bdd0bed182d0be d0bcd0b5d181d182d0bdd0be d181d0b0d0bcd0bed183d0bfd180d0b0d0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.