Румен Петков: „Булгартрансгаз“ може да бъде изправен пред фалит

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d180d183d0bcd0b5d0bd d0bfd0b5d182d0bad0bed0b2 d0b1d183d0bbd0b3d0b0d180d182d180d0b0d0bdd181d0b3d0b0d0b7 d0bcd0bed0b6d0b5

Дружеството „Булгартрансгаз“ е теглило девет кредита от различни банки със срок над една година за сключването, без санкция от КЕВР – забранено по силата на Закона за енергетиката. Това сочи проверка на енергийната комисия, в отговор на заявление по ЗДОИ от страна на АБВ, съобщи пред медиите председателят на партията Румен Петков. Той определи въпроса за „Булгартрансгаз“ като изключително драматичен.

„След многократно наше настояване КЕВР направи обстойна проверка, която показва драматична ситуация от гледна точка на гаранцията за бъдещи доставки на газ в страната. В пет от договорите за банков кредит са учредени залози, за което „Булгартрансгаз“ също не е иска санкция от Комисията, а това също е в противоречие със Закона за енергетиката“.

Петков определи като изключително странно бездействието на министъра на енергетиката по отношение на „Булгартрансгаз“, включително и по кадровите въпроси в дружеството.

„Той утре има три възможности. Едната е да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ незабавно и да сезира прокуратурата. Втората стъпка, която може да направи, ако не предприеме първата, е да излезе в отпуск по майчинство. Третата стъпка е просто да излезе и да каже – не ставам за тая работа“ и да напусне. Четвърто решение това момче няма“.

Румен Петков смята за недопустимо „Булгартрансгаз“ да продължи да работи по досегашния си начин. Той е категоричен, че трябва да започне незабавно анализ на състоянието на „Булгартрансгаз“, защото дружеството може да бъде изправено пред фалит.

В следващо свое заявление по ЗДОИ ПП АБВ отправи питане към КЕВР – вярно ли е, че „Българска банка за развитие“ (ББР) е предоставила на „Булгартрансгаз“ кредити. Отговорът сочи, че ББР отказва да даде информация на КЕВР по въпроса – за мотивите, основанието и мащаба на кредита.

„Имам основание да считам, че кредитът отива към 150 млн. лв. Ако това е направено, защо министърът на икономиката не обяви „Булгартрансгаз“ сред странните кредитополучатели? Защото ако министърът на икономиката и министърът на енергетиката крият престъпления в енергетиката, президентът Радев трябва да се замисли много дълбоко. Както и всички ние“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стефан Янев: Липсват политически визионери

0 (0) "Служебният кабинет ще подготви пакет от потенциално добри законодателни промени, който ще бъде предоставен на 46-ия парламент… Очаква се официалното предаване на Националния план за възстановяване да се случи до края на юли… През следващата седмица Министерството на здравеопазването ще представи план за реакция, ако Covid ситуацията у […]
d181d182d0b5d184d0b0d0bd d18fd0bdd0b5d0b2 d0bbd0b8d0bfd181d0b2d0b0d182 d0bfd0bed0bbd0b8d182d0b8d187d0b5d181d0bad0b8 d0b2d0b8d0b7d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.