Русия е решила проблема със SWIFT още през 2014 година

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d180d183d181d0b8d18f d0b5 d180d0b5d188d0b8d0bbd0b0 d0bfd180d0bed0b1d0bbd0b5d0bcd0b0 d181d18ad181 swift d0bed189d0b5 d0bfd180d0b5d0b7 2014

Изключването на Русия от междубанковата система за предаване на информация и извършване на плащания SWIFT се определя като една от най-строгите санкции, които Западът може да въведе поради влошаването на ситуацията в Украйна. По-специално, както заяви британският премиер Борис Джонсън, правителството на Великобритания не изключва прекъсването на връзката на Русия със SWIFT, но такова решение може да бъде взето само в тясна координация със съюзниците.

В подкрепа на спирането се обявиха чешките власти, но в Германия се страхуват от последствията от подобна стъпка. В САЩ също така ясно дадоха да се разбере по-рано, че могат да предприемат други строги икономически санкции срещу Руската федерация, без да прибягват до прекъсване на връзката на руските банки от SWIFT. В същото време, според Джо Байдън, европейските страни в момента не искат Русия да бъде изключена от SWIFT.

Какво е SWIFT и как работи?

SWIFT е международна система за превод на междубанкови плащания. Тя носи името на едноименното дружество за световни междубанкови финансови телекомуникации, което е негов оператор.

SWIFT позволява бързо и сигурно да обменяте данни за преводи на средства, плащания и обмен на ценни книжа през специална мрежа SWIFTNet, която работи на същия принцип като Интернет. За разлика от системите за плащане (Visa или MasterCard), тя транспортира само съобщения за превод и се използва на междубанково ниво.

Международните преводи могат да се извършват чрез системи за дистанционно банкиране или телекс (вид телеграфна комуникация с идентификация на абоната), допълнени от факсимилни или пощенски съобщения. Такива трансфери обаче не са защитени, отнемат повече време от съобщенията през SWIFT системата (до няколко часа вместо няколко секунди). Освен това много банки изоставиха телекса, смятайки го за остаряла система.

Какъв ще бъде ефектът от прекъсването на връзката със SWIFT? Ще бъдат ли засегнати обикновените руснаци?

От 1995 г. интересите на потребителите на руската мрежа се представляват от Руската национална SWIFT асоциация ("Rosswift"). Към 29 април 2021 г. почти 300 банки в Русия използват системата SWIFT (повече от половината от общия брой кредитни институции, регистрирани в Русия) – по брой потребители на Руската федерация тя е на второ място след САЩ. До средата на 2010 г. Русия представлява около 0,8% от общия брой транзакции в системата. В същото време делът на SWIFT във вътрешните сетълменти преди 5 години надхвърли 80%, но сега е спаднал до 20%.

Както Кайл Шостак, директор на американската инвестиционна компания Navigator Principal Investors, отбеляза по-рано, в обичайния смисъл, цялата страна не може да бъде изключена от SWIFT, но е реалистично да се блокира достъпът до системата на редица големи държавни банки. Тази мярка според него е много мощен лост за икономически санкции, като се имат предвид особеностите на руската банкова система. Той посочи, че прекъсването на връзката от системата може да засегне Sberbank, VTB, Promsvyazbank, Rosselkhozbank. Подобни действия ще създадат ефект на доминото и освен прекъсвания на вноса и износа поради невъзможност за извършване на транзакции по обичайния начин, ще доведат до проблеми за притежателите на руски кредитни и дебитни карти в чужбина.

Какви мерки се предприемат за минимизиране на последствията?

През 2014 г. Банката на Русия стартира в тестов режим Системата за финансови съобщения (SPFS), която може да предава данни във формат SWIFT, но не зависи от каналите си. През 2017 г. SPFS започна да работи изцяло, като предава съобщения за транзакции във всяка валута. Първоначално тя беше предназначен само за местни руски потребители, но до април 2021 г. към нея бяха свързани повече от 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и Kyrgyz Bank of Asia. Достъп до него имат и дъщерни дружества на големи руски банки в Германия и Швейцария. Водят се преговори за сетълмент на SPFS с Китай. Към днешна дата в системата участват 399 потребители.

През 2020 г. месечният трафик на SPFS възлиза на 2 милиона съобщения, делът на системата във вътрешния обмен на финансови данни е 20,6%, изпреварвайки SWIFT. В същото време повече от половината от вътрешните финансови съобщения бяха предадени по други канали, включително Sberbank Finline.

Както посочи експертът на клуб „Валдай“, членът на Съвета по външна и отбранителна политика (SVOP) Александър Лосев, Русия ще може да намери алтернатива на SWIFT, ако западните страни решат да я изключат от тази система като санкции.

Според него в дългосрочен план перспективата на самата система SWIFT не е много добра, защото колкото повече звучат подобни заплахи, толкова повече алтернативни системи ще се появяват. Европа вече разработи система, подобна на SWIFT за търговия с Иран, Китай също разработи своя собствена. Според анализатора, Русия може да се свърже по-скоро с китайската версия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Консулът ни в Одеса: Днес евакуираме около 150 българи

0 (0) Очакваме днес 150 българи да бъдат евакуиране от Одеса. Това заяви консулът на България в Одеса Кирил Апостолов. „От вчера след първите взривове в Одеса започнахме моментално да изпълняваме нашия план за евакуация. Към днешния ден, ако всичко е наред, би трябвало да отпътуват от Одеса за България […]
d0bad0bed0bdd181d183d0bbd18ad182 d0bdd0b8 d0b2 d0bed0b4d0b5d181d0b0 d0b4d0bdd0b5d181 d0b5d0b2d0b0d0bad183d0b8d180d0b0d0bcd0b5 d0bed0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.