Гърците искат да строят газова ТЕЦ до Рупите

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b3d18ad180d186d0b8d182d0b5 d0b8d181d0bad0b0d182 d0b4d0b0 d181d182d180d0bed18fd182 d0b3d0b0d0b7d0bed0b2d0b0 d182d0b5d186 d0b4d0be d180

Мощна електроцентрала с комбиниран паро-газов цикъл за производство на електрическа енергия от природен газ, с обща входяща топлинна мощност от 276,2 MW, ще издигне 4 комина от по 30 метра всеки в местността Германица, намираща се само на 350 метра северно от регулацията на петричкото с. Рупите, пише struma.bg.

Това става ясно от инвестиционното намерение, депозирано в РИОСВ – Благоевград от софийското дружество „Виртус Инвестмънт” АД. Според обстойното изложение на инвеститора на терен от 18 дка, собственост на фирмата, ще бъдат изградени 2 газови турбини и 2 парови котли, сграда за електрооборудване и управление, комини с байпасна връзка, пречиствателна станция, компресорна станция за сгъстен въздух, станция за природен газ, трансформатори, дизел генератори, работилница, склад, пост охрана, резервоари и др.

Сградите ще са с височина 10 и 15 метра, а за озеленяване на терена са предвидени само 20%. Газта ще се черпи от газоснабдителната станция за компресиран природен газ в съседната местност Барата. В комините температурата на изходящите газове ще е около 560 градуса, а заедно с парата от тях в атмосферата ще се отделят и азотни, и въглеродни оксиди.

По време на експлоатацията върху терена ще се съхраняват по 150 кг натриев хипохлорид /познат като белина, който е много силен окислител и влиза лесно в реакция с други вещества/, 750 кг от силно отровния натриев хидроксид /натриева основа, или т. нар. сода каустик/, до 100 кг антискалант и 20 кг активен въглен. Крайният продукт от производството – електроенергията, ще бъде включен в общата енергийна система чрез електрическата подстанция в Петрич.

Имотът за бъдещата електростанция е сравнително отдалечен от защитена местност Рупите и природната забележителност Кожуха, съответно на 2180 и 1278 м, но е само на 218 метра от защитена зона Рупите-Струмешница и това заедно с бъдещите вредни емисии от производството на електроенергия и съхраняваните в складовете отровни вещества са причина инвестиционното намерение да мине през пълната процедура на оценка на въздействието върху околната среда.

Според енергетици комбинираната паро-газова технология постига на двойно по-висока ефективност на производството в сравнение с ТЕЦ-овете. Паро-газовата централа се изгражда по-лесно и бързо в сравнение с класическите въглищни електроцентрали – срокът за изграждане отнема приблизително 48 месеца, освен това газовата мощност е гъвкав източник на електроенергия, защото мощностите могат бързо да се пускат и спират, което позволява да бъде използвана както при нормални, така и при пикови натоварвания на мрежата.

Тази технология за производство на електричество е сравнително нова за България. Едва преди 2 месеца ТЕЦ „Варна“ ЕАД сключи договор с руски компании за изграждането на два нови енергоблока с комбиниран паро-газов цикъл на мястото на старите блокове от 1 до 3, строени през 60-те години на 20 век и изведени от експлоатация.

Двата блока ТЕЦ „Варна“ ЕАД ще са с мощност от по 275 МВт, колкото е мощността и на електроцентралата, която ще бъде построена край Рупите. Общата стойност на варненския проект е приблизително 450 милиона евро, което предполага, че петричката централа ще струва на инвеститорите не по-малко от 200 милиона евро.

„Виртус Инвестмънт” е дружество, основано на 23 юли 2020 година с начален капитал от 50 000 лева. Според Търговския регистър предметът му на дейност е „Разработване, проектиране и изграждане на съоръжения за производство на електрическа енергия, в това число централи за природен газ и ВЕИ”. В Съвета на директорите са включени софиянецът Свилен Тонев Баев и гръцките му съдружници Василиос Пападополу и Савас Агапио.

От тримата българинът е с най-впечатляващ бизнес – има участие в 12 фирми с най-различен предмет на дейност, включително и оранжерийно производство, а в повечето от тях съдружник е сестра му Ина Тонева Баева-Райкова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Идва новият "Сам вкъщи"

0 (0) Новият филм от поредицата „Сам вкъщи“ излиза през ноември, съобщи Cinema Blend. Главната роля е поверена на Арчи Йейтс. Останалите роли са за Ели Кемпър, Роб Диелейни и Кенан Томпсън. Подробностите за сценария не са ясни. Филмът беше обявен преди две години. Ще бъде пуснат по платформата Дисни […]
d0b8d0b4d0b2d0b0 d0bdd0bed0b2d0b8d18fd182 d181d0b0d0bc d0b2d0bad18ad189d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.