Защо Германия привлича твърде малко кадри?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b7d0b0d189d0be d0b3d0b5d180d0bcd0b0d0bdd0b8d18f d0bfd180d0b8d0b2d0bbd0b8d187d0b0 d182d0b2d18ad180d0b4d0b5 d0bcd0b0d0bbd0bad0be d0ba

Близо 34 милиона души в Германия са назначени официално на работа. Това е нов рекорд за страната. Същевременно обаче нараства и броят на незаетите работни места. Причината за това е демографското развитие. Днес в пенсия излизат хората, родени в десетилетията с особено висока раждаемост. А новите кадри в трудоспособна възраст са все по-малко. Така все повече германски фирми изпитват недостиг на специалисти, което се превръща в един от най-големите рискови фактори за германската икономика.

Колко сериозно в действителност е положението показва актуално изследване на социологическия институт Civey, проведено по поръчка на фондация "Бертелсман". 66% от участващите в него 7500 германски компании признават, че изпитват недостиг на специалисти. Преди една година само 55 процента от тях са очаквали, че ще имат такива проблеми.

Нужни са 400 000 работници от чужбина годишно

Картината е различна в отделните браншове, региони, професии или пък зависи от трудовата квалификация. Всяка втора от фирмите, изпитващи недостиг на специалисти, търси хора със завършено професионално обучение, а всяка четвърта от тях – висшисти. Най-силно засегнати от проблема с недостига на кадри са секторът на здравеопазването и грижите за болни и възрастни хора.

През август от Федералната агенция по труда съобщиха, че Германия се нуждае от около 400 хиляди чуждестранни работници на година, за да запълни липсите на трудовия пазар. В същото време на трудовата миграция не се гледа достатъчно сериозно: едва 16 на сто от анкетираните фирми са посочили, че работят за привличането на специалисти от чужбина. Повечето разчитат на местна работна ръка, на която се опитват да предлагат по-атрактивни условия.

Езикът – основна пречка

От 1 март 2020 в Германия е в сила закон, който улеснява достъпа до трудовия пазар на квалифицирана работна ръка от страни извън ЕС. Въпреки това много компании се въздържат от привличането на чуждестранни специалисти, а причините за това са многостранни. Основният изтъкван аргумент е свързан с владеенето на немски език и трудността да се оцени правилно професионалната квалификация на кандидатите.

Опитът на фирми, които вече са наели чужда работна ръка, показва, че някои от съмненията и резервите са основателни. Например по отношение на езика. Затова пък бюрократичните препятствия в действителност се оказват не чак толкова високи, колкото изглеждат.

От фондация "Бертелсман" посочват, че усилията на политиката за улесняване на трудовата миграция на специалисти вече дават плодове. Примери за това са споразумението за облекчения достъп до германския трудов пазар, езиковите курсове и подобрената разяснителна дейност относно признаването на чуждите дипломи.

Резултатите от проучването показват още, че 67% от компаниите очакват през следващата година да не могат да запълнят вакантните си работни места за специалисти. "Проблемът с недостига на експерти се задълбочава, а краят му не се вижда. Ние като общество се нуждаем от устойчиви решения, за да можем да се справим с демографския проблем и да осъществим социално-екологичната трансформация", казва в тази връзка Матиас Майер, експерт по въпросите на миграцията към фондация "Бертелсман".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ГДБОП: Липсващите 60 млн. за АМ „Хемус“ стигат до един обикновен човек

0 (0) Липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ „Хемус“ накрая стигат до един обикновен човек. Това стана ясно от гостуването на зам.-шефът на ГДБОП Любомир Николов в предаването „Тази събота“ по бТВ. „Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари […]
d0b3d0b4d0b1d0bed0bf d0bbd0b8d0bfd181d0b2d0b0d189d0b8d182d0b5 60 d0bcd0bbd0bd d0b7d0b0 d0b0d0bc d185d0b5d0bcd183d181 d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.