БАБХ иска да унищожи втората по големина птицеферма у нас

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
кокошки

Агенцията ще избие 174 000 кокошки носачки заради инфлуенца, въпреки че заразата е ликвидирана преди месец

174 000 здрави кокошки носачки ще бъдат избити във втория по големина птицекомбинат у нас по нареждане на Българската агенция по безопасност на храните, съобщи пловдивското издание TrafficNews. 

baner-zdrave

Става дума за предприятието в Асеновград на ЕТ Андип-92. В началото на юни в едно от халетата там бе открит птичи грип. Но собственичката Адреана Павлова днес е категорична, че са взети всички необходими мерки, направена е пълна дезинфекция,  заразата е ликвидирана и няма никаква причина кокошките да бъдат изтребени.

Павлова твърди, че първоначално от БАБХ са заявили, че ще окажат съдействие за справяне с проблема – като в други подобни случаи на инфлуенца, без избиване на птиците. Но после всичко се променило и агенцията без писмени мотиви и становище решила, че всичките 174 000 кокошки трябва да бъдат ликвидирани.

Собственичката разказва още, че мнокократно е настоявала БАБХ да вземе проби, за да се увери, че болни птици няма, а вместо това пристигнала комисия, която след целодневен престой не издала дори протокол за проверката. „И до този момент исканията от нас са оставени в мълчалив отказ. В рамките на този месец, ако е имало опасност от зараза, защо БАБХ не предприе действия? Откъде идва необходимостта за умъртвяването на 174 000 здрави птици 31 дни по-късно? Фирма АНДИП притежава валиден защитен най-висок международен стандарт (IFS), а изведнъж се констатира от БАБХ точно обратното. Не целим скандал, а искаме да алармираме за явен проблем в сектора на министерството на земеделието, храните и горите. Ние желаем следване на обществения интерес и спазване на елементарни правила, от БАБХ ни отказват – чудим се защо?, коментира Андреана Павлова пред TrafficNews.

От пресслужбата на агенцията по храните обещават да изпратят писмен отговор по проблема до края на днешния работен ден. 

Business Here

На 5 юни БАБХ съобщи, че има ново огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в животновъден обект в землището на гр. Асеновград – девето за България от началото на годината. Инфекцията е била открита в хале с 28 531 птици. Именно тогава бе обявено, че директорът на БАБХ е издал заповед за „умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009“.

Около птицефермата беше определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат гр. Асеновград, с. Боянци, общ. Асеновград и с. Моминско в общ. Садово. Определена е и 10-километровата наблюдавана зона – общ. Родопи – Крумово, Ягодово; в общ. Садово – Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево; в общ. Куклен – Куклен, Руен; в общ. Асеновград – Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково.

На територията на Европа през тази година са нотифицирани огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици в Унгария – 306 огнища, Полша – 33, Германия – 3, Румъния и Словакия по две огнища, съобщи в началото на юни БАБХ.

СЪМНЕНИЯ

БАБХ търпи сериозни критики за радикалния си подход за справяне със заразните болести в българското животновъдство. Наскоро ферма от Болярово осъди агенцията, която през 2018 г. искаше да избие здрави животни само заради съмнения, че има чума в стопанството. „Отглежданите тогава 203 овце са живи и здрави“, установи съдът.  През лятото на 2018 г. в крайграничната община Болярово бяха констатирани огнища на чума по дребните преживни животни и БАБХ нареди да бъдат унищожени над 3300 овце и кози. Масовото изтребление на стада предизвика протести и пътни блокади в Странджа. Част от фермерите отказаха да допуснат ликвидаторите в стопанствата си . Оказва се, че с неподчинението са спасили стадата си от безсмислено избиване. 

Източник: СЕГА

БАБХ иска да унищожи втората по големина птицеферма у нас 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

КЕВР и Борисов излъгаха хората, че цената на тока ще падне

() КЕВР и Борисов излъгаха хората, че ще се намали цената на природния газ, така че цените на електроенергията и парното в сметките на хората. Средно с 2.79% поскъпна токът от 1 юли 2020г. до 30 юни 2021 г. в цялата страната. За клиентите на ЧЕЗ в Западна България увеличението е […]
00-chez