Да се удължи срокът за годишното финансово приключване, предлагат от ССИ

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
10 6

За по-дълъг срок за годишното финансово приключване на предприятията, съставянето на годишните финансови отчети, подаване на данъчните декларации по ЗКПО и за плащане с отстъпка на местни данъци и такси настояват от Съюза за стопанска инициатива.

Според тях той трябва да бъде удължен до 30 юни, така че да се даде възможност на микро, малките и средните предприятия, които не използват електронни услуги и електронно банкиране, да ограничат излизанията си в тази връзка.

Те подчертават, че подкрепят обявените мерки за намаляване на негативните последици за гражданите и бизнеса заради кризата с коронавируса.

Според ССИ трябва да бъде осигурена и ликвидна подкрепа на предприятия в ликвидни затруднения, която ще се предоставя от Българската банка за развитие и ще даде възможност да се предотвратят фалити на предприятия поради липсата на ликвидни средства в усложнената обстановка.

Предвид обстоятелството, че транспортните фирми, които осъществяват международни превози на товари, са най-силно засегнати от прилаганите мерки за ограничаване на коронавируса, те предлагат да се обмисли и възможността за директно подпомагане на транспортния бранш.

Относно мярката държавата да поеме 60% от заплатите на заплашени от съкращение служители, от ССИ предлагат да се предвиди възможността работодателят едностранно да предостави ползването на неплатен отпуск на работника или служителя, а последният да получава въпросното обезщетение от фонд „Безработица“.

Освен това те искат в обхвата на мярката да бъдат включени и т.нар. родителските кооперативи, които наемат персонал по трудови договори за гледане на деца, чиято дейност понастоящем е спряна.

Според тях при удължаване на извънредното положение следва да се обмисли възможността срокът на обезщетението да бъде повече от 1 месец и да обхваща целия период на извънредното положение.

От ССИ са категорични и че подкрепят усилията да се осигури транзитният трафик на товарни автомобили в страната по основните транзитни коридори чрез групиране и ескортиране на камионите по т.нар. „чисти транспортни коридори“.

Освен това от ССИ предлагат и следните допълнителни мерки:

 1. Да се удължи срокът за деклариране и внасяне на ДДС за месец март 2020 г. или да се установи лихвена ваканция за просрочените публични задължения за ДДС за месец март 2020 г. В случай че заразата не бъде овладяна до края на месец март, срокът за деклариране и внасяне на ДДС през месец април да бъде удължен.
 2. Разплащане на държавата по възложените от публичните възложители обществени поръчки
 3. Въвеждане на мораториум за комуналните плащания от страна на гражданите и на бизнеса.
 4. Възстановяване на надплатените суми за природен газ на крайните клиенти на „Булгаргаз“ след допълнително споразумение от 31 декември 2019 г. към Договора за доставка на природен газ с „Газпром“.
 5. Разработване на застрахователна схема с държавна подкрепа с цел защита от несъбиране на вземания от страната и чужбина.
 6. Осигуряване на лекарите по дентална медицина на приоритетен достъп до новосъздадения Логистично-координационен център и на възможност приоритетно да се снабдят с дезинфектанти, предпазно облекло и маски. Настояваме лекарите по дентална медицина да бъдат равнопоставени и подсигурени с доставки на необходимите лични предпазни средства и консумативи за дезинфекция наравно с другите медицински работници от лечебните и болнични заведения в България, настояват от ССИ.
 7. Отсрочка от страна на НЗОК при неотчитане на дейност от лекарите по дентална медицина за повече от два месеца.
 8. Осигуряване възмездно на фирмите, ангажирани в професионалното почистване на обществени сгради, на маски за служителите, които също са на първа линия с борбата на заразата.
 9. Осигуряване възмездно на транспортните фирми на дезинфектанти и маски чрез осигуряване на достъп до новосъздадения Логистично-координационен център.
 10. Въвеждане за срока на извънредното положение на мораториум върху заплащането на таксите от тол системата.
 11. Предприемане на мерки за решаване на въпроса с поставянето под карантина на българските шофьори, които пътуват в Италия. От ССИ посочват, че спазването на 14-дневна карантина от международните шофьори води до загуби в размер на 5000 лв. на месец за камион, а осигуряването на транспортната свързаност е ключово за преодоляване на неблагоприятните последици от кризата с коронавируса.
 12. Създаване на механизъм за пряко компенсиране на най-засегнатите отрасли, включително транспортния, туристическия и ресторантьорския. По отношение на ресторантьорския бранш те предлагат намаляване на ставката на ДДС подобно на туризма в размер на 9%.При удължаване на извънредното положение от ССИ предлага следните допълнителни мерки:
  1. Създаване на възможност за изплащане на намалени размери на трудовите възнаграждения или споделяне на тежестта с държавата чрез държавни помощи.
  2. Налагането на мораториум върху заплащането на наеми от бизнеса или заплащане в намален размер, или мораториум върху лихвите за просрочени плащания на наеми.
  3. Разсрочване до края на годината на задълженията на бизнеса към фиска.

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

До 200 000 уволнени до края на март очакват ресторантьорите

0 (0) 150-200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март заради наложените карантинни мерки заради коронавируса. Това прогнозират от Сдружението на заведенията, съобщава БНР. Проучване на Българската стопанска камара показва, че загубите, които калкулира всяка фирма от началото на кризата, са […]
12

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.