Фитнес зали съкращават служители, браншът зове за Закон за фалитите

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
фитнес

Спортните и фитнес зали у нас са сред най-засегнатите от мерките на правителството за преодоляване на коронавирусната криза. Всички зали са затворени и приходите са нулеви. Това каза Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

baner-zdrave

Ангелов отбеляза, че фитнес залите у нас са между 800 и 900, а в индустрията заетите са около 50 хил. души.

“Има голямо неведение какво да се прави, фирмите ще се окажат принудени да освободят служители”, посочи той.

Според госта мерките на правителството за запазване на заетостта (т.нар. схема 60 на 40, при която държавата ще поеме 60% от заплатите в засегнатите фирми) са крайно неефективни. Причината е, че след плащането на осигуровките към държавата от страна на работодателите и служителите, ефективно ще останат под 20% от въпросните компенсации.

“Ако тези огигуровки се поемат от държавата, тогава помощта ще е наистина 60 на 40 и това ще е действителен стимул работодателите да задържат служители. В момента не става въпрос за нежелание, става въпрос за невъзможност”, отбеляза Ангелов.

Business Here

Той призова и да се обърне внимание на Закона за фалитите, като посочи, че сега е моментът да се приеме един истински такъв закон.

“Много хора ще бъдат принудени да фалират в тази ситуация. Трябва да им се даде възможност след това пак да се върнат в предприемачеството. Това е нещото, което ще ни извади от кризата”.

Според Ангелов по-важният въпрос е какво ще се случи, след като отшуми медицинският аспект на кризата.

Той посочи, че при удължаване на мерките определено ще се стигне до фалити и затваряния на фитнес зали, а за да бъде предотвратено това е необходима допълнителна помощ от държавата, както и предоставянето на нисколихвени или безлихвени кредити.

източник: bloombergtv.bg

Фитнес зали съкращават служители, браншът зове за Закон за фалитите 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Напрежението расте! Затворете Лом като Банско, призовават граждани

() Граждани от Монтанско призовават властите да затворят Лом, както това беше направено за Банско. Никой не знае колко дълго пасторът е разнасял заразата и колко хора са се заразили. Ромската махала Хумата може да се окаже огнище на COVID-19, коментират  хората. „На практика Лом е огнище още от края на февруари, […]
zaraza