Кредитната „ваканция“ ще се забави, но в нея ще участват всички банки

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
бнб

Централната банка ще задължи всички търговски да въведат единни правила

baner-zdrave

Частният мораториум върху изплащането на банкови кредити в България ще се забави още няколко дни, но изглежда, че процесът е сигурен и необратим. Това стана ясно от съобщение на Българската народна банка до медиите. 

Новината: всички български банки ще трябва да участват в механизма, като БНБ ги задължава да въведат единни правила за мораториума. Това ще стане по указзание на Европейския банков орган (ЕБО) за „кредитна ваканция“, което ще бъде готово до края на деня утре – 2 април. 

Напрактика мораториумът може да бъде въведен до няколко дни. Очакваше се това да стане днес, но очевидно разговорите в ЕБО се бавят и няма готовност към този момент.

Така вече обаче е ясно, че клиентите на банките няма да зависят от индивидуалните решения на своите кредитори, а ще могат да се ползват от единния механизъм под надзора на БНБ.

Business Here

Днешното решение на ЕБО беше очаквано от цяла Европа, а резултатът беше предварително известен, след като преди дни беше съобщено, че органът подкрепя по принцип частния мораториум в условията на задаващата се тежка икономическа криза.

Колко точно ще продължи мораториумът, за всички клиенти ли важи или само за засегнатите – все още не е ясно. Вероятно утре ще има по-конкретна информация. 

Това е втора реакция на БНБ по кризата. Първата беше да приложи пакет от мерки, които успяха да задържат в страната близо 10 млрд. лв. под формата на гарантирана ликвидност на банките. 

източник: clubz.bg

Кредитната "ваканция" ще се забави, но в нея ще участват всички банки 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Проф. Л. Деспотова: Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне

() Картата на разпространение на Covid-19 в света се припокрива с БЦЖ ваксиналните политики „Картата на разпространение на Covid-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати“. Това каза пред БНР проф. […]
ваксина