Кирил Домусчиев: Нека прокуратурата порови и в енергетиката. Там има мафия!

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

По думите му има манипулации на пазара. Хора от БЕХ помагали на заинтересовани бизнесмени. Неслучайно искаме оставките на ръководството на БЕХ, оставките на изпълнителния директор на Българската енергийна борса.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в ексклузивно интервю по Нова телевизия коментира защо България плаща толкова скъп ток.
„Надявам се Прокуратурата един ден да има време и да се заеме и с енергетиката, да порови и там“, каза той.

Отраженията ще са много сериозни, ако продължаваме да сме с най-скъпата ел. енергия в Европа. Това е една тенденция, която устойчиво се запазва и влияе на населението и потреблението, подчерта  председателят на КРИБ.

„Има достатъчно статистики, откъдето може да се види каква е цената на тока в Германия, както и каква е цената на борсата в България. Нашата цена е между 25 и 30% по-висока от Германия, Франция – икономики, които се опитваме да конкурираме”, посочи той.

„Продължавам да смятам, че има страшно много спекула на българския енергиен пазар. Неслучайно искаме оставките на ръководството на БЕХ, оставките на изпълнителния директор на Българската енергийна борса. Според Домусчиев всичко това се прави съзнателно.

„Има и непрофесионализъм. Неслучайно хората говорят за енергийна мафия и има доста съзнателни грешки, които водят до облагодетелстване на различни хора. Има хора, които успяват да изкупят всички свободни количества, когато има търгове на АЕЦ или други централи. За тях цената не е важна. Когато има такива пикове, тези хора правят огромни печалби”, заяви Домусчиев.

Той изрази надежда един ден прокуратурата да намери време да влезе в родната ни енергетика и да порови малко. „Разполагаемата мощност в България е 10 000 мегавата. В неделя потреблението бе до 6200 мегавата. В студената зима потреблението максимално е стигало до 7 000 мегавата. Защо ТЕЦ „Марица изток 2” продължава да работи с под 50% под мощностите си, а разходите им са едни и същи. Това е съвременното „Кремиковци“. Едно време се радвахме се, че сме го затворили, че няма да ни трови, а сега си създаваме едно ново”, подчерта той.  

„Мариците могат да не затворят. Трябва да се направи някаква модернизация, преквалификация. Има достатъчно средства, които ще дойдат от Европа. До 2025 г. тези централи ще работят. След това могат да бъдат модифицирани и да работят на газ. В Маришкия басейн могат да се направят много модерни неща на газ”, категоричен бе той.

„Имаме покана за среща с министър Теменужка Петкова в четвъртък. На тази среща ще обсъдим ненотифицираните държавни помощи.

„Има много спекула на българската енергийна борса и затова искаме оставката на директора на енергийната борса. Не случайно хората, говорят за енергийна мафия”, каза още шефът на КРИБ. По думите му има манипулации на пазара.

Според него има хора от БЕХ, които помагат и заинтересовани  бизнесмени. „Схемата е тази, която наблюдаваме и в хазарта“, заяви Домусчиев. „Надявам се Прокуратурата един ден да има време и да се заеме и с енергетиката“, каза той.

„В момента има много напрежение в работодателските и браншови организации. На хората не им издържа бизнеса и това ги прави неконкурентоспособни”, поясни Домусчиев. „Твърдата ни позиция е в посока приемането на еврото. Нямаме никакви опасения. Еврото за нас е единствената алтернатива. За да бъдем европейци, трябва да приемем еврото”, каза още той. „Предпочитам средствата ми да са в активи”, отговори Домусчиев на въпрос как предпочита да държи парите си – в лева или в евро. 

„NOVA e добре финансово обезпечена, договорът с Национална лотария ще продължи да се изпълнява, после юристите ще кажат какво да правим“,  каза той.

копирано от: epicenter.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

България ще изчезне до 2029 година, 50 000 американски агенти я погубват

0 (0) В България има над 50 хиляди чужди агенти, финансирани от фондации като „Америка за България“ и „Отворено общество“. Това твърди проф. Нако Стефанов цитиран от бургаския сайт „Флагман“. Според него, България ще изчезне до 2029 година, Полша ще се превърне в суперсила, която ще погълне цяла Централна Европа […]
Nako

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.